UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2018-04-21 11:29

Hosszú távon gondolkodnak

Álomrajt után a negyedik helyen zárta a kijevi divízió I/B csoportos jégkorong-világbajnokságot U18-as válogatottunk. A csapat másodedzője, a korábbi kitűnő bekk, Tokaji Viktor szerint vegyes eredmények születtek, de fontosnak tartja, hogy a játékosok megtapasztalhatták, milyen szintre is kell majd eljutniuk.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu A tavalyi kiesés után az idén a divízió I/B csoportban szerepelt a magyar U18-as jégkorong-válogatott. A kijevi torna viszont még annak fényében sem ígérkezett könnyűnek, hogy egy évvel ezelőtt még egy osztállyal feljebb szerepelt csapat, hiszen ezúttal is roppant erős együttesekkel találkozott, a mezőnyben ott volt például az osztrák, az olasz vagy éppen a házigazda ukrán válogatott is.

Az U18-as válogatott az olasz csapatot még legyőzte a kijevi vb-n Forrás: MJSZ
Az U18-as válogatott az olasz csapatot még legyőzte a kijevi vb-n Forrás: MJSZ
Az évek óta hazánkban dolgozó kanadai szakember, Glen Williamson vezette együttes parádésan kezdte a tornát, az első két mérkőzés után 9–0-ás gólkülönbséggel az élen állt, az erdélyi magyarokat is nagy számban felvonultató román csapatot öttel, az olasz alakulatot pedig néggyel előzte meg. A második összecsapást követő szünnap után már kevésbé ment a magyar fiúknak, előbb egy góllal kikaptak a házigazda ukránoktól, majd szétlövéssel a japánoktól is. A pénteki zárófordulóban pedig egy nagyobb pofonba is beleszaladt a társaság, az osztrákok 4–0-lal lépték le a mieinket. A két siker és a három vereség végül a feljutást a hazai környezetben kivívó ukránok, továbbá az osztrákok és a japánok mögötti negyedik helyre volt elég a világbajnokságon. A torna után az U18-as válogatott edzője, az elmúlt héten tízéves szapporói feljutásban is részes hátvéd, Tokaji Viktor értékelte a csapat teljesítményét. „Születtek nagykülönbségű győzelmeink és voltak kevésbé jól sikerült mérkőzéseink is. Sajnos a kulcsszituációkban nem a mi javunkra fordultak a dolgok, nem tudtuk hozzátenni azt a plusz, ami az előkelőbb helyezéshez vezetett volna. Ezzel együtt úgy vélem: az utánpótlás-eseményeken nem feltétlenül a dobogós helyezés az egyetlen fokmérő, hiszen a fiatalokkal hosszabb távra kell tervezni.”
Tokaji Viktor szerint a játékosok megtapasztalták, milyen szintre kell eljutniuk
Tokaji Viktor szerint a játékosok megtapasztalták, milyen szintre kell eljutniuk
S hogy miért kezdődött olyan jól a vb, és miért sikerült kevésbé a vége? „Igazából nagyon egyszerű a válasz: egyre erősebb ellenfelekkel játszottunk. Úgy alakult a sorsolás, hogy napról napra komolyabb kihívások előtt álltak a fiúk. A legfontosabbnak azt tartom, hogy most megtapasztalták: mi az a szint, amelyre szeretnénk, ha közülük is minél többen eljutnának. Ezért kell dolgozniuk a jövőben.” A tréner kiemelte: a magyar jégkorong abban a tekintetben sokat lépett előre, hogy mind nagyobb a merítési lehetőség, a válogatott összeállításakor is jóval több fiatal közül gyerek közül választhatnak. Decemberben például – a mostani vb-re készülve – hetven játékossal kezdték meg a munkát. „Örömteli, hogy az utánpótlás mennyiségbeli problémái megoldódni látszanak. A következő szint az, hogy minőségben is előre lépjünk. Az ideális az volna, hogy az egyes posztokon öt-hat játékos küzdene a csapatba kerülésért, ez egyfajta egészséges versenyhelyzetet idézne elő.” Tokaji szerint kemény munka vár még a korosztályra. „Az utánpótlásban mindig lutri kicsit, hogy milyen eredmények születnek, mivel évről évre változik a csapatok összetétele. Most így alakult, de kesergésre semmi ok. A hosszú távú cél a lényeg; az, hogy ezek a játékosok a későbbiekben komoly értékekké váljanak a magyar hoki számára.” További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon