UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2018-04-05 15:29

Álmaikban Argentína

A taekwondo hazai ígéretei közül hárman próbálhatnak szerencsét a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára kvalifikáló versenyen Tunéziában. A pontos helyszín Hammamet, ahol az UTE-s Kopcsik Laura, továbbá két honvédos fiú, Berei Béla és Józsa Levente indul; előbbi kettő pénteken, utóbbi pedig szombaton lép pástra.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Amennyire nagy a leginkább a 16–17 éves korosztályt „megszólító” őszi ötkarikás játékok vonzereje, annyira szűk lehetőséget kínál a kijutásra a kiírás, mivel sehol másutt, csakis az észak-afrikai országban zajló selejtezőn van mód kiharcolni a részvételi jogot az argentin fővárosban októberben esedékes korosztályos csúcstalálkozóra. Konkrétabban: mindhárom honfitársunknak kizárólag akkor lesz meg a Buenos Airesbe szóló repülőjegye, ha Hammametben az első nyolc között végez kategóriájában.

Tekvando
Tekvando
A korábbi nemzetközi szereplés hozott már sikert a mostani különítménynek, hiszen – hogy az ifjú hölggyel kezdjük – a 49 kilogrammos Kopcsik, aki májusban lesz 17 esztendős, junior Európa-bajnoki bronzérmes. A 16. születésnapját majd csak októberben ünneplő, 55 kilós Józsa a kadétok között már szintén nyert Eb-bronzot, míg a Tunéziában a 73 kilogrammos olimpiai súlycsoportban induló Bereinek (17) kadét Európa-bajnoki címe van. Magyarán: az olimpiai kvalifikáción is eséllyel indulnak. A három – egyenként kétperces – menetből álló küzdelmek amúgy mind a lányoknál, mind a fiúknál öt súlycsoportban, egyenes kiesés rendszerben zajlanak, vagyis itt nincs mód a javításra: aki kikap, az kiesik. Patakfalvy Miklós, a hazai sportági szövetség elnöke érdeklődésünkre elmondta, bizakodva várják a selejtezőt. „Ez lesz a harmadik ifjúsági olimpia, s az első kettőre nem tudtunk kijutni. Nagyon reméljük, hogy harmadikra sikerül, s lesz magyar tekvandós Buenos Airesben. Igaz, anyagi lehetőségeinket meghaladja, hogy teljes csapattal utazzunk Tunéziába, ahová sajnos sem pszichológus, sem orvos, sem edző nem tarthat velünk” – jelentette ki, s hozzáfűzte, hogy a három versenyzőnek egyforma az esélye a nyolc közé jutásra, de nagyon nehéz lecke vár rájuk, mivel világkvalifikációról van szó, így a sportági utánpótlás színe-java ott lesz a viadalon. Kopcsikék a selejtező után is maradnak Hammametben, merthogy egy nap pihenőt követően ugyanazon a helyszínen rendezik meg az ifjúsági világbajnokságot. Igazán jó lenne, ha ott akár mind a három magyar ifjú abban a tudatban vághatna neki az újabb megméretésnek, hogy már biztos szereplője a Buenos Aires-i tini csúcsnak. További korosztályos hírek TAEKWONDÓBAN a sportági aloldalunkon.