UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2018-04-07 22:10

Adiós, Buenos Aires!

Búcsút mondott mindhárom részvételre esélyes magyar taekwondós már most Buenos Airesnek, mivel Tunéziában kiderült: egyikük sem lehet ott az argentin metropoliszban októberben rendezendő ifjúsági olimpián.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Ahhoz, hogy a Kopcsik Laura (49 kg), Berei Béla (73 kg), Józsa Levente (55 kg) trióból bármelyik is okkal-joggal tarthasson igényt repülőjegyre, amely a fiatalok őszi ötkarikás játékainak városába szállíthatta volna akár mindhármukat, legalább a legjobb nyolc közé be kellett volna jutniuk súlycsoportjukban a pénteken és szombaton rendezett kvalifikációs világversenyen, amelynek a tunéziai Hammamet adott otthont.

A csalódott trió… Balról: Berei Béla, Kopcsik Laura, Józsa Levente Forrás: Magyar Taekwondo Szövetség
A csalódott trió… Balról: Berei Béla, Kopcsik Laura, Józsa Levente Forrás: Magyar Taekwondo Szövetség
Csakhogy a negyeddöntő nem jött össze egyiküknek sem, jóllehet az igyekezetre, az akarásra nem lehetett panasz. Ám, fájdalom, inkább előbb, mint később valamennyien emberükre találtak a küzdőtéren, aki megálljt parancsolt nekik, ezzel pedig nem lett kvótánk, s nincs magyar taekwondós a harmadik ifjúsági olimpia mezőnyében. Ott sem – tehetjük hozzá szomorúan, mivel az első két hasonló korosztályos világtalálkozón, 2010-ben és 2014-ben is nélkülünk, a koreai küzdősport amúgy nagyon is tehetséges magyar művelői nélkül zajlottak a sportág versenyei. Pedig egyáltalán nem voltak túlzóak a remények, hogy meglesz-meglehet a kvalifikációs siker, hiszen kiváló, már nem egy nemzetközi eseményen bizonyító tálentum valamennyi tunéziai próbálkozónk, akik közül az UTE-s Kopcsik Laurát tényleg csak egy hajszál, jobban mondva egy orosz választotta el az áhított negyeddöntőtől. A junior Eb-bronzérmes Laura előbb nyolc ponttal, magabiztosan verte román ellenfelét az első körben, aztán a legjobb 32 között pihenhetett, mert rivális nélkül maradt, s máris a legjobb 16-ban érezhette magát. A nyolcaddöntőben aztán az orosz kiválóság várt rá, aki két, egyformán 0–0-s menet után betalált egy köríves fejrúgással, ezzel pedig ő nyert, s ment tovább. Patakfalvy Miklós, a hazai sportági szövetség első embere így értékelte a kvóta közeli vereséget: „Az orosz kicsit határozottabb volt, többet kezdeményezett, és egy szerencsés fejtalálattal megszerezte a vezetést. Utána Laurának menni kellett előre, de a rivális növelte az előnyét, és végül biztosan nyerte a meccset. Laura ügyes volt, de az orosz fizikailag erősebb, és ezt érvényesítette is” – szolgált szakmai magyarázattal az elnök. A két honvédos fiú közül a kadét Európa-bajnok Berei Bélát szólították előbb a küzdőtérre, ahol a 32 között kezdett. Tajvani ellenfele azonban meg is állította. Az első menetben még csak egy pont volt a hátránya, azután viszont az ázsiai folyamatosan növelte előnyét, végül pedig öt pont különbséggel győzött. A kadétok között Eb-bronzérmes Józsa Levente szombaton lépett pástra a főleg a 16-17 éves korosztályt küzdelembe hívó ifi olimpia afrikai világselejtezőjében, s miután 14 ponttal vert egy mexikóit, a legjobb 32 között már ő is elbúcsúzott. Neki azeri versenyző lett a végzete, akivel szemben három pontos differenciával maradt alul. Buenos Aires – mint októberi úti cél – versenyzői szempontból tehát „elszállt”, a három magyar taekwondós viszont még marad Hammametben, merthogy hétfőtől ugyanott zajlik a junior-világbajnokság. Mi más lehet a kitűzött feladat, mint hogy javítsanak mind a hárman. Egy vb-érem nyilván gyógyírt jelente a csalódásra... További korosztályos hírek TAEKWONDÓBAN a sportági aloldalunkon.