- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Az olaszoké a végszó

UP-info utanpotlassport.hu [1]  Szombati szélcsendes nappal zárult a Laser Radial Ifjúsági Európa-bajnokság Balatonföldváron. Változatos szelekben, hat napon át zajlott le a viadal, amelyen 31 ország 207 versenyzője vett részt. Az 53 fővel érkezett olasz csapat tarolt a kontinensviadalon.

A leányok mezőnyében az olasz Matilda Talluri lett az aranyérmes, a második pedig honfitára, Federica Cattarozzi. A dobogó harmadik fokára az orosz Valeriya Lomatchenko állhatott fel. A holland Annabelle Westerhof sokáig vezette a hölgyek versenyét, de a záróetap utáni hosszas óvástárgyalást követően korai rajt miatt kizárták az egyik futamból, s így három helyet visszaesett, s végül a negyedik helyen zárt.

Matilda Talluri Fotó: Cserta Gábor [2]

Matilda Talluri  •  Fotó: Cserta Gábor

A fiúk között nem történt nagy meglepetés, ugyanis az olasz Guido Gallinaro szerzett Európa-bajnoki címet, s ő végig magabiztosan dominálta a viadalt.

Kiegyensúlyozott eredménye ellenére szerényen értékelte teljesítményét Gallinaro:

„Sose becsülöm le a mezőnyt, hiszen nagyon kell figyelnünk minden egyes apró mozzanatunkra. Szorosak voltak a párharcok, és nehezek a rajtok. A technikai felkészültségem adott magabiztosságot. Sűrű volt a mezőny, és nagyon kellett fókuszálni, mivel pár perc alatt átmennek a hatvan fős csoportok a bójáknál, és a legkisebb hiba is nehezen korrigálható helyre dob vissza. Nagyszerű páros meccseken vagyok túl, igazi bajtársi hangulat alakult ki. Végig mellettem volt a csapatom, amely mindenben segített, s ezúton is köszönöm neki.”

A spanyol Marcelo Cairo Assenza nyerte az ezüstérmet, a bronzérmet az orosz Kirill Tereshkin vehette át, míg a bermudai Campbell Patton különdíjat kapott.

Az U17-es korcsoportban, a leányok versenyében a lengyel Marcelina Korszon aratott diadalt. Második lett az izraeli Shai Kakon, harmadik pedig az orosz Elizaveta Borovkova.

A tizenhét év alatti fiúk mezőnyében a lengyel Michal Krasodomski győzött, míg a holland Thomas Westerhof nyakába ezüstérem került. Ugyanebben a kategóriában a bronzérmet az orosz Nikita Melnikov vihette haza.

Érdi Mária, Magyarország legeredményesebb női vitorlázója szintén a Laser Radial osztályban érte el első eredményeit, s Balatonföldváron a díjkiosztó díszvendége volt. Érdi egyébként azt mondta a fiataloknak, hogy nagyon változó és trükkös szelek fújnak a Balatonon és ezt most ők is megtapasztalhatták: „aki itt nyerni tud, az bárhol első lehet”.

LASER RADIAL IFJÚSÁGI EURÓPA-BAJNOKSÁG, BALATONFÖLDVÁR
A magyarok eredményei
Fiúk: 55. Bednár András, 77. Szűcs Ábel.
U17-es fiúk: 13. Zink Leon, 16. Papp Péter, 17. Virág Balázs, 19. Aklan György, 24. Mike Obiekwe, 31. Vőneky Ákos.

További korosztályos hírek VITORLÁZÁSBAN [3] a sportági aloldalunkon.