UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2018-04-13 13:07

Megérdemelt pihenő

Az elismerésre méltó szezont követően a 19 esztendős Jászapáti Petra és a 18 éves Bácskai Sára Luca immár a pihenésre, tanulásra helyezi a hangsúlyt. Honlapunknak elárulták, mi volt a leginkább megterhelő, a legboldogabb az utóbbi néhány hónapban, és természetesen a terveikről is beszéltek.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Nem akármilyen szezont csúszott a két, még utánpótláskorú rövid pályás gyorskorcsolyázó leány. A 18 esztendős Bácskai Sára Luca először szerzett érmet felnőtt világversenyen, mégpedig a drezdai Európa-bajnokságon, amelyen az 1500 méteres táv viadalán állt fel a dobogó harmadik fokára. Természetesen ott volt a kontinensviadalon a 19 éves Jászapáti Petra is, aki a 3000 méteres váltó tagjaként ezüstérmet nyert. Azonban nem csak ezért marad emlékezetes ez a szezon a számukra, ugyanis mindkét fiatal ott volt a pjongcsangi téli olimpiai játékokon, ráadásul eredményesen helyt is állt. A váltóval negyedik helyen zárták az ötkarikás viadalt, emellett Jászapáti egyéni 1500 méteren a hatodik helyen végzett.

Jászapáti Petra júniusig nem lép a jégre
Jászapáti Petra júniusig nem lép a jégre
Dél-Koreából hazatérve nem sokat pihenhettek a lányok, mivel egyből utazniuk kellett Lengyelországba, a tomaszówi junior-világbajnokságra, amelyen Petra ismételten remekelt, hiszen 500-on ezüstérmes lett, 1500-on hetedik, 1000-en pedig a tizedik helyen ért célba. Ez a teljesítmény pedig összetettben negyedik helyezést ért. A megterhelő hónapokat követően a szövetség három hónap pihenőre küldte az olimpiai résztvevőket. Ez, elmondásuk szerint, igencsak rájuk fért már. „A Koreában eltöltött négy hét rettenetesen megterhelő volt – mondja Jászapáti –, és utána mindössze egy napot voltunk itthon, mert egyből utaznunk kellett Lengyelországba. Alig vártam, hogy pihenni tudjak egy keveset. De ettől függetlenül muszáj mozognom ebben az időszakban is. Mindemellett fantasztikus, és érdekes is volt az utóbbi néhány hónap. A tavalyi szezonomhoz képest kevesebb meghatározó pillanatot éltem át, ugyanakkor, ami volt, az sokkal mélyebb nyomot hagyott bennem, mint az ezelőttiek.” Petra, elmondása szerint, megtanulta, hogy az eddigieknél bátrabban kell versenyeznie, mivel ezzel együtt nő a magabiztossága is. Érdekesség, hogy Bácskai is hasonló tanulságot szűrt le az utóbbi időszak eseményeiből: „Rájöttem arra, hogy nem szabad megijedni az ellenfeleimtől, ugyanis akkor nem tudok magamból kiadni mindent. Ez leginkább az olimpia után volt jellemző a teljesítményemre, s ez látszódott az eredményeimen is. Azon dolgozok, hogy kijavítsam ezt a hibát. Mindent félretéve, úgy érzem, hogy óriási dolgokat éltem át, és ezért hálás vagyok. Soha nem fogom elfelejteni azt, amikor az olimpiai elődöntőben világcsúcsot jelentő idővel jutottunk tovább a fináléba.” Jászapáti Petra a júniusig tartó pihenőidőszakát leginkább kikapcsolódással tölti. Hamarosan elutazik barátjával, az ifjúsági téli olimpiai aranyérmes rövid pályás gyorskorcsolyázóval, a brit Jack Burrows-zal Spanyolországba.
Bácskai Sára Luca
Bácskai Sára Luca
Bácskai Sára Luca pedig az érettségire koncentrál, ugyanis most fejezi be középiskolai tanulmányait. Az olimpiai szereplése miatt nem forog kockán az egyetemi felvételije (ugyanis a maximális, 500 pont jár a negyedik helyért), ő becsületbeli ügynek tartja azt, hogy minél jobban helyt álljon ezen a megméretésen is. Sára egyébként a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodás-menedzsment szakára készül. Mindkét lány elárulta a következő szezonnal kapcsolatban, hogy a folyamatos fejlődés a legfontosabb, és az, hogy minél többet hozzanak majd ki magukból. Egyéb korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.