UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2018-04-10 09:43

Kicsi Anna a nagyok között

A mindössze 11 esztendős walesi Anna Hursey a legfiatalabb asztaliteniszező, aki valaha is szerepelt a Nemzetközösségi Játékokon. A viadalon csapatban nem sikerült érmet szereznie, mivel Ausztrália megállította Walest a negyeddöntőben, viszont keddtől egyéniben újra megpróbálhatja – írja az Index.

UP info Noha  a mindössze 11 éves Anna Hursey már tavaly bemutatkozott a walesi felnőtt asztalitenisz-válogatottban, akkor is szenzáció, hogy az ausztráliai Gold Coaston rendezett Nemzetközösségi Játékokon is szerepet kapott. Nem azért nevezték be, hogy a kora miatt rajongják körül, India ellen például páros győzelemmel kezdett a csapatversenyben – áll az Index összeállításában.

Anna Hursey a Nemzetközösségi Játékokon (középen) Forrás: Index
Anna Hursey a Nemzetközösségi Játékokon (középen) Forrás: Index
Hursey a Nemzetközösségi Játékok (a volt brit birodalom országainak rendezett olimpiaszerű esemény) 88 éves történetének legfiatalabb résztvevője. Szerencséje van, hogy nincsenek olyan életkori megkötések, mint a tornában vagy az úszásban, mert azokban a sportágakban nem indulhatott volna. Ahogy kell, ő is beköltözött a sportolói faluba, de azért még a gyerekek életét éli, a tankönyveit is magával vitte. „Óriási, hogy beválogattak. Azt hittem, hogy ez korai még nekem, és majd csak a következőn leszek ott 2022-ben. Nem tudom, hogy nyerek-e érmet, de keményen küzdök érte, miközben élvezem a játékot" – mondja Hursey. Anna még alig érte fel az asztalt, de már kilencévesen húszéves walesi játékosokat vert meg, akik persze elég nehezen viselték ezt, többször ütőt, labdát eldobva hagyták ott.
A fiatal lányt már most nagyon technikásnak tartják, emellett pedig agresszívan is játszik. Tenyeressel, fonákkal egyaránt jól támad és remek a nyesése.
Hursey családi segítséggel vált korosztálya legjobb asztaliteniszezőjévé. Minden akkor kezdődött, amikor apja, Larry Hursey Kínában dolgozott. Szórakozásból pingpongozni kezdett, és ott ismerkedett meg az angol tolmács Phoebe-bel, akit aztán elvett feleségül. Később Walesbe költöztek, és ott született meg leányuk. Anna négyévesen kezdett el érdeklődni a pingpong iránt, amikor egy swansea-i sportcentrumba ment a családjával. „Mérges lett, mert senki nem akart vele játszani, olyan kicsi volt. Egy robotjátékos ellen kellett ütőt ragadnia, vagy pedig ellenem. Két férfi pingpongosnak is ajánlottam 15 fontot egy órára, hogy tanítsák a kislányomat, de azt mondták, hogy nincs ilyen képzettségük, és hogy túl kicsi még. Tenni akartam valamit érte, így kivettem hat hét fizetés nélküli szabadságot, és elvittem Kínába, mert tudtam, ott lesznek edzők" – mondta Phoebe Hursey.
Anna Hursey Forrás: Index
Anna Hursey Forrás: Index
Amikor hazajött, máris felfigyeltek az ötéves játékosra a válogatottnál dolgozó edzők, és ettől kezdve nem volt kérdés, hogy versenyző lesz. Hatévesen már országos bajnok volt a 11 évesek között, kilencévesen pedig ő vezette a 18 év alattiak walesi ranglistáját. Játéka 2016-ban fejlődött igazán nagyot, mikor már nem csak hetekre, hanem kétszer öt hónapra ment Kínába, Harbin városába. Ugyanazt a képzést kapta, amit az ottaniak: intenzív programja volt napi három edzéssel, amelyek közben elborzadva figyelte, hogy helyi kortársait gyakran meg is ütötték az edzők, ha hibáztak. A szigorból és a heti 30 óra játékból elege lett. Úgy döntött, ha nem is olyan jók az edzések Walesben (a saját kertjükben is felhúztak egy termet), sokkal nyugodtabban tud készülni. A szülei most azt tervezik, hogy Kínából hozatnak neki edzőt. Hursey-ről úgy tartják, ha továbbra is ilyen elhivatott, a világ legjobb ötven játékosa közé kerülhet. A walesi válogatott kapitánya, Stephen Jenkins is elismerte, hogy erre akkor van jó esélye, ha még visszatérhet Kínába edzőtáborozni és tanulni. A korosztályos Eb-győztes Hursey akkor került a figyelem középpontjába, amikor tavaly az Európa-bajnoki selejtezőt játszó felnőtt csapatba is benevezték. Az akkor 10 éves leány ragyogóan helytállt, ugyanis két győztes mérkőzésen is szerepelt Koszovó ellen. A luxemburgi csapat Eb-re is kivitték, s noha a challenge divízióban szereplő Wales csak a 28. lett, Hursey hat meccséből négyet megnyert. A Nemzetközösségi Játékokon csapatban nem sikerült érmet szereznie, mivel Ausztrália megállította Walest a negyeddöntőben, viszont keddtől egyéniben újra megpróbálhatja. A 11 éves sportoló válogatottbeli társai kétszer olyan idősek, mint ő, de ez nem okoz túl sok gondot a kapitány szerint: „Nem akarják kisbabaként kezelni, sokkal inkább a csapattársuk, és ez Annának is nagyon fontos, ő sem akar bébi lenni. A lányok fantasztikusak, Charlotte Carey (ő a legjobb walesi) egykor hasonló helyzetben volt, pontosan tudja, min megy keresztül Anna, és segít neki." A lány életében fontos állomás a Nemzetközösségi Játékok, de már a 2020-as olimpiára gondol, a brit csapat tagjaként szeretne ott lenni. Tizennégy évesen már nem is keltene túl nagy feltűnést, a japánok is egyre fiatalabb pingpongosokkal indulnak a világkupákon és a világbajnokságon. További korosztályos hírek ASZTALITENISZBEN a sportági aloldalunkon.