UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2018-04-03 09:06

Titánok az élvonalban

A következő évadban megfiatalított csapattal, a jelenlegi U20-as gárda legjobbjaira támaszkodva szerepelhet az Erste Ligában, vagyis a hazai felnőttélvonalban a Fehérvári Titánok együttese. A csapat irányítását új edző veszi át: nem meglepő módon Kiss Dávid, aki most éppen az U20-as alakulat trénere.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Fiatal trénerrel és még az ideinél is fiatalabb csapattal vághat neki a 2018/19-es évadnak a Volán kettes számú különítménye, vagyis a Fehérvári Titánok együttese. Az Erste Ligában szereplő együttes élén a jelenleg a Volán utánpótlásában dolgozó Kiss Dávid váltja a leköszönő Kóger Istvánt. Kiss a mostani évadban még az U20-as gárdát irányítja, s a csapat kitűnően szerepel mind az osztrák, mind a magyar bajnokságban. Nem csoda tehát, hogy a korosztályos együttesből felemelnék a „nagyok” közé az arra érdemeseket.

Kiss Dávid és a fiatalok Fotó: Soós Attila
Kiss Dávid és a fiatalok Fotó: Soós Attila
Kicsit más vonalat szeretnénk követni szeptembertől a farmcsapatunkkal – mondja Szélig Viktor, a válogatott korábbi csapatkapitánya, a Fehérvár AV19 általános igazgatója. – Azért döntöttünk a váltás mellett, mert úgy éreztük, most fiatal, ambiciózus trénerre van szükség. Kiss Dávid vezetésével az a célunk, hogy még több fiatalnak adjunk lehetőséget. Továbbá sokkal inkább az egyéni képzésre helyeznénk a hangsúlyt annak érdekében, hogy a srácok megfelelő ütemben fejlődhessenek.” A most záruló évadban hét 21 éven aluli játékos szerepelt az Erste Liga-csapat keretében, szeptembertől a tervek szerint tovább nő ez a szám. A korosztályos gárda pedig remekel: az osztrák bázisú bajnokság és a magyar pontvadászat alapszakaszát is utcahosszal nyerte, emellett az U20-as válogatottba is sok játékost adott, azaz nem kérdés, még székesfehérvári mércével is kiemelkedő képességű generációról van szó. „Sok kitűnő képességű, nagyon ügyes játékos szerepel juniorcsapatunk keretében – folytatja Szélig. – Biztos, hogy hasznos, és jót tesz a versenyeztetésüknek, hogy a magyarral párhuzamosan az osztrák bajnokságban is szerepelhetnek. Már csak azért is, mert így nem csak a megszokott ellenfelekkel találkoznak.” A legtöbb csapatsportágban problémát jelent az átmenet az utánpótlásgárdákból a felnőttegyüttesekbe. A Fehérvár AV19 éppen azért indította el évekkel ezelőtt a hazai ligában a Titánok együttesét, mert az volt a szándék, hogy ne törjön meg a juniorcsapatból kiöregedő játékosok fejlődése. „Mindenképpen az átmenet megkönnyítése a cél, ezért is jött létre annak idején az együttes. A korosztályos bajnokság és a felnőtt osztrák liga, az EBEL között hatalmas a különbség, ezt a differenciát szeretnénk úgy áthidalni, hogy a fiúkat a hazai felnőttsorozatban, az Erste Ligában játszatjuk.” Ezzel együtt az U20-as csapatból – elvileg legalábbis – nemcsak a Titánok együttesébe lehet felkerülni, hanem az EBEL-ben szereplő Fehérvár AV19 gárdájába is. Minden bizonnyal lesz példa erre is, ugyanakkor Szélig hangsúlyozza: a kiharcolt helyekért folyamatosan újra és újra meg kell küzdeni. „Jó helyzetben vagyunk, hogy két felnőttegyüttesünk is van, hiszen így meg tudjuk tartani a fokozatosságot. Fiataljaink számára a csúcsig, ez esetben az EBEL-csapatig több lépcsőfok vezet. A teljesítmény alapján lehet feljebb, esetleg lejjebb kerülni. A játékosok motivációjának nem tenne jót, ha kijelentenénk, hogy biztos helyük van valamelyik ligában. Úgyhogy minden pozícióért folyamatosan meg kell dolgozniuk.” További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.