UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2018-04-12 10:51

Újra ott van!

Pénteken kezdi meg szereplését az U17-es leány röplabda-válogatott a korosztályos Európa-bajnokságon, Szófiában. A részvétel már önmagában is nagy siker, hiszen 2009 óta, azaz kilenc esztendeje nem szerepelt külföldön rendezett kontinensviadalon magyar utánpótlás-együttes.

Sztrik Martinutanpotlassport.hu Péntek, tizenharmadikán kezdődik az U17-es leány röplabdázók idei legjelentősebb megméretése.... Mi egyébben bízhatnánk: a dátum semmiféle balszerencsét nem hordoz majd magában. A mieink a januárban, Miskolcon elért második helyükkel vívták ki az Európa-bajnoki szereplés jogát. A bulgáriai, kilencnapos kontinenstornára a nyolc selejtezőcsoport első helyezettje mellett további három válogatott jutott el: mivel a csoportmásodikok rangsorában csak a hollandok és a németek előzték meg a magyarokat, válogatottunk is ott lehet a kontinensviadalon. A tizenkettedik együttes az alanyi jogon induló rendező ország csapata. A februári sorsolás után kiderült, hogy fiataljainknak nem lesz könnyű dolguk, hiszen a tavalyi U16-os Eb első négy helyen végzett csapatából három a magyarok csoportjában kapott helyet. Ez azt jelenti, hogy a házigazda bolgárok mellett Fehéroroszország, Szerbia, Szlovénia és Oroszország együttesével kell majd megmérkőzni a továbbjutásért. (A másik csoportban Törökország, Románia, Ukrajna, Olaszország, Hollandia és Németország szerepel.) A hatosok első két helyezettjei jutnak az elődöntőbe, a harmadikok és a negyedikek pedig az 5–8. helyért játszhatnak. A csoportmeccseket feszített időrendben rendezik: egy-egy csapat hat nap alatt öt mérkőzésen lép pályára.

Januárban nagy volt az öröm Miskolcon, ahol a lányok kiharcolták a szófiai Eb-szereplés jogát Forrás: Magyar Röplabda Szövetség
Januárban nagy volt az öröm Miskolcon, ahol a lányok kiharcolták a szófiai Eb-szereplés jogát Forrás: Magyar Röplabda Szövetség
A válogatott a pár napos tiszaújvárosi edzőtábor után Ukrajnában, Ungváron folytatta a felkészülést a múlt héten, ahol a szintén Eb-résztvevő hazaiakkal három felkészülési mérkőzést is játszott. Az ukrán játékosok, akik a selejtező óta már túl voltak egy négyhetes tréningen, illetve a mostani gyakorlást is hosszú ideje elkezdték, mindhárom meccsen erőfölényben játszottak. Kétszer sima vereséget szenvedtek a magyar lányok, egyszer pedig döntetlenezni tudtak. Időnként szép játékot mutatott a csapat, ám még sok pontatlanság és hullámvölgy jellemezte a játékukat.Komoly fizikai terhelést kapott a csapat a felkészülés során, de inkább ilyenkor legyenek fáradtak a lányok, mint az Eb idején – vázolta a helyzetet Kőnig Gábor, a válogatott szakvezetője. – A riválisainkhoz képest később tudtuk elkezdeni a közös gyakorlást, ugyanakkor komoly sérülése senkinek nincs, csupán néhányan bajlódtak kisebb húzódással, izomlázzal. Próbáltunk odafigyelni az étrendre is, arra, hogy a lányok energiadús ételeket fogyasszanak. A tréningeken pedig ügyeltünk arra, hogy minél több dinamikus gyakorlatot építsünk be az edzéstervekbe, s így az állóképességet is fejleszteni tudtuk. A célunk, hogy a nyitónapra már mindenki megfelelő fizikai és mentális állapotba kerüljön. Összességében nagyon hasznos és fárasztó túrán vagyunk túl, ami azért nem volt zökkenőmentes. Az első meccsen még érződött, hogy régen találkoztunk, valamint régen játszottunk mérkőzést. De helyenként már itt is nagyon tetszetős játékot mutattunk. A másik két összecsapáson már jobb teljesítményt nyújtottunk. Aminek nagyon örülök, hogy ismét sok felállásban tudtunk játszani és gyakorlatilag minden összetételben működött a játékunk.  ” Az ukrajnai túrát követően Kőnig Gábor kijelölte azt a 12 játékost, akik majd képviselik színeinket a kontinenstornán. Mindössze egy változás van a januári Európa-bajnoki selejtezőhöz képest: Bakai Kata helyére a gödöllői nevelésű, jelenleg békéscsabai Stollár Szonja került, aki az év elején sérülés miatt nem állhatott a kapitány rendelkezésére, de a tavalyi serdülő Eb-selejtezőkön már bizonyított. Az erőviszonyokat nem könnyű feltérképezni, s erre felhívta a figyelmet a kapitány is. „A sportág nagyhatalmaiban tömegeket vonz a röplabdázás, ilyen például Olaszország, Oroszország, Törökország, Szerbia vagy akár Bulgária. Ezen országok csapatai közül biztosan többen is továbbjutnak a csoportkörből, ugyanakkor azt nehéz megmondani, ki hol tart utánpótlásszinten, hiszen az egyes korosztályok között is jelentős különbségek lehetnek. A szlovénokat, akikkel a nyitónapon játszunk, tavaly megvertük a MEVZA-tornán. A fehéroroszoktól viszont kikaptunk a legutóbbi U16-os Eb-selejtezőn, amelyen a szerbeket meglepetésre legyőztük. Az Eb előtt nincsenek különösebb elvárásaink. Szeretnénk jó meccseket játszani, s persze nyerni is, de legalább megszorongatni mindenkit. Ha jól játszunk, továbbjuthatunk, de azzal mindenki tisztában van: ehhez kivételes bravúrokra lesz szükség.

A magyar válogatott csoportmérkőzései. Április 13., péntek: Szlovénia. Április 14., szombat: Bulgária. Április 15., vasárnap: Fehéroroszország. Április 17., kedd: Szerbia. Április 18., szerda: Oroszország.

Az Eb-keret: Araczki Gyöngyvér (center, Linamar-BRSE), Berkó Liliána (feladó, Felsővárosi Fésűs RA), Boskó Ágnes (feladó, Linamar-BRSE), Kertész Petra (liberó, Linamar-BRSE), Kiss Anna (center, Felsővárosi Fésűs RA), Manninger Luca (ütő, Vasas Óbuda), Orosz Bianka (center, Felsővárosi Fésűs RA), Stollár Szonja (ütő, Linamar-BRSE), Szabó Lili (ütő, Fatum-Nyíregyháza), Sziládi Viktória (univerzál, Felsővárosi Fésűs RA), Tatár Gréta (ütő, Linamar-BRSE), Vecsey Fanni (ütő, Penta Gödöllői RC).

További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.