UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-04-04 14:20

Tallinni sikerek

Tallinnban, a Kristjan Palusalu emlékversenyen vett részt a serdülő leányválogatott öt birkózója. A viadalon huszonkét ország közel ezerötszáz versenyzője mérte össze tudását, ez azonban nem volt akadály a magyaroknak ugynais két arany-, egy ezüst- és két bronzérmet szereztek.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Hatalmas mezőny gyűlt össze Tallinnban, a Kristjan Palusalu emlékversenyen, amelyen huszonkét ország közel ezerötszáz birkózója mérte össze tudását tizennégy szőnyegen. Kötött- és szabadfogásban hat-hat, míg a hölgyeknél három korosztályban küzdöttek meg a sportolók. Magyarország a serdülő leányválogatott révén volt érdekelt a bajnokságon, amely öt fiatalt delegált Észtországba, akik svéd, észt, orosz, finn, ukrán, lett, norvég, görög, fehérorosz, amerikai és francia vetélytársakkal birkóztak az érmekért.

A serdülő leányválogatott és Péteri András a tallinni verseny után
A serdülő leányválogatott és Péteri András a tallinni verseny után
Péteri András, a serdülő leányválogatott vezetőedzője elmondta, hogy a verseny tökéletes volt arra, hogy felmérjék, hol is tartanak az európai mezőnyhöz képest. Kiemelte: „Több, a válogatottságot tekintve egyelőre még második helyen álló sportoló is részt vett a viadalon. Ezek a birkózók keményen küzdenek az első hely megszerzéséért, netán azért, hogy a két súlycsoport – amelyben Magyarország két versenyzőt is indíthat nyáron a győri Európa-bajnokságon – valamelyikében elindulhasson.” Tallinnban aranyérmes lett az 50 kilogrammos Borsos Viktória, aki litván ellenfelével szemben tussal nyert, majd sorban fehérorosz (5-0), norvég (13-0), orosz (5-2) riválist vert meg, végül a fináléban ismét orosz versenyzőt múlt felül 5-3-ra. Az 58 kilós Elekes Enikő is felállt a dobogó legfelső fokára, miután fehérorosz ellenfelén 11-0-s, észt vetélytársa felett tusgyőzelemmel jutott túl, s végül a döntőben megint csak észt birkózóval szemben aratott 10-0-s diadalt. Péteri mindkettejük teljesítményét értékelte: „Borsos Viki két nagyon kemény orosz sportolót vert meg, büszke voltam rá. Higgadt, taktikus és magabiztos birkózással, megérdemelten szerzett aranyérmet. De mindez elmondható Enikőről is, aki egész nap remekelt.” Mellettük ezüstérmet szerzett 54 kilogrammban Takács Alexandra. Ő fehéroroszt, svédet győzött le, majd a döntőben finn versenyzővel szemben maradt alul (a vezetőedző elmondása szerint óriási bírói hibát követően). A 33 kilós Fáth Laurának hat nyertes mérkőzés sem volt elegendő a végső sikerhez. A kaposvári lány két észtet, ugyanennyi finnt, ukránt, lettet győzött le, ám orosz vetélytársától kikapott, így be kellett érnie a bronzéremmel.  Csakúgy, mint a 39 kilogrammos László Nikolettnek, aki két észt, litván és svéd fiatal felett aratott diadalt, végül görög ellenfelével már nem bírt. A mester mindegyikükről maximális elégedettséggel beszélt, és nagyon biztatónak véli teljesítményüket. Elmondta, hogy egyelőre mindössze öt súlycsoportban van meg az elsőszámú ember, a többi kategóriában még nyitott a válogatottság kérdése. Éppen ezért egyelőre nem szeretne esélylatolgatásokba bocsátkozni a győri Európa-bajnokságot illetően. Annyit azonban elárult, ez a bajnokság is tökéletes volt arra, hogy megnőjön a leányok önbizalma, s ez mindenféleképpen jó előjel. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.