UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-04-14 16:50

Nyolcadik az Alba

Az Alba Fehérvár U16-os fiúcsapata számára véget ért a Rigában zajló Európai Ifjúsági Kosárlabda Liga (EYBL) szuperdöntője, miután a hetedik helyért folyó csatában vereséget szenvedett a hazai Kraukla együttesével szemben.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Lezajlott Rigában az U16-os kosárlabdázó fiúk számára rendezett EYBL-szuperdöntő második napja, azonban az Alba Fehérvár csapatának ez jelentette a végállomást. Egy győztes és egy vesztes mérkőzést követően a rigai Kraukla alakulatával találkozott a hetedik helyért, viszont nem sikerült a győzelem. Az első negyedben egyáltalán nem ment jól a játék a magyaroknak. Nehezen vették fel a ritmust a lettekkel, és rosszul rendezték a védekezésüket is. Ennek az lett az eredménye, hogy 16 pontos hátrányba kerültek (28-12), s így gyakorlatilag megpecsételődött a sorsuk. A második játékrész sem hozott túl sok örömöt az Albának: habár a védekezése kezdett helyrerázódni, támadásait ritkán tudta kosárral befejezni. Így ezt a negyedet is a hazaiak nyerték 11-7-re. A harmadik periódusban mindkét együttes lazábban védekezett, és a támadást helyezte előtérbe, de ebből is a rigai gárda jött ki jobban: 21-16.

Az Alba Fehérvár U16-os csapata nyolcadik lett Rigában
Az Alba Fehérvár U16-os csapata nyolcadik lett Rigában
A fehérváriaknak 25 pontot kellett volna ledolgozniuk a záróetapban, s ez óriási hátrány. Az Alba hiába nyerte meg 21-18-ra a negyedet, a meccset így is elvesztette 78-56-ra, és be kellett érnie a szuperdöntő nyolcadik helyével. Pethő Ákos, az Alba edzője így vélekedik a vereségről: „Úgy döntöttünk Matthieu Donnard vezetőedzővel, hogy pihentetjük a kulcsjátékosainkat, mivel nagyon fásultak voltak. Huszonnégy óra leforgása alatt ez volt a harmadik mérkőzésünk, így nem kockáztattunk meg esetleges sérülést. Viszont azoktól a srácoktól, akik pályára léptek, a maximumot vártuk. Egyértelműen nem tett jót a csapatnak a felforgatás, és ennek leginkább az első negyedben ittuk meg a levét, amikor nagyon rosszul rendeztük vissza védekezésünket, és a Kraukla hazai pályán játszó valamelyest  motiváltabb is volt, mint mi.” Pethő arról is beszélt, hogy a szuperdöntő legnagyobb tanulsága, hogy érzelmileg stabilabbnak kell lenniük a fiataloknak. „Voltak időszakos megvillanásaink, amikor kiválóan mozogtunk a pályán. Ilyen volt például a Ridzene elleni második mérkőzésünk utolsó két negyede, illetve a Krauklával szemben az utolsó játékrész. Arra kell törekednünk, hogy kitoljuk e remeklések időintervallumát, ugyanis képesek vagyunk rá. Emellett nem szabad elbizonytalanodniuk a srácoknak. Megtörte őket a vereség, de meg kell tanulniuk a végsőkig küzdeni.” A mester elmondta, hogy a fiúk picit le vannak törve, de ő személy szerint úgy látja, hogy a Rigában mutatott játék alapján a nyolcadik helyezés teljesen reális volt az Alba Fehérvár számára. Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.