UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-04-04 21:00

Liza újra a dobogón

Ismét Pusztai Lizáról szólt a kardozók versenye, a BVSC-Zugló versenyzője bronzérmet nyert a junior-világbajnokságon Veronában. A 17 éves, még kadétkorú versenyző ezzel ötödik érmét szerezte meg az idei korosztályos világversenyeken. A fiúk közül klubtársa, Nagy Martin szerepelt a legjobban, ő a 27. helyen végzett.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huKedden megszületett a magyar válogatott első aranyérme a veronai korosztályos vívó-világbajnokságon. A junior fiú párbajtőrcsapat az oroszországi Eb-siker után újra győzött ezúttal a franciákat verte a döntőben, s így százszázalékos mérleggel zárta a két világversenyt. Szerdától viszont már a kardozók uralják a pástokat, a juniorok egyéni versenyét rendezték meg először. A lányok mezőnyében természetesen ott volt az utóbbi utánpótlás-világversenyek legeredményesebb magyar szereplője, Pusztai Liza. A még mindig kadétkorú, BVSC-s vívó persze az idősebbek között is esélyesnek számított, elvégre világranglista-vezetőként érkezett Olaszországba.

Pusztai Liza bronzéremmel kezdte a korosztályos világbajnokságot Veronában Forrás: FIE
Pusztai Liza bronzéremmel kezdte a korosztályos világbajnokságot Veronában Forrás: FIE
A 17 éves versenyző hibátlan mérleggel teljesítette a selejtezőt, mellette továbbjutott még Nagy Valentina és Kern Bianka is, Kelecsényi Mirabella viszont kiesett. Pusztai és Nagy erőnyerőként kezdte a táblát, Kern pedig francia riválist legyőzve jutott a legjobb 64 közé. A következő kört viszont csak Liza „élte túl”, a másik két lány egyaránt orosz ellenféllel szemben maradt alul a 32 közé kerülésért. Pusztai viszont remek formában folytatta diadalmenetét: egyaránt győzött a dél-koreai Jo, a kanadai Lamarre és az amerikai Fox-Gitomer ellen. Aztán a tavalyi junior vb-elődöntős ellenfél, a mexikói Natalia Botello következett megint a fináléba jutásért. Liza remekül kezdett a még nála is egy évvel fiatalabb kardvívó ellen, 4:1-re, majd 9:5-re is vezetett. Akkor viszont Botello váltott, kiegyenlített majd az asszót is megfordította. 15:13-as vereség lett a vége, de Pusztai a bronzéremmel is folytatta parádés sorozatát, az idei ötödik érmét szerezte világversenyen, s ne feledjük, két számban még érdekelt a vb-n. A junior fiúk kevésbé számítottak esélyesnek, bár közülük mind a négy versenyző főtáblára jutott. Az egyénes kieséses szakasz első körét Szlama Vilmos, Nagy Martin és Rabb Krisztián is sikerrel vette, Milassin Mór hongkongi riválisától szenvedett vereséget. A következő fordulóban már csak Nagy Martin járt sikerrel – Szlama dél-koreai, Rabb olasz ellenfétől kapott ki –, aki ezzel 32 közé került. Ezzel azonban véget ért győzelmi sorozata, a nyolcaddöntőbe jutásért vívott asszóban nem bírt a német Kindlerrel. A fiúk ezúttal visszafogottan szerepeltek, de a csapatversenyben ők is javíthatnak. De előtte a kadétok kerülnek műsorra. Természetesen újra pástra lép Pusztai Liza, de versenybe száll a szocsi Európa-bajnokságon bronzérmes Rabb Krisztián is.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, VERONA (OLASZORSZÁG) Fiú kard egyéni (158 induló): A csoportmérkőzéseken: Milassin Mór 5 győzelem/1 vereség, Rabb Krisztián 4/1, Nagy Martin 4/2, Szlama Vilmos 3/3 (valamennyien továbbjutottak) A 64 közé jutásért: Milassin–Chau (hongkongi) 13:15, Szlama–Retchia (grúz) 15:13, Nagy–Mateev (izlandi) 15:4, Rabb–Bouwman (holland) 15:8 A 32 közé jutásért: Szlama–Pak (koreai) 13:15, Nagy–Cauchon (kanadai) 15:12, Rabb–Neri (olasz) 7:15 A 16 közé jutásért: Nagy–Kindler (német) 11:15 Döntő: Lohanov (orosz)–Patrice (francia) 15:13 Világbajnok: Konsztantyin Lohanov (Oroszország), 2. Sebastien Patrice (Franciaország), 3. Raoul Bonah (Németország) és Matteo Neri (Olaszország), …27. Nagy Martin, …45. Rabb Krisztián, …59. Szlama Vilmos, …70. Milassin Mór Leány kard egyéni (126 induló): A csoportmérkőzéseken: Pusztai Liza 6 győzelem/0 vereség, Nagy Valentina 4/1, Kern Bianka 3/2, Kelecsényi Mirabella 1/4 (Pusztai, Nagy és Kern továbbjutott, Kelecsényi kiesett) A 64 közé jutásért: Kern – Suzanne (francia) 15:7 A 32 közé jutásért: Kern–Nyikityina (orosz) 13:15, Nagy–Kobzeva (orosz) 1:15, Pusztai–Tirado (spanyol) 15:2 A 16 közé jutásért: Pusztai–Jo (dél-koreai) 15:13 Nyolcaddöntő: Pusztai–Lamarre (kanadai) 15:8 Negyeddöntő: Pusztai–Fox-Gitomer 15:11 Elődöntő: Pusztai–Botello (mexikói) 13:15 Döntő: Nyikityina–Botello 15:12 Világbajnok: Olga Nyikityina (Oroszország), 2. Natalia Botello (Mexikó), 3. Pusztai Liza (Magyarország) és Lucia Lucarini (Olaszország), …41. Nagy Valentina, …49. Kern Bianka, …100. Kelecsényi Mirabella

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.