UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2018-04-15 21:26

Négyből négy!

A zárónapot követően kiderült, hogy a magyar kajak-kenu válogatott mind a négy szakágban kvótát szerzett a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára. Leány kajakban Rendessy Eszter, kenuban Gönczöl Laura, fiú kajakban Kiss Ádám, kenuban Pálla Balázs képviseli majd Magyarországot Argentínában.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Véget ért Barcelonában a kajak-kenuzók ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenye, amelynek utolsó napján szlalomban mérették meg magukat a fiú kajakosok, és leány kenusok. Síkvízen Gönczöl Laura második, Opavszky Réka hatodik, Kiss Ádám harmadik, míg Majoros Mátyás kilencedik lett, szóval a kvótaszerzés szempontjából jó eséllyel vágtak neki a szlalomnak. Opavszky Réka kétszer találkozott a nigériai Ayomide Belloval, s mindkétszer alulmaradt vele szemben, habár másodszorra mindössze 19 századmásodperccel. A legjobb időeredménye 1:43.91 volt, amely ebben a versenyszámban a 23. helyre volt elegendő. Gönczöl Laura először a cseh Tereza Kneblovával mérte össze tudását, akit magabiztosan győzött le. Ezután a hazai pálya előnyét élvező spanyol, Anita Otero Santiagoval nézett farkasszemet, s igencsak érdekesre sikerült a futam: Laura simán nyert ellene, ráadásul három másodpercet javított az első körben elért eredményén, azonban a bírák hibás rajt miatt pihenő nélkül visszafújták a lányokat, s így a magyar másodszorra már sírva hajtotta végig a távot, amelyet végül megnyert ismét, viszont 10 másodpercet rontott az idején (1:46.10). Ez pedig azt jelentette, hogy Gönczöl a 27. helyen zárta a szlalomot.

Kiss Ádám (balról) is ifjúsági olimpiai kvótát szerzett
Kiss Ádám (balról) is ifjúsági olimpiai kvótát szerzett
Makrai Csaba, utánpótlás szövetségi kapitány elmondása és számítása szerint a két magyar hölgy összetettben, holtversenyben az első helyen áll. „Rendkívül furcsa helyzet állt elő a pontokat illetően, ugyanis számításaink szerint a mieink holtversenyben vannak az élen, de a hivatalos megerősítésre még várnunk kell. Sajnos, mivel szakáganként mindössze egy főt delegálhatunk Argentínába, döntenünk kell majd közülük, s mivel Laura csak a duplázásra kényszerítés miatt hajtott tíz másodperccel rosszabbat, és síkvízen is stabilabb volt, így minden bizonnyal rá esik majd a választás.” Majoros Mátyás első futamában meglepően nagy fölénnyel múlta felül a síkvízen győztes belorusz, Maksim Khutskit. Ezután viszont diszkvalifikálták a versenyből a magyar fiút, mivel nem tudta bevenni az egyik kerülőbóját, s így az első körben elért 1:21.63-as ideje volt érvényben, ami a 36. helyet jelentette a versenynapon. Kiss Ádám remekül versenyzett most is. Először a szingapúri Choon Hau Tant verte meg 1:17.14-el, majd a Francia Yann Wagnert 1:18.41-el. Ideje sajnos nem volt elegendő ahhoz, hogy nyolcba kerüljön, azonban emiatt nem kellett szomorkodnia, ugyanis szlalomban 18. lett, és amennyiben a szövetségi kapitány számításai helyesek, akkor az első lett összetettben, azaz négyből négy olimpiai kvótát szerzett Barcelonában a magyar ifjúsági kajak-kenu válogatott. Makrai összegezte a Spanyolországban történteket: „Rendkívül elégedett, és boldog vagyok. Az eredmények azt mutatják, hogy sima dolgunk volt, de ez közel sem volt ennyire egyszerű. Rendszeresen a fejemhez kaptam verseny közben, hogy na, vajon most mi lesz... Szerencsére minden jól alakult a végén. Nagyon hosszú volt az az út, amelyet végigjártak a sportolók és a szakmai stáb. Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek a munkáját. Örülök, hogy meg lett az eredménye annak a bonyolult és hosszú válogatási rendszernek, amelyen átestek a fiatalok és mi is. Gratulált nekünk a nemzetközi szövetség által megbízott versenyigazgató is, amiért ennyire felkészült csapattal érkeztünk. Hihetetlenül jól esett.” A barcelonai kvalifikációs versenyt követően tehát kiderült, hogy leány kajakban Rendessy Eszter, kenuban Gönczöl Laura, fiú kajakban Kiss Ádám, kenuban Pálla Balázs képviseli majd Magyarországot a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián. Amit a barcelonai kvalifikációs versenyről írtunk: Felhőtlen futamok reménye 1. nap: Kiváló első lépés 2. nap: Újabb két érem 3. nap: Kettőből kettő További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.