UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2018-04-10 13:19

Mindig magasabbra!

Októberben kadét Európa-bajnok lett Budapesten, januárban, Las Vegasban a US Openen másodikként végzett kategóriájában úgy, hogy csak a világbajnok tudta egyetlen ponttal legyőzni, februárban pedig a szlovén nyílt bajnokságon utasította maga mögé a 37 kg-os súlycsoport teljes mezőnyét. Molnár Bendegúz, jóllehet még csak 13 éves, már megmutatta oroszlánkörmeit, s meg sem hökkenünk, hogy a hazai taekwondo-szövetség elnöke a jövő olimpiai bajnokát látja benne.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Hogy Molnár Bendegúz rendkívül tehetséges fiatalember, az már eddigi eredményei alapján is nyilvánvaló. Ami azonban nem az: vajon miért éppen a koreai eredetű küzdősportra esett a választása annak idején? „Kipróbáltam a karatét meg a focit is, de egyik sem tetszett annyira, a taekwondo viszont azonnal megfogott – avat be a kezdetekbe Bendegúz, a hozzá közelebb állóknak csak Bende, aki Kistarcsán kezdte, négy esztendeje pedig a Honvédban mélyíti el a kezes-lábas ütés-rúgás tudományát.

Molnár Bendegúz egyik fő célja, hogy mihamarabb megnőjön Forrás: Gaál Gergő
Molnár Bendegúz egyik fő célja, hogy mihamarabb megnőjön Forrás: Gaál Gergő
„Én csak azt szerettem volna, ha sportol, mindegy, mit, hiszen a környékünkön volt még dzsúdó, karate, kungfu, futball, de voltunk úszni is, végül azt mondta, ő bizony a tekvandót választja” – így az édesapa, Molnár Viktor, aki minden edzésére elkíséri a fiát. – Ami azt illeti, bejött...– vetettük közbe, majd már közösen taglaltuk az eredményeket, köztük a kiugró sikert, a tavaly őszi korosztályos Eb-elsőséget. „Érmet akartam idehaza, de egyáltalán nem úgy tűnt, hogy Európa-bajnok leszek – mondja a kiskamaszok bájos őszinteségével hősünk, kitérve rá, hogy bizony az Eb előtt három versenyen is kikapott. – De az is igaz, hogy az idő tájt sokkal kevesebbet gyakoroltam, utána viszont rákapcsoltam, az Eb előtt még reggel is mentem edzeni...” A jókor jött kudarc esete – vonhatnánk le a közhelyes tanulságot, de ettől még tény: a budapesti döntőben Bendegúz éppen azt az ukrán riválist győzte le, akivel szemben az Eb-t megelőzően két ízben is alul maradt. Az évindító amerikai viadalról megmaradt benne, hogy Las Vegasban a kaszinóba ugyan – mint bőven kiskorú – nem mehetett be, a versenyterembe annál inkább, ahol aztán valósággal eljátszadozott az ellenfelekkel, s öt mérkőzést nyerve jutott el a fináléig. „Az átállás miatt kicsit fáradtan kezdtem, de ahogy jöttek a meccsek, úgy javultam folyamatosan, s a döntőben a mexikói világbajnoktól kaptam ki, egy ponttal. Örültem, hogy csak egyetlen ponttal volt jobb, erős, ügyes fiú, egyidősek vagyunk, remélem, egyszer még visszavágok neki!” S hogy mi várható az idén, na meg a távolabbi jövőben? „Nekem ez az év már nem annyira számít, mivel nem rendeznek világbajnokságot, igaz, a nyári Európa-bajnokságon még rajthoz állhatok. De ez az utolsó évem a kadétok között, jövőre már junior leszek, addig bele kell erősödnöm a legalsó súlycsoportba, a negyvenöt kilóba. Amúgy pedig a leginkább az olimpiát várom. A tokióihoz még túl fiatal vagyok, de kétezerhuszonnégyben Párizs már jöhet, s ha kinn vagyok, akkor a célom az érem” – így az ifjú Európa-bajnok, akinek nagy vágya, hogy nőjön még. „Szeretnék magas lenni, amellett fizikailag is erősödnöm kell, na meg technikában is.” Meddig juthat sportágában? Honvédos edzője, Galambos Bence szerint olyan adottsága, tehetsége van, ami magyar szinten nagyon ritka. „Fejben már most ott tart, ahol egy tizenhat-tizenhét éves fiú. Annyira éretten gondolkozik, annyira céltudatos és olyan szorgalmas, hogy az tényleg ritkaság. Négy éve nyílegyenesen vezet az útja felfelé.” Patakfalvy Miklós, a hazai szövetség első embere még konkrétabban fogalmaz. „Korát meghazudtoló az a technikai és taktikai tudás, amelynek Bende már most a birtokában van. Óriási tehetség valóban, akiből olimpiai bajnok lehet. Igen, ebben a gyerekben ez benne van!” További korosztályos hírek TAEKWONDÓBAN a sportági aloldalunkon.