- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Az esélyesség terhe alatt

Bruckner Vince – utanpotassport.hu [1] Parádés hónapokat tudhat maga mögött BVSC-Zugló 16 éves kardozója, Pusztai Liza. A magyar vívósport talán legnagyobb reménysége a március szocsi korosztályos Európa-bajnokságról négy dobogós helyezéssel, az athéni felnőtt világkupaversenyről ezüstéremmel, a veronai utánpótlás vb-ről pedig világbajnoki címmel és harmadik hellyel érkezett haza.

Pusztai Liza megvédte világbajnoki címét Veronában Fotó: Augusto Bizzi/FIE [2]

Pusztai Liza megvédte világbajnoki címét Veronában  •  Fotó: Augusto Bizzi/FIE

Az olaszországi megméretés után néhány nappal Liza edzőjét, Bódy Benjámint kérdeztük a tapasztalatokról.

„Liza kitűnően vívott az utóbbi hónapokban, kiemelkedően teljesített valamennyi versenyen, teljes mértékben elégedettek lehetünk vele. Sőt azt kell mondanom, hogy túl is szárnyalta az előzetes várakozásainkat.”

A BVSC-s versenyző a vb-n kétszer is találkozott nagy riválisával, az egy évvel még nála is  fiatalabb Natalia Botellóval. A juniorverseny elődöntőjében Liza vezetett ugyan, de a mexikói lány győzött, egy nappal később, a kadétok döntőjében viszont már Pusztai örülhetett.

„Az első napon Liza nem volt túl jó állapotban, kisebb betegség zavarta, úgy gondolom, ezért is kapott ki akkor. A második meccsre viszont alaposan felkészültünk az ellenfélből, s ennek meg is lett az eredménye.”

Liza a kadétok mezőnyében az Eb-n és a világbajnokságon is címvédőként indult, ezért az ellenfelek mellett az esélyesség terhével is meg kellett küzdenie.

„Az elmúlt évek eredményei után hozzá kell szoknia, hogy rá külön készülnek a riválisok, és mindenki őt akarja legyőzni. Szocsiban ez kevésbé ment neki, és görcsösebben vívott a kelleténél, a világbajnokságon viszont már jobban kezelte ezt a nyomást.”

A két világverseny között Pusztai részt vett a felnőttek athéni világkupaviadalán. A roppant erős mezőnyben egészen a döntőig menetelt, s ezüstérmet nyert.

„Kétségkívül sokkal felszabadultabb volt a görögországi versenyen. Azt gondolom, hogy a felnőttek között neki még könnyebb vívni. Olyankor a felnőtteken van a teher, nekik kell legyőzni a Lizát, nem pedig fordítva.”

A BVSC versenyzője sikerével ráadásul bekerült az első tizenhatba a felnőtt-világranglistán. Így azonnal kiemeltként kezdheti a világkupaversenyeket, s nem kell részt vennie a selejtezőnapon. Bódy szerint a cél az lehet, hogy a következő hónapokban ezt megtartsa.