- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Nyolc óra munka

UP-info utanpotlassport.hu [1] Kiváló nyugati szél fújt pénteken reggel Balatonföldvár környékén, a Laser Radial ifjúsági Európa-bajnokság helyszínén. A tervezett reggel 10 órás rajtot tűpontosan tudta tartani a rendezőség. A selejtezők után a döntő felé közeledő, egyre feszültebb fiatal versenyzők már nem a biztonsági vitorlázást választották, hanem a lehető legjobb rajtpozícióra törekedtek.

A három futamon összesen húsz indításra került sor,  tömeges korai rajtok jellemezték ugyanis a nap első felét. Fluck Bence versenyvezető nyilatkozott a mezőny szerepléséről: „A tegnapi nappal ellentétben a fegyelmezetlenséget tudom kiemelni, ennek okait magam is kerestem a verseny közben. A rajtvonalunk pontos volt, gyönyörű, friss szél fújt végig. A pénteken vízen töltött közel nyolc órából két órát csak a rajtokkal foglalkoztunk. A fiatalokat nyilván megerőltette ez a hosszú nap – bár a vitorlázásban nem ritka az ilyen maratoni versenyzés –, végül az ezüst csoportnak, szintén a fegyelmezetlenségek miatt elhúzódó indítása miatt, az utolsó futamát lefújtuk. Érezhetően elfáradtak a fiatalok.”

Küzdelem az elemekkel, ma közel nyolc órát versenyeztek a vitorlások Balatonföldváron Fotó: Cserta Gábor [2]

Küzdelem az elemekkel. Pénteken közel nyolc órát versenyeztek a vitorlások Balatonföldváron  •  Fotó: Cserta Gábor

Minden futamban többszöri, engedékeny próbálkozás után a lebonyolítást fekete zászlós rajtokkal gyorsította ismét a rendezőség. Ilyenkor a rajtvonalon a hangjelzés előtt túllógó hajókat azonnal kizárják. Ez némi fegyelmezettséget eredményezett a 15-18 évesekből álló mezőnyben, de ennek ellenére is sokakat kizárással büntettek. A három futam alatt számos keresztbeverés és helycsere volt, de a versenyt eddig is vezető holland Annabelle Westerhof megtartotta az elsőségét, míg a fiúknál eddig vezető Guido Gallinaro szintén az első helyről várja a szombati döntő futamokat.

Az erős szél a legfiatalabbak között induló és még kezdőnek számító magyar versenyzőknek nem kedvezett, figyelemre méltó eredményt az ezüst csoportban Goldfinger Dárió mutatott fel, aki futamában a negyedik helyről kezdett, majd nyolcadikként futott be.

Szombaton, az utolsó versenynapon szintén három futamot szeretne a rendezőség lebonyolítani. A cél, hogy a kiírt 12-ből 11 futamot megrendezzenek, ezért ismét a tíz órás futamkezdést írják ki a versenyzőknek. Ha a kevés szél miatt csúszik a futamok indítása, a legutolsó rajtot délután három órakor indíthatják el.

További korosztályos hírek VITORLÁZÁSBAN [3] a sportági aloldalunkon.