UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2018-04-14 22:16

Kettőből kettő

A szombati szlalomversenyekkel véget ért a fiú kenuzók és leány kajakosok megméretése a barcelonai ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyen, amelyen Makrai Csaba utánpótlás szövetségi kapitány tájékoztatása szerint Pálla Balázs és Rendessy Eszter kvótát tudott szerezni, így részt vehet az októberi Buenos Aires-i ifjúsági olimpiai játékokon. A kapitány szerint hivatalos eredmény csak néhány nap múlva várható, de ahogy a magyar csapat számolta, Rendessy Eszter az európaiak között az első, Pálla Balázs pedig az első vagy legrosszabb esetben a második helyen zárt.

Sztrik Martinutanpotlassport.hu Lezajlott Barcelonában a kajak-kenuzók ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenyének harmadik napja, amelyen ismét a fiú kenuzók és leány kajakosok mérették meg magukat, a csütörtöki síkvizes verseny után ezúttal szlalomban.  A magyar versenyzők közül Pálla Balázs, Kuska Bence, Rendessy Eszter és Újfalvi Laura voltak érdekeltek. Ahogy eddig, a fiatalok legelőbb a selejtezőből juthattak be a legjobb nyolc közé. A fiúk mezőnyében 51-ből, míg a leányok között 75 indulóból került ki először az öt legjobb idő. Ezt követően azok a versenyzők, akik a 6-35. között teljesítettek, több lépcsős pótselejtezőn csatároztak a fennmaradó három helyért; e továbbjutók szerepelhetnek majd a nyolcas, főtáblás viadalon. Mind a négy magyar továbbjutott a selejtezőből, de a pótselejtezőből nem került be egyikük sem a negyeddöntőbe. A csütörtöki jó teljesítmény után a mai napon szlalomban Pálla Balázs 1:26.04-es idővel a 13. helyezést érte el, ami az európaiak között az ötödik legjobbnak számított. Ehhez az orosz Dmitrij Mazant és a román Lucian-Emilian Duculescut kellett legyőznie. Érdekesség, hogy a magyar fiú mindkét ellenfelét diszkvalifikálták.  Makrai Csaba tájékoztatása és a magyar csapat számítása alapján Balázs az első vagy legrosszabb esetben a második helyen zárt összesítésben, így biztosan kvalifikálta magát az ifjúsági olimpiára. A másik kenuzó fiú, Kuska Bence hiába győzte le üzbég ellenfelét kétszer is a mai napon, teljesítménye közel hét másodperccel elmaradt honfitársáétól, így számára ‒  23. helye alapján ‒ világossá vált, hogy nem lesz ott a Buenos Aires-i ötkarikás játékokon, 1:32.93-as idővel hiába lett a 11. legjobb európai.

Pálla Balázs mellett Rendessy Eszter is kvalifikálta magát az októberi Buenos Aires-i ifjúsági olimpiai játékokra
Pálla Balázs mellett Rendessy Eszter is kvalifikálta magát az októberi Buenos Aires-i ifjúsági olimpiai játékokra
A két kajakos leány, Rendessy Eszter és Újfalvi Laura az első napon vívott szoros csatározás után ma újra vízre szállt. Eszter az első körben magabiztosan győzött szerb vetélytársa ellen, majd a dél-afrikai Lizanne Onradie-t is meg tudta verni, s már javított, 1:23.60-as idejével a 19. helyet harcolta ki magának. Laura már az első körben ‒ ha másodpercre azonos idővel is, de ‒ alulmaradt a kazah Sztella Szuhanova ellen. A magyar leány a folytatásban sem tudott javítani, így 1:33.16-os idejével ‒ Esztertől közel tíz másodperccel  elmaradva ‒ a 31. helyen végzett. (A két eredmény az európaiak listáján a 13., illetve a 17. pozíciót jelenti.) Ezzel szinte biztossá vált, hogy az első napon, síkvízen diadalmaskodó Eszter is ott lesz Argentínában a 2018-as ifjúsági olimpiai játékokon, méghozzá ‒ Makrai Csaba tájékoztatása szerint ‒ az európaiak között az első helyen. „Mindent megtettek a fiataljaink, hogy jó helyezést érjenek el, de nem volt könnyű dolguk. A mai verseny teljesen más műfajú volt, mint a síkvízen vívott küzdelem. Itt más országok versenyzői domináltak, mint akkor, ami sokat elárul a nehézségéről. Elég annyit elárulnom, hogy a lány kajakosoknál az a versenyző nyerte a szlalomot, aki síkvízen az utolsó lett. Úgy gondolom, hogy becsülettel helytálltunk és büszkék lehetünk a magyar fiatalokra. A németek edzője, aki leginkább szlalomosokkal foglalkozik, odajött gratulálni a délelőtti futamok közben, ami nagy elismerés volt számunkra. Egy nagyon hosszú, kemény, többlépcsős válogatón vagyunk túl, amelyen elfáradt mindenki, és az időjárás sem könnyítette meg a dolgunkat. Egész nap szakadt az eső, hideg volt, de mondhatjuk, hogy erre is felkészültünk, hiszen az olaszországi edzőtábor alatt ugyanilyen időjárási körülmények között kellett edzeniük a kajak-kenusoknak” ‒  foglalta össze és értékelte a kapitány a szombati napot, majd kitért a kvőtaszerzésre is. „Hatalmas elismerés mind a versenyzőknek, mind az edzőknek és a szövetségnek egyaránt. A cél az volt, hogy kvótát szerezzünk a mind négy szakágban, ebből kettő megvan, s holnap ugyanez a feladat. Kemény időszakon vagyunk túl, és nem is volt elegendő idő felkészülni erre a válogatóra. Az októberi olimpia természetesen más történet lesz, hiszen addig egy egész versenyidényünk lesz minderre” - zárta mondanivalóját Makrai Csaba. Amit a barcelonai kvalifikációs versenyről írtunk: Felhőtlen futamok reménye 1. nap: Kiváló első lépés 2. nap: Újabb két érem További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.