- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Szelet fogtak

UP-info utanpotlassport.hu [1] A világszerte legdinamikusabban fejlődő ifjúsági vitorlás osztály, a 29er legnagyobb versenysorozata a EuroCup. A kilenc forduló során a földrész különböző országaiba látogatnak el a versenyzők, majd ősszel, a Garda-tavi döntő után alakul ki a végeredmény. Ez az osztály kiválóan felkészít az  eredményes versenyzésre a nagy teljesítményű, gyors szkiffel, megadja a modern vitorlázásban alkalmazott vitorlabeállítás taktika és stratégia alapjait. Optimális kapuja tehát az olimpiai 49er, illetve 49erFX típusoknak. A 29er-ben alapos tudást szerző ifjúsági versenyzők sokkal könnyebben tanulhatnak bele a többtestű hajókkal versenyzésbe is. Így a 29er belépője lehet akár a Nacra17-es olimpiai osztálynak is.

Idén eddig két fordulóra került sor, és az összesített állás alapján a 152 egység közül a Spartacus Vitorlás Egyletben (SVE) versenyző Jeney Máté–De Jonghe Arthur kettős az  előkelő, harmadik helyen áll.

Jeney Mátéék a nagyon előkelő harmadik helyről várhatják a folytatást Fotó: MedSailing [2]

Jeney Mátéék a nagyon előkelő harmadik helyről várhatják a folytatást  •  Fotó: MedSailing

A Magyar Vitorlás Szövetség honlapjának Jeney Máté azt mondta, hogy a Helsinkiben tartandó Európa-bajnokságon szeretnének a legjobb húsz között végezni, illetve, ha sikerül kvalifikálniuk magukat a texasi ISAF ifjúsági világbajnokságra, szeretnének ott is jól teljesíteni. Arthur De Jonge pedig hozzátette, számukra most az a legfontosabb, hogy minél több napot töltsenek el a vízen, hiszen sokat kell még fejlődniük a workumi EuroCupig. Rövidtávú céljuk, hogy ott jó eredményeket versenyérjenek el.

A kiváló eredményekben nagy szerepe van a válogatott edzőjének, Goszleth Marcellnek, aki a szövetség honlapjának elmondta, hogy a remek szezonkezdetet már ellenfeleik is elismerték. Erre egyfelől nagyon büszke mindenki a csapat háza táján, másfelől pedig mindenki tisztában van azzal, hogy ez mennyi felelősséggel és többletmunkával jár. Az idei versenynaptárból kiemelkedik a júliusi egyesült államokbeli világbajnokság, valamint az augusztusi finnországi Eb. Ezeken a versenyeken a csapat szeretné jócskán túlszárnyalni még a tavalyi jó eredményeket is.

A hazai 29er-csapat többi tagjának sem lehet oka a panaszra, a EuroCup-sorozat 152 egységből álló mezőnyében igen előkelő pozíciókból várják a folytatást. Kocsis Bálint és Pavlik András a 11., Lászlófy Levente és Arányi Barna a 14., míg Lászlófy Ábel és Petrányi Botond a 19. hely helyen áll az összetett tabellán.

További korosztályos hírek VITORLÁZÁSBAN [3] a sportági aloldalunkon.