- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Pengerengeteg

B. V. – utanpotlassport.hu [1] Az öt évvel ezelőtt elindított Sulivívó program az egyik legújabb sikeres fejezete a magyar vívósportnak. Alig több mint négy esztendeje tört utat magának az iskolákon belül a sportág oktatása, és már annak is két éve, hogy a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban megrendezték az I. Sulivívó Találkozót és Diákolimpiát. A tavalyi rendezvény már kinőtte a „Nemzetit”. Csaknem 2100 vívó lépett akkor pástra a BOK-csarnokban, ezzel új rekord született, hiszen ennyien magyarországi vívóversenyen még soha nem szerepeltek.

Háromezer gyerek vett részt az idei Sulivívó Fesztiválon Forrás: hunfencing.hu [2]

Háromezer gyerek vett részt az idei Sulivívó Fesztiválon  •  Forrás: hunfencing.hu

A pénteki nyitónapon a legkisebbek „Tudáspróbáját” és a nem igazolt vívók versenyeit rendezte a szövetség, előbbit 900, utóbbit 400 fővel. A délutáni gálaműsorban aztán az első köszöntőt Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke mondta, aki korábbi (többszörös junior és felnőtt világbajnok, olimpiai ezüstérmes) öttusázóként gratulált a vívósportnak ahhoz, hogy ilyen szintre emelte az eseményt. Elmondta, hogy ehhez fogható méretű diákolimpiai versenyt csak kosárlabdában látott. Csampa Zsolt, a hazai szövetség elnöke többek között arról beszélt, a versenysport alapja kell legyen az iskolai vívás, a jövő szempontjából kulcsfontosságú, hogy minél nagyobb legyen a merítési lehetőség.

A gálán bemutatót vívott a sportág jelenlegi két, legeredményesebb aktív képviselője, a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron, és az aktuális egyéni világbajnok Szatmári András. Asszójuk előtt és után pedig pedig természetesen sorakoztak a kicsik a kedvencek autogramjáért.

A szombat és a vasárnap már végig a versenyekről szólt. Az első napi egyéni számokban hatalmas létszámban, 1400-an álltak rajthoz. A késő délutáni órákig másodpercnyi szünet sem volt, a 70 páston folyamatosan vívtak a versenyzők. Estére végül 36 versenyszámban avattunk bajnokokat. A nap folyamán bíráskodtak a felnőtt párbajtőr-válogatott tagjai, élükön Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitánnyal. Az éremátadásnál pedig többek között olyan nagy egyéniségek segítettek, mint Sákovicsné Dömölky Lídia, Nagy Tímea, Szász-Kovács Emese, Csongrádi László olimpiai bajnokok, Boczkó Gábor, Nemcsik Zsolt, Rédli András világbajnokok, továbbá legjobb juniorjaink, kadetjaink, köztük a nemrégiben a veronai korosztályos vb-ről aranyéremmel hazatérő Pusztai Liza, Andrásfi Tibor és Koch Máté.

A program vasárnap a mindig különleges hangulatú csapatversennyel zárult, melyre több mint száz csapat nevezett. Ezzel újabb 300 fővel nőtt a pástra lépők száma, amely így a három nap alatt meghaladta a 3000-et.

Az idei siker után nem lehet kérdés, hogy jövőre is folytatódik a projekt.

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN  [3]a sportági aloldalunkon.