- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Már nem gyerekjáték!

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu [1] A mainzi születésű ifjoncból akár újabb Mozart is válhatott volna, hiszen zenész család sarja, akinek édesapja zenetanár, édesanyja hegedűn játszik, s ő maga is kitűnően zongorázik. Ám már ötesztendősen is a legszívesebben inkább a figurákat tologatta a 64 mezős táblán, miután szüleitől megtanulta a sakkozás alaplépéseit. Menthetetlenül beleszeretett a fekete-fehér bábok világába, ahol a kezdetektől módfelett otthonosan mozog, s azt követően, hogy tavalyelőtt másodikként zárt az ausztriai Wien Openen, az idei németországi sakkcsúcson már senkit nem engedett maga elé, az első hellyel egyszersmind bezsebelve a 15 ezer eurós fődíjat is. Kilenc partiján nyolc pontot gyűjtött, vagyis két meccsét döntetlenre adta, hetet pedig megnyert. Fájdalom: az utolsó fordulóban éppen a mi ifjú kiválóságunkat, Rapport Richárdot késztette feladásra, aki pedig győzelem esetén megnyerhette volna a tornát. A szomorúság enyhítésére ott van azonban a magyar „ellensúly” is: Keymert a karlsruhei versenyre nagymesterünk, Lékó Péter készítette fel; ő jó fél éve dolgozik együtt a 2004. november 15-én született német csodagyerekkel.

Sakk [2]

Ki gondolná, hogy ez a mosolygós kisfiú világhírességeket „mattolva” nyert 800 résztvevős versenyt – nem mellékesen Lékó Péter segítségével?  •  Forrás: giesau.com

„Két esztendeje tűnt fel Vincent Keymer, akit Garri Kaszparov és mások is jó ideje rendkívüli ígéretként tartanak nyilván – mondta el érdeklődésünkre Kállai Gábor nemzetközi nagymester, aki ezzel együtt úgy vélte, „őrületesen nagy meglepetés”, hogy nyerni tudott a nyolcszáz fős tornán.

„Mégiscsak a világ egyik legjelentősebb és legnépesebb nyílt versenye ez, ahol a rajt előtt a rangsorban a kilencvenkilencedik helyen szerepelt Keymer. Ennek ellenére másfél ponttal túlteljesítette a nagymesteri normát, toronymagasan és magabiztosan győzött, így jogot szerzett rá, hogy jövőre ugyanezen a tornán a főversenyen játsszon, ahol immár a legjobbakkal mérheti össze a tudását, így például a világbajnok Magnus Carlsennel is összekerülhet” – avatott be a részletekbe a szakember, hozzáfűzve azt is, hogy Keymer Karlsruhéban 14 év alattiként minden idők legértékesebb teljesítményét nyújtotta. „Egy ideje már nem véletlenül tartják számon úgy, mint Emanuel Lasker, a jó száz esztendővel ezelőtti sakkvilágbajnok óta a legnagyobb német tálentumot…” – jelentette ki.

Kállai szerint amúgy Keymer és Lékó kettőse „tökéletes párosítás”, mivel a magyar nagymester a maga idejében, 14 esztendősen szintén a legnagyobb ígéretnek számított a világon. Ami tény: a magyar-német sakk-koprodukció első világsikere, a világszerte szenzációként tálalt első nagy tornagyőzelem már megvan.

Diadala után az újságírói kérdésre, hogy mit vásárol magának az igazán tetemes pénzdíjból, netán zongorát vagy valami egyedi sakk-készletet, Keymer nemes egyszerűséggel azt felelte: „Egy biciklit!

Pedig akár egy kerékpárgyárat is megvehetne a nyereményéből, ám a jelek szerint már most nagymestere a költségtakarékos megoldásoknak is. Ha úgy tetszik: azt is jól kisakkozza.

További korosztályos hírek SAKKBAN [3]a sportági aloldalunkon.