UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-04-04 08:56

Erősödő reménysugarak

Magyar arany is született a törökországi Gebzében, a korosztály egyik legrangosabb nemzetközi versenyén. Klányi Krisztofer a kötöttfogású 71 kilogrammosok között remekelt, és aranyérmet szerzett, míg a tízfős magyar válogatott további egy ezüst- és három bronzérmert nyert.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A Török Birkózó Szövetség 21. alkalommal   rendezte meg a Győzelem-kupát, amely a kadét korosztály egyik legrangosabb nemzetközi versenye. A Gebzében lebonyolított idei viadalon több mint 200 sportoló lépett szőnyegre: a magyar válogatott mellett török, orosz, kazah, azeri, bolgár, román, grúz, olasz, svéd és argentin fiatalok is versengtek, így bátran kijelenthető, hogy Európa krémje mérte össze tudását a kupaküzdelemben. Magyarország kötött- és szabadfogásban összesen tíz versenyzőt delegált. A Tóth Gábor vezette szabadfogásúaknál a kadét világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Budai-Kovács Marcell a döntőig jutott az 55 kilogrammos súlycsoportban,  a fináléban azonban már nem bírt azeri ellenfelével, így második lett. A fogásnem másik magyar érmese Korcsog Milán volt, aki bronzérmet szerzett a 80 kilogrammosok között.

A magyar kadét birkózóválogatott a Törökországi megméretést követően
A magyar kadét birkózóválogatott a Törökországi megméretést követően
Amint arról korábban már ITT írtunk, Kliment László, a kötöttfogású kadétválogatott vezetőedzője mentális problémát tapasztalt a fiataloknál. A mester azonban most változást látott ebben, ugyanis három érmet szerzett a fogásnem Törökországban. „Szerencsére azt tudom mondani, hogy megleptek a srácok. Harciasak voltak és akaratosak. Az olimpiai és világbajnoki bronzérmes Módos Péter személye hatalmas motiváció a számukra, aki egyébként az alakulat másodedzője. El tudtuk hitetni a srácokkal, hogy képesek legyőzni a náluk sokkal erősebbnek tűnő ellenfeleiket. Mindenképpen sokkal pozitívabb kép alakult ki, mint a hazai Fekete Gyémánt-kupa után.” A kötöttfogású válogatott három érmet nyert a viadalon. A 71 kilogrammos Klányi Krisztofer fantasztikus napot fogott ki, s egész nap dinamikusan, agresszíven birkózott, így végül aranyéremmel tért haza. Tösmagi Attila a dobogó harmadik fokára áll fel a 60 kilósok között, miután legyőzött két törököt és egy azerit, majd vereséget szenvedett grúz ellenfelétől. A 92 kilogrammos Végh Artúr is bronzérmes lett két győztes és egy vesztes párharcot követően. Kliment elárulta azt is, hogy különösen biztató ez a teljesítmény, mivel általában aki ezen a versenyen dobogós helyezést ér el, gyakran az Európa-bajnokságról is érmesként távozik. A vezetőedző egyébként arról tájékoztatta oldalunkat, hogy az eredetileg április végére tervezett kijevi kadét Eb-t elhalasztották és áthelyezték Szkopjéba május 14-re,  így a válogatott felkészülését is el kellett csúsztatni.

KADÉT NEMZETKÖZI GYŐZELEM-KUPA, TÖRÖKORSZÁG A magyar szabadfogású csapat eredményei: 55 kg: 2. Budai-Kovács Marcell. 65 kg: 5. Dodó Bence. 71 kg: Mezei Dominik, kiesett. 80 kg: 3. Korcsog Milán. 110 kg: Ubornyák Csaba, kiesett. A magyar kötöttfogású csapat eredményei: 60 kg: 3. Tösmagi Attila. 65 kg: Horváth Gyula, kiesett. 71 kg: 1. Klányi Krisztofer. 80 kg: Dömök Péter, kiesett. 92 kg: 3. Végh Artúr.

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.