UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-04-05 19:24

Elcsúszott kontinensviadal

A kadét szabadfogású fiúk is remekeltek a törökországi Győzelem-kupán, amelyen egy ezüst- és egy bronzérmet nyertek a fiatal birkózók. A vezetőedzőjük, Tóth Gábor értékelte honlapunknak a sportolók jelenlegi állapotát, felkészültségét, valamint összegzi, milyen hatással van a korosztályos Európa-bajnokság elhalasztása és áthelyezése a válogatott felkészülésére.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Amint arról már korábban ITT beszámoltunk, a kadét szabadfogású válogatott is sikeresen vett részt a törökországi Gebzében 21. alkalommal megrendezett Győzelem-kupán, amely a korosztály egyik legerősebb nemzetközi megméretése. A Tóth Gábor vezette szabadfogásúaknál a kadét világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Budai-Kovács Marcell a döntőig jutott az 55 kilogrammos súlycsoportban, a fináléban azonban már nem bírt azeri ellenfelével, és technikai tussal kikapott, így lett ezüstérmes. A fogásnem másik magyar dobogósa Korcsog Milán volt, aki bronzérmet szerzett a 80 kilósok között. Ötödik helyen zárta a viadalt a 65 kilogrammos Dodó Bence, míg a 71 kilogrammban Mezei Dominik,  a 110 kilós kategóriában pedig Ubornyák Csaba egyaránt kiesett.

A magyar kadét birkózóválogatott a Törökországi megméretést követően
A magyar kadét birkózóválogatott a Törökországi megméretést követően
A vezetőedző összegezte a fiúk teljesítményét: „Vegyes érzések vannak bennem. Az érmesek remekül birkóztak, habár véleményem szerint Budai-Kovács Marci elizgulta a fináléját, és saját hibáiból kapott technikai tust az azeri ellenfelétől. Ennek ellenére elégedettek lehetünk az ezüsttel. Milán ragyogóan versenyzett, és kiváló formában van. Ő is azeritől kapott ki az elődöntőben 3−3 után, szóval nem sokon múlott a döntő. Ubornyák Csaba fizikailag jelentősen el van maradva a nemzetközi mezőnytől, rengeteg erősítésre van szüksége, de  tehetséges, ügyes birkózó. Mezei Dominik a két fogásnemet gyakorlatilag párhuzamosan csinálja, viszont csak szabadfogásban lett válogatott. Van még hová fejlődnie, meg kell tanulnia hatékonyan védenie a lábát. Ezen fogunk dolgozni az Európa-bajnokságig. Dodó Bencénél nagy hiányosságokat tapasztalok, mind az erőnlétében, mind pedig a kondíciójában. Gyorsan kell ezeket pótolnunk, amennyire tudjuk, ha labdába szeretne rúgni az Eb-n. Az nem működik, hogy már a második menetben csillagokat lát.” A mester azért hozzátette, hogy semmi okunk nem lehet a panaszra, ugyanis ritkán fordul elő, hogy magyar szabadfogású versenyző érmet szerezzen a Győzelem-kupán. Reméli, hogy akár a kontinensviadalon is hasonló sikert érhet majd el a válogatott. A napokban derült ki, hogy a korosztály Európa-bajnokságát három héttel elhalasztották és áthelyezték. Az eredeti terv szerint április 23-tól, Kijev lett volna a házigazda, ám a Nemzetközi Birkózó Szövetség május 14-re tette át, Macedónia fővárosába, Szkopjéba. De vajon milyen hatással van ez a fiúk felkészülésére? „Nemrég tudtuk meg a hírt. Több szempontból is érvágás ez a számunka. Valószínűleg ki kell hagynunk a marokkói kadét Gymnasiadét, amely rendkívül fontos verseny lett volna a számunkra. Ezen felül pedig át kell szerveznünk a felkészülés menetét, mivelhogy április végére tervezetük a srácok csúcsformáját. Pénteken ülünk össze, és beszéljük meg a folytatást az illetékesekkel.” Hasonló problémákkal kell szembenéznie Ritter Dilettának, a leányok vezetőedzőjének és Kliment Lászlónak, a kötöttfogásúak mesterének. Mindketten kiemelték, hogy nagy kár a marokkói megméretés háttérbe szorulása, valamint a csúcsforma újraidőzítése. Ritter elmondta, hogy körülbelül fél éves, precíz felkészülési folyamatot kell átkomponálni emiatt. Mind a három vezető a héten tervezi újra programját. Annyit azonban tudni lehet, hogy az erősítésre koncentrálnak majd, s a gyorsítás marad az utolsó két hétre. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.