UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-04-21 21:31

220 felett...

Kiemelkedően sok birkózó lépett szőnyegre a soltvadkerti Városi Sportcsarnokban rendezett diák I-es szabadfogású országos bajnokságon. A feljutásos rendszer ellenére több mint 220 versenyző küzdött meg a magyar bajnoki címekért. A 14 aranyérmen végül 12 egyesület osztozott.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Rendkívül népes, 221 fős mezőny gyűlt össze a soltvadkerti Városi Sportcsarnokban rendezett diák I-es szabadfogású országos bajnokságon. A viadalra az április eleji hat területi versenyről lehetett részvételi jogot szerezni. Szatmári Zsolt, a serdülő szabadfogású fiúk vezetőedzője értékelte a megméretésen tapasztaltakat: „A területi versenyek miatt megoszlottak a versenyzők, így nagyon nehéz volt előre kiszámítani a fiatalok esélyeit. Szerencsére nem az volt tapasztalható, hogy a budapesti egyesületek domináltak, hanem abszolút kiegyenlítődött a mezőny. Ezt mutatja az is, hogy a tizennégy magyar bajnoki címen tizenkettő klub osztozott. Azért valamelyest érzékelhető volt a szabadfogás elhanyagoltsága, ugyanis nem sok sportoló hajtott végre olyan fogásokat, amelyeket már azért illene alkalmazni ebben a korosztályban. Ilyen például az orsó vagy a lábkulcs, s ezekből nagyon keveset láthattunk. Ennek ellenére rengeteg ügyes és tehetséges gyerek vett részt a versenyen, és kitettek magukért. A jövőre nézve mindenféleképpen biztató jeleket tapasztaltam.”

Népes mezőny gyűlt össze Soltvadkerten
Népes mezőny gyűlt össze Soltvadkerten
Ahogy a szakember is említette, 12 klub osztozott meg 14 aranyérmen. Az Esztergomi BSE és az ESMTK kettőt-kettőt, míg a Vasas, a Püspökladány, a Dunaharaszti, a Kanizsa, a Tatabánya, a Cegléd, a Diósgyőr, a Téglagyár, a Szigetszentmiklós és a Ferencváros csapata egyet-egyet vihetett haza. A csapatpontversenyben végül az öt érmet szerző Ceglédi VSE aratott diadalt. Szatmári arról is beszélt, hogy mely súlycsoportok voltak a legkiegyenlítettebbek: „Leginkább a kisebb kategóriákat jellemezték szoros csaták, mivel ott rendkívül dinamikus a birkózás és az akciók tempója. Ugrálnak, pattognak. Gyakran még a meccs közben sem lehet eldönteni, hogy melyikük nyer a végén. De a felsőbb súlycsoportokban azért voltak már kiemelkedő teljesítmények. A legnehezebb súlycsoport a negyvenhat és az ötven kilogramm volt, itt remek párharcokat láthattunk.” A vezetőedző arra is kitért, hogy szerinte kik voltak a viadal legkiemelkedőbb birkózói. „A negyvenkettő kilósok között Lévai Tamás kiemelkedett a mezőnyből. Tamás egyébként eggyel feljebb, a serdülők között válogatott kötöttfogásban, és továbbra is megvan az esélye a szabadfogásúak között a nemzeti mez megszerzésére is. A legizgalmasabb csata talán a negyvenhat kilogrammosok döntőjében alakult ki, ahova egyértelműen a két legjobb versenyző jutott be. Kovács Olivér és Juhász Benjamin rendkívül kiélezett küzdelmet vívott: Juhász végig vezetett, Kovács azonban az utolsó pillanatban tusolta őt. Mindkét fiatal remekül teljesített egész nap. Kiemelném a hatvankilenc kilós Zsivnovszky Pétert is, aki mellet szintén nem volt túl sok esélyük a többieknek.”

DIÁK I-ES SZABADFOGÁSÚ ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, SOLTVADKERT A győztesek 29 kg: Jász Bálint (ESMTK), 32 kg: Tótok Péter (Vasas SC), 35 kg: Berki Richárd (Téglagyár SE), 38 kg: Czuczor Dominik (Esztergomi BSE), 42 kg: Lévai Levente (Esztergomi BSE), 46 kg: Kovács Olivér (ESMTK), 50 kg: Kopasz Vendel (Dunaharaszti MTK), 54 kg: Pőcze Bence (Kanizsai BSE), 58 kg: Bíró Endre (FTC), 63 kg: Csiszár Márkó (Ceglédi VSE), 69 kg: Zsivnovszky Péter (Sziget SC), 76 kg: Darabos László (Püspökladányi NSE), 85 kg: Juhász Erik (Diósgyőri BC), + 85 kg: Mislai Bence (Tatabányai SC)

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.