UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2018-04-06 15:22

Nem nyaralni mennek

Újra munkában a világbajnoki címvédő U18-as leány strandkézilabda-válogatott. Pinizsi Zoltán együttese Hollandiában töltötte a hét végét, s már javában készül a montenegrói Európa-bajnokságra és a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huÁprilisban lassan kezdődik a jó idő, és ezzel elindul a strandkézilabda szezonja is. Az U18-as leányválogatott pedig a tavalyi esztendő után igencsak szép reményekkel vághat neki a mostani versenyévnek. 2017 júliusában ugyanis a magyar csapat visszalépés miatt beugróként jutott ki a mauritiusi vb-re, s ott annyira felszabadultan és jól játszott, hogy aranyérmet szerzett, s ezzel kiharcolta az ifjúsági olimpiai kvótát is. Az együttes most már javában készül a következő világversenyekre, az idén előbb az Európa-bajnokság, majd a Buenos Aires-i megméretés szerepel a programban. Legutóbb, a hét végén Hollandiában töltött néhány napot a válogatott, ahol kitűnő körülményekkel találkozott Pinizsi Zoltán szövetségi edző és csapat. „Várakozáson felül teljesítettünk Hollandiában, jó munka folyt, jó volt a hozzáállás, tehát nagyon hasznos napokat töltöttünk az edzőtáborban – kezdte Pinizsi. Három kiváló fedett pályán gyakorolhattunk. Rengeteget edzettünk és sok edzőmérkőzést játszottunk a német korosztályos válogatott, valamint egy helyi holland együttes ellen.”

Az U18-as leányválogatott kerete: Csapó Kincső, Braun Csenge, Fodor Neszta, Husti Hanna, Király Réka, Márczy Tekla, Landi Gabriella, Kóka Mariann, Hadfi Gréta, Tar Lotti, Pintér Klaudia, Gajdos Dorottya, Léránt Sára, Benzsay Rebeka, Káldy Lili, Mátéfi Dalma

A tizenhat fős magyar keretből két csapatot alakítottak ki, mindkét csapat megmérkőzött a holland és a német együttessel is, s bár még a felkészülés eleje zajlik jó hír, hogy a németeket mindkét társaság legyőzte.
Az U18-as válogatott a hét végén Hollandiában készült az idei nagy eseményekre Forrás: mksz.hu
Az U18-as válogatott a hét végén Hollandiában készült az idei nagy eseményekre Forrás: mksz.hu
A tavalyi világbajnok keretből egyébként nyolc játékos utazott el Hollandiába. S bár voltak hiányzók sérülések és egyéb okok miatt, a szövetségi edző állítja, a csapategység a régi. „A télen nem sokat találkoztunk, ugyanis uborkaszezonnak számít a sportágunkban. Az idén először márciusban volt egy közös gyakorlásunk. Most Hollandiában is látszott, hogy nagyon együtt vannak a lányok, örülnek, mert újra egymás mellett játszhatnak. Mindez a tavalyi világbajnokságon teljesedett ki, de ebben az évben is megvannak a céljaink, mindenki egy irányba húz.” A csapat először június 29-től július 1-ig a montenegrói U18-as Európa-bajnokságon szerepel, majd októberben következik az ifjúsági olimpia. Az Eb-re már a csoportbeosztás is megvan, a mieink a spanyolokkal, a svájciakkal, az olaszokkal és a törökökkel kerültek össze. „Külön készülünk a csoportellenfelekre, zajlik a videóelemzés, s majd annak megfelelően alakítjuk a tréningeket. A tavalyi szereplés után nagyon szeretnénk éremmel zárni az Európa-bajnokságot, persze a nagy cél ezúttal is az aranyérem, mi más lehetne… Az olimpia mezőnye olyan, mint a zsákbamacska, nehéz kiszámítani, hogy milyen mezőny lesz, körülbelül tíz azonos képességű válogatott van. De persze azért bízom benne, hogy az olimpián is a dobogóra kerülhetünk.” A felkészülés persze addig is intenzíven folyik tovább, a kontinensviadalig hét hétvégét tölt együtt a csapat, valamint utaznak Prágába nemzetközi tornára, amelyen nívós ellenfelekkel találkozhat a társaság.

Készülnek a fiúk is Ugyancsak Hollandiában edzőtáborozott az U18-as fiúválogatott is. Az együttes játszott a német korosztályos válogatott és a helyi Hiekka Hauskaa gárdája ellen. A fiúk szintén a montenegrói korosztályos Eb-re készülnek, amelyen a portugálokkal, az ukránokkal és a franciákkal kerültek egy csoportba.

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.