UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Súlyemelés

2018-04-17 10:47

Bővülő hátország

Felfelé ívelő szakaszát éli a honi súlyemelés: a tavalyi korosztályos, majd az idei felnőtt Európa-bajnokság érmekben is megnyilvánuló sikerei után az elmúlt hétvégi diákolimpia is azt mutatta, folytatódik az előrelépés. Az utánpótlás egyik legjelentősebb hazai seregszemléjén, a Magyar Súlyemelő Szövetség és a Magyar Diáksport Szövetség közös rendezésében lebonyolított viadalon csaknem százhetvenen indultak a különböző korosztályokban, s értek el többen is figyelemre méltó eredményeket.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Baranya megye, közelebbről a vajszlói Kodolányi János Általános Iskola adott otthont a 2018-as diákolimpia döntőjének súlyemelésben.  Az erős és fiatal magyarok legjobbjait mozgósító mezőnyben nem kevesebb, mint 166-an  igyekeztek saját súly-és korcsoportjukban a lehető legelőkelőbb helyen végezni.

dig
dig
„A hétvégi döntőt megelőző országos selejtezőkön három híján háromszázan vettek részt, hangsúlyozottan iskolájuk, nem pedig klubjuk képviseletében, s a vajszlói döntőben szereplő, 12 és 19 esztendő közötti, százhatvannál is több igazolt versenyző mellett még további 44 olyan fiú és lány is indult, aki a nyolc és tizenkét évesek korosztályába tartozik – szolgált részletekkel az utanpotlassport.hu-nak Takács Mária, a súlyemelő-szövetség főtitkára. Elmondta, hogy ez utóbbi kiskamaszok két kategóriában, a 8-9 éves kölykök, illetve a 10-12 éves fiúk és lányok versenyében állhattak rajthoz, méghozzá úgy, hogy esetükben nem a felemelt kilók döntöttek a végső helyezésekről. Náluk a sorrendet az határozta meg, hogy ki volt eredményesebb három kísérlet alapján helyből távolugrásban, valamint hogy milyen minőségűnek értékelték az ítészek az amúgy kis súlyon elvégzett emelőgyakorlatok technikai kivitelezését szakításban és lökésben. A tizenkettő felettieknél viszont már komoly, mondhatni valóban „súlyos” viadal zajlott, ahol a dobogó három fokára azok állhattak fel, akik a legtöbbet teljesítették az úgynevezett Sinclair-pontszámítás alapján, melynél az összetettben elért produktumot az illető testsúlyához viszonyítják. Ennél fogva itt egy kisebb súlyú emelő is legyőzheti a nála – a fej fölé emelt kilogrammokat tekintve – esetleg sokkal magasabbra jutót is. „Az utóbbi idők legnagyobb létszámú utánpótlás-versenyén többen is remekeltek, vagyis a mennyiség mellett a minőség is jelen volt a diákolimpián” – mondta a korábbi sokszoros világ- és Európa-bajnoki érmesből szövetségi vezetővé előlépett Takács Mária, aki a csúcsrészvételt alapvetően két, egymással összefüggő tényezővel magyarázta. Egyfelől bővül a magyar súlyemelés hátországa, másfelől javul a szakmai munka is, miután a kiemelt támogatásnak köszönhetően anyagilag is nagyobb megbecsülésnek örvendenek az edzők. A főtitkár külön kitért a junior fiúknál Holló Szilárdra, aki hosszabb sérülés után tért vissza sikerrel a pódiumra, remekelt továbbá Dúl Ádám, a Fekécs fivérek közül Ervin és Szilárd is győzött kategóriájában, a serdülőknél Féderer Benjámin nyújtott kimagaslót. A szakember a lányoknál a serdülő Szalai Lilit, az ifjúságiak közül Árva Cintiát és Boros Viktóriát, a juniorok névsorából pedig az egyéni csúccsal kirukkoló győztest, Mitykó Veronikát emelte ki. A diákolimpiának önmagán túlmutató jelentőséget adott az a tény, hogy a Vajszlón bizonyítók közelebb jutottak Argentínához is, hiszen a legjobbak bekerültek az őszi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpia lehetséges magyar indulóinak bő keretébe. További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.