UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2018-04-10 07:58

Venimos, Buenos Aires!

Hivatalossá vált, hogy utazhat a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára a magyar 3x3-as leány kosárlabda-válogatott, miután a hatodik helyen áll a legfrissebb világranglistán, ez pedig kvótát ér. Földi Attila, a csapat vezetőedzője elmondta, hogy olimpiai bajnokok akarnak lenni!

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A Magyar Olimpiai Bizottság beszámolója alapján:  3x3-as leány kosárlabda-válogatottunk a 6. helyen végzett az április 1-én zárult világranglistán, ezzel pedig kijutott az októberi, Buenos-Aires-i ifjúsági olimpiára – olvasható a nemzetközi szövetségtől (FIBA) kapott értesítésben.

A tavalyi 3x3-as Európa-bajnok csapat
A tavalyi 3x3-as Európa-bajnok csapat
A magyar leányok a tavalyi U18-as világbajnokságon egészen az elődöntőig meneteltek. Ott először a csehektől szenvedtek minimális, 20-19-es vereséget; a bronztalálkozón pedig az oroszok 12-9-re múlták felül a csapatot. A 2017-es debreceni Európa-bajnokságon viszont a magyar gárda végzett az első helyen. Az olimpián a 2000. január 1. és 2002. december 31. között született lányok szerepelhetnek a 4 fős csapatokban, így a tavalyi Eb-győztes alakulatból Jáhni Zsófia és Tenyér Zsófia biztosan nem utazhat majd Buenos Airesbe, mivel ők 1999-ben születtek. Ellenben Tóth Orsolyára és Révész Borkára továbbra is számíthat a vezetőedző, Földi Attila. A mester oldalunknak elmondta, hogy nyolc fiatalt hívott be az első összetartásra. „Néhány hete edzettünk már együtt a kerettel, s felvázoltam nekik minden eshetőséget, megbeszéltük a részleteket. A legfontosabb feladat az, hogy találjak egy olyan centert, aki kimagasló mezőnyjátékban, védekezésben és fizikálisan egyaránt. Még behívok néhány játékost, minél többet szeretnék kipróbálni. Augusztus harmincadikáig kell kihirdetnem a csapat névsorát, és úgy vélem, egészen addig várni is fogok a végső döntéssel.” Földi arról is beszélt, hogy a klubok valamelyest még mindig lebecsülik a 3x3-at. „Korábban is volt már arra példa, hogy küzdenem kellett az egyesületekkel a lányok részvételéért. Természetesen kell még idő ahhoz, hogy teljesen elfogadják a kosárlabda ezen ágazatát, de úgy gondolom; sokat segít, hogy immár szerepel az ifjúsági olimpia műsorán.” A vezetőedző kifejtette, hogy minden megméretésre úgy utaznak, hogy győzni mennek, és ez most sincsen másképp. Ifjúsági olimpiai bajnokok szeretnének lenni!

Az olimpián résztvevő 20 csapat Magyarország, Argentina (házigazda), Egyesült Államok, Kína, Andorra, Ukrajna, Venezuela, Észtország, Magyarország, Franciaország, Románia, Hollandia, Egyiptom, Csehország, Japán, Sri Lanka, Indonézia, Spanyolország, Németország, Mexikó, Ausztrália.

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.