UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-04-06 20:38

Nincs újabb kardbravúr

Az arany-, illetve bronzérmet hozó csütörtök után kevésbé sikerült a junior kardozók csapatversenye a magyar utánpótlás vívóválogatottnak az olaszországi világbajnokságon. Mindkét együttes a nyolcaddöntőben búcsúzott, a lányok a tizedik, a fiúk a tizenhatodik helyen zártak.

B. V. – utanpotlassport.huA parádés csütörtöki versenynap után – amelyen kadét kardozók mezőnyében Pusztai Liza arany-, Rabb Krisztián pedig bronzérmet nyert – a szakág utolsó száma, a junior csapatviadal következett a Veronában zajló korosztályos vívó-világbajnokságon. A leányegyüttes hatodik, a fiúk pedig tizenkettedik kiemeltként kezdték a napot, tehát a rangsor és az egyéni viadal alapján is inkább a lányoktól várhattuk a jó szereplést.

A junior kardcsapatnak ezúttal nem sikerült a nyolc közé jutás Forrás: FIE
A junior kardcsapatnak ezúttal nem sikerült a nyolc közé jutás Forrás: FIE
Pusztai Lizáék ennek megfelelően kezdtek miután magabiztosan győzték le a 16 közé jutásért a brazil válogatottat. A következő fordulóban a dél-amerikaiaknál mindenképpen erősebb kínai válogatott következett, de a papírforma ezúttal is magyar sikert ígért. Jól is rajtoltak a mieink, az elején 10:6-ra vezettek, akkor azonban fordítottak az ázsiaiak, és már nem is engedték ki az előnyt a kezükből. Így a magyar csapat kisebb meglepetésre a nyolc közé sem jutott. A helyosztókon utána javított a csapat, legyőzte az üzbégeket, majd az ukránokat is, ezzel az utolsó mérkőzésen, a kilencedik helyért a mexikóiak ellen vívhatott. A rivális szinte végig vezetve jutott el az utolsó párosig. Akkor újra, a vb-n immár harmadszor is összecsapott Pusztai és Natalia Botelo. S bár a különcsatát a BVSC-Zugló vívója nyerte, fordítani nem tudott, így maradt a tizedik hely. Az első kanyart a lányokhoz hasonlóan a fiúk is sikerrel vették. Algéria legyőzése egyáltalán nem okozott gondot, 45:28-as magyar siker született. A nyolc közé jutásért Nagy Martinék a fehéroroszokkal találták szemben magukat. A mérkőzés közepéig jól tartották magukat a mieink, a hajrára viszont elhúzott az ellenfél, s magabiztosnak mondható győzelemmel került a negyeddöntőbe. Később a helyosztókon sem ment a fiúknak, előbb a dél-koreaik, majd a kazahok, végül pedig a nemzetközi szövetségi zászlaja alatt induló kuvaitiaktól (a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kizárta a Kuvaitot a soraiból, mert nem hajlandók izraeli sportolók ellen versenyezni). Így a magyar csapat a tizenhatodik helyen zárta vb-t. A világbajnokság következő, s egyben utolsó három napján a tőrözőké lesz a főszerep, szombaton a juniorok egyéni viadala következik Veronában.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, VERONA (OLASZORSZÁG) Fiú kardcsapat (38 induló): A 16 közé jutásért: Magyarország–Algéria 45:28 Nyolcaddöntő: Magyarország–Fehéroroszország 38:45 A 9-16. helyért: Magyarország–Koreai Köztársaság 41:45 A 13-16. helyért: Magyarország–Kazahsztán 41:45 A 15. helyért: Magyarország–FIE 42:45 Döntő: Olaszország–Oroszország 45:44 Világbajnok: Olaszország (Alberto Arpino, Giacomo Mignuzzi, Raffaelle Minischetti, Mattero Neri), 2. Oroszország, 3. Egyesült Államok, …16. Magyarország (Milassin Mór, Nagy Martin, Rabb Krisztián, Szlama Vilmos) Leány kardcsapat (28 induló): A 16 közé jutásért: Magyarország–Brazília 45:19 Nyolcaddöntő: Magyarország–Kína 33:45 A 9-16. helyért: Magyarország–Üzbegisztán 45:18 A 9-12. helyért: Magyarország–Ukrajna 45:32 A 9. helyért: Magyarország–Mexikó 41:45 Döntő: Oroszország–Egyesült Államok 45:44 Világbajnok: Oroszország (Valerija Kobzeva, Alina Mihajlova, Olga Nyikityina, Evgenyija Podpazkova), 2. Egyesült Államok, 3. Olaszország, …10. Magyarország (Kelecsényi Mirabella, Kern Bianka, Pusztai Liza, Szűcs Luca)