UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-04-16 12:38

Cipóra vert mezőny

Parádésan szerepelt junior kötöttfogású birkózóválogatottunk a Porecben 31. alkalommal megrendezett U23-as Adria-trófeán. A tizenegy fős magyar csapat kimagaslott a mezőnyből, és 63 pontos előnnyel hódította el a díjat, két arany-, hat ezüst- és két bronzéremmel a tarsolyában.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu A junior kötöttfogású birkózóválogatott tizenegy fővel utazott a horvát tengerpartra, Porecbe. No, nem nyaralni, hanem hogy az U23-asok között részt vegyenek a 31. alkalommal megrendezett nemzetközi Adria-trófeán. A viadalon a horvát és a magyar válogatott mellett dán, szerb, osztrák, francia, szlovák és észt versenyzők is küzdöttek az érmekért. A legkönnyebb magyar versenyző a 60 kilós Kecskeméti Krisztián volt, aki magabiztosan kerekedett felül szerb (10-1), horvát (9-3), majd osztrák (8-0) ellenfelén is, a fináléban azonban már nem bírt a dán Mikkel Lassennel (6-5), s így ezüstérem került a nyakába. A 63 kilogrammosok között két magyar sportoló is szőnyegre lépett. Jász Márton észt (11-0) és dán (9-7) riválisán túljutva a fináléban honfitársával, Váncza Istvánnal találkozott,  ő viszont már túl nagy falatnak bizonyult (3-2). Váncza egyébként 8-0-ra múlta felül az észtet, majd 9-0-ra a dánt, s minekután magyar ellenfelét is legyőzte, megérdemelten lett az övé az arany, Jász Mártoné pedig az ezüst A 67 kilós Kajtán Olivér két szerbbel szemben aratott diadalt (6-0, majd 9-0), ám a harmadiktól, Adam Katonától (5-2) majd  a francia Hrachia Malkasiantól (12-1) már kikapott, így be kellett érnie a bronzéremmel. A 72 kilogrammosok mezőnyében Bak Gergely ötödik lett, mivel vereséget szenvedett az osztrák Christoph Burgertől (8-0), majd a szlovák Leos Drmolától (9-1) is.

A junior birkózó-válogatott a poreci viadal után Forrás: birkozoszov
A junior birkózó-válogatott a poreci viadal után Forrás: birkozoszov
Kismóni Móric a 77 kilósok között próbált szerencsét, s végül ezüstérmet akasztottak a nyakába, miután felülmúlta a szerbiai Norbert Csikost (9-7), a horvát Pavel Puklavecet (4-2), majd kikapott a szintén hazai Antonio Kamenjasevictől (9-0). 82 kilogrammban is két magyar birkózó indult: a kadét világbajnoki ezüstérmes, Eb-bronzérmes Takács István és Losonczi Dávid. Két-két győztes párharcot követően ők ketten jutottak be a döntőbe. Az összecsapás azonban elmaradt, Takács ugyanis vállsérülés miatt visszalépett, így ő második lett, Losonczi pedig első. A kadét világ- és Európa-bajnok Szőke Alex képviselte Magyarországot 87 kilóban. Első mérkőzésén magabiztosan nyert a horvát Hader Tomoslaw ellen (9-0), majd hatalmas csatában kerekedett a francia Khalis Ghilmanou fölé; az első menetet még 7-5-re elvesztette , majd a másodikat viszont 5-1-re már a megnyerte, így lett a vége 10-8 a magyar fiú javára. Szőke a horvát Ivan Huklekkel 3-3-ra végzett, azonban nem az ő kezét emelték a magasba, mivel ellenfele érte el az utolsó akciópontot. Természetesen a tavaly kadét Európa-bajnoki címet és világbajnoki ezüstérmet szerző Vátzi Bálint is részt vett a horvát viadal 97 kilogrammos mezőnyében. Miután 7-0-ra megverte a horvát Darde Pesutot, 9-4-re kikapott az osztrák Markus Raggingertől, majd 6-3-ra a dán Bak Mathiastól, így a harmadik helyen végzett. A nehézsúlyban, a 130 kilósok között Szabados Márton küzdött a dobogós helyezésért, és végül ezüstérmet szerzett azzal, hogy 9-0-ra felülmúlta a horvát Ante Milkovicot, majd 5-3-ra vereséget szenvedett az osztrák Stefan Husterrel szemben. Az összesített eredmények után kiderült, hogy idén a junior magyar kötöttfogású birkózóválogatotté lett az U23-as Adria-trófea, ráadásul óriási, 63 pontos előnnyel. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.