UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2018-04-02 12:23

Égből jégre pottyanva

Alig pár hét leforgása alatt a 15 éves Alina Zagitova megjárta a mennyet és a poklot. A sorrend ebben az esetben különösen fontos, hiszen először – még januárban – Európa-bajnok lett, majd az egekig szökött a népszerűsége, amikor a februári téli játékokon olimpiai bajnokságot nyert, hogy aztán márciusban a felhők közül visszahuppanjon a földre, jobban mondva a jégre, merthogy az orosz műkorcsolyázó csak ötödik lett a milánói világbajnokságon.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu A 15 esztendős Alina Zagitova váratlan, de megérdemelt Eb-elsősége után a pjongcsangi ötkarikás játékokon is bizonyította rendkívüli tehetségét, felkészültségét, a művészet és az erő különleges ötvözetével szolgálva méltán lett első Dél-Koreában is. Úgy, hogy – egyedüliként a női mezőnyben - kűrjének második felében jöttek a legnehezebb triplák, amelyekből hatot is beépített a programjába.

Nyakatekert helyzet állt elő a sikerek útján Forrás: Reuters/L. Nicholson
Nyakatekert helyzet állt elő a sikerek útján Forrás: Reuters/L. Nicholson
Csakhogy míg korábban gond nélkül sikerültek a legkacifántosabb háromfordulatosai is, az olaszországi vb-n valóságos vesszőfutásban volt része a szabadon választottja bemutatásakor. Ekkor – a kötelezők után – még a második helyen állt, s nagyon úgy festett, megszerezheti az újabb aranyat is, ám a szárnyalás helyett hibát hibára halmozott, s végül csak az ötödik hely jutott neki. Csalódást okozott saját magának, az érte szorítóknak, megannyi orosznak, akik ahhoz szoktak hozzá az elmúlt években, hogy mindenkori női reprezentánsuk dobogóra, leginkább annak is a legtetejére állt a világversenyek eredményhirdetésekor. Most viszont érem nélkül maradtak, s bizony zúdult is a népharag az eladdig ünnepelt üdvöskére, aki kétségtelenül kudarcot vallott Milánóban. Hogy miért következett be a balsiker? Különféle magyarázatok születtek: hogy az olimpiai győzelem után túl sok volt az ünneplés, kevesebb ideje jutott Zagitovának pihenésre, edzésre, hogy lazított, kiengedett, hogy eltelt a sikerrel, és így tovább... Pedig a válasz jóval egyszerűbbnek tetszik. Mivel rögtön az első tripláját elrontotta, s a jégre huppant, megzavarodott, kisebbfajta sokkot élt át, már csak azért is, mert edzői szerint az elmúlt két évben még edzésen sem nagyon esett el, nemhogy versenyen. Milánóban az első bukás hozta magával a többit, további két kombináció végén is a jégen kötött ki, s már nem volt visszaút, az érem menthetetlenül elúszott. Persze okozhatta a kudarcot a kellő összpontosítás hiánya, a túlzott izgalom vagy akár az is, hogy a 16. születésnapját májusban ünneplő ifjú hölgy az utóbbi néhány hétben villámgyorsan nőtt több centit is, így pedig gondja támadhatottaz ugrások biztonságos kivitelezésével. Ám lehet, hogy csupán annyi történt: egy rendkívüli talentummal megáldott tinédzsernek ez egyszer – jelesül élete első világbajnokságán – a szó szoros értelmében nem jött ki a lépés. Hibázott, ami nála idősebb, nagy bajnokokkal is megesett már, s úgy is vehetjük: módfelett fiatalon, máris túljutott a tanulópénz megfizetésén. A mellette-érte kommentelők szerint az olimpiai és Európa-bajnoki elsőség után pedig előbb-utóbb megszületik majd a világbajnoki győzelem is. Ideje egészen bizonyosan van rá, hogy ez a fajta tripla összejöjjön neki. Egyéb korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.