UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2018-04-13 20:28

Újabb két érem

Gönczöl Laura ezüst-, Kiss Ádám pedig bronzérmes lett a kajak-kenuzók barcelonai ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyének második, egyben utolsó síkvízi versenynapján. Opavszky Réka a hatodik, míg Majoros Mátyás a kilencedik helyen zárta a viadalt.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A barcelonai ifjúsági olimpiai kvalifikációs verseny második napán a fiú kajakosok és a leány kenusok szerepeltek, s természetesen érdekelt volt a magyar válogatott is. Kiss Ádám, Majoros Mátyás, Gönczöl Laura és Opavszky Réka mérette meg magát síkvízen. Majoros Mátyás a selejtezőben a lengyel Wojicech Pilarz-zal nézett farkasszemet, s elsőre sikerült is felülmúlnia 1:37.22-vel. Mivel mindkettejük ideje elegendő volt a pótselejtezőre, így megint egymás ellen küzdhettek, azonban másodszorra már Pilarz bizonyult jobbnak 0.6 másodperccel. Majoros teljesítménye a 9. helyre volt elegendő a 81 fős mezőnyben, s az európaiak között összességében a 7. legjobb lett.

Kiss Ádám (pirosban)
Kiss Ádám (pirosban)
Kiss Ádám magabiztosan győzte le görög ellenfelét, majd ő is találkozott Pilarz-zal a negyeddöntőben. Sok esélye nem volt a lengyelnek, és ezt mutatja az is, hogy Ádám közel 3 másodperces előnnyel jutott tovább az elődöntőbe. Itt a fehérorosz Maxim Kutski várta őt, és rendkívül szoros párharcot követően, 0.32 másodperccel a belorusz ment tovább a fináléba. Ádám így a bronzcsatában bizonyíthatott, ahol az argentin Valentin Rossi ellen mondhatni simán, 1:37.78-as idővel nyert. Szóval Kiss harmadik lett, az európaiak között pedig második, így remek eséllyel vághat majd bele a vasárnapi szlalomba. Opavszky Réka hasonló forgatókönyvvel nézett szembe, mint Majoros Mátyás. Viszont ő a német Isabelle Zanin ellen nyert a selejtezőben, majd kapott ki tőle a másodszorra. Azonban Réka ideje elegendő volt a negyeddöntőhöz, s itt az orosz Darija Gladkovával találkozott. Opavszky rajta már nem tudott túljutni, így összességében a hatodik, az európaiak mezőnyében pedig a harmadik helyen zárta a megméretést az 50 fős mezőnyben. Gönczöl Laura algériai és mexikói vetélytársán felülkerekedve került be a legjobb négy közé. Itt az üzbég Munavar Akbarovával szemben nyert bravúrosan, 2:05.83-al. Ezután Laura az aranyéremért szállhatott csónakba a szintén üzbég Gulbakhov Fayizeva ellen, de ő már túl nagy falatnak bizonyult neki, így be kellett érnie az ezüstéremmel, és azzal, hogy ő lett a legjobb európai leány kenus síkvízen. Makrai Csaba, utánpótlás szövetségi kapitány mindegyik sportolót csak dicsérni tudta. „Fantasztikus volt a pénteki nap. Tökéletesen meg vagyok elégedve a látottakkal, ugyanis mind a négyen kihozták magukból a maximumot. Egyiküktől sem vártam többet. A fiú kajakosok viadala brutálisan kemény volt, ennek ellenére Ádám és Mátyás egyaránt remekelt. Nem kevésbé a lányok, akiknek a versenye kicsit meglepő módon, de hihetetlenül kiegyenlítettre sikeredett. Volt legalább húsz-huszonöt olyan fiatal, aki befért volna a legjobb nyolcba. Az üzbégekről pedig ne is beszéljünk, mert úgy kenuztak már, mint a férfiak. Óriási fegyvertény, hogy Laura nyert Akbarova ellen az elődöntőben. Remek és izgalmas volt a versenynap.” A szövetségi kapitány összegezte a kvótaszerzési esélyeiket is: „Kiváló a helyzetünk. Európa szakáganként a legjobb hat sportolót delegálhatja majd Buenos Airesbe. Jelenleg nekünk a legjobb versenyzőink közül a legrosszabb is harmadik helyen áll ezen a ranglistán. Bízom abban, hogy az átfogó válogatási rendszerünk elegendő volt ahhoz, hogy négy kvótával térhessünk majd haza. Márpedig afelől semmi kétség nem lehet, hogy a legkiválóbb fiataljaink vannak itt. Nagyon remélem, hogy Pállai Balázs és Rendessy Eszter szombaton már olimpiai résztvevőnek tudhatja magát.” Amit a barcelonai kvalifikációs versenyről írtunk: Felhőtlen futamok reménye 1. nap: Kiváló első lépés További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.