UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2018-04-22 08:26

Élete a futás

Iskolai mezeifutó-világbajnok lett Palkovits István. A 17 éves kecskeméti atléta imád futni, edzője szerint példa nélküli az a boldogságérzet, ami Pisti arcán látható futás közben. A Bolyai János Gimnázium tanulójára hamarosan újabb nagy megmérettetés vár, április 29-én ugyanis a 10 kilométeres országos bajnokságon szeretne junior-világbajnoki szintidőt futni.

K. N. utanpotlassport.huPalkovits István, a KARC (Kecskeméti Atlétika és Rögbi Klub) 17 esztendős atlétája imád futni. Nem hátrány, ha valaki az atlétikát választja sportágának, ám Pisti  − ahogy mindenki hívja − mégis kiemelkedik az átlag közül. Ahogy edzője, Németh Gyula nyilatkozott róla, látni a boldogságérzetet, mikor Pisti fut. Imád vetélkedni, alig várja már a versenyeket, hogy összemérhesse az erejét a többiekkel. A sportolók jelentős része tart a megmérettetésektől, ő azonban nem. Kifejezetten boldog, ha versenyezhet, szinte mosolyog futás közben − áradozott edzője az ifjú atlétáról. István 17 évesen már legyőzte a világot. Április elején Párizsban rendezték meg az iskolai mezeifutó világbajnokságot. A hatfős magyar csapat tagja volt Válik Ferenc, Németh Géza, Török László, Vágó Gábor, és Kovács Péter mellett Pisti is, aki − ha már ennyit utazott, rommá verte az egész világot. Németh Gyula a következő üzenetet küldte Istvánnak a rajt előtt: „Pistike, ne ijedj meg senkitől, csupa kétlábú emberrel fogsz futni. Ha a táv felénél az élbolyban vagy, menj előre és mutasd meg nekik, merre van Kecskemét!” Mivel Pisti a szerénysége mellett rendkívül alázatos fiatalember is, szót fogadott edzőjének, és megmutatta a mezőny többi tagjának, hogy merre van Kecskemét. Tizenhárom másodperces előnnyel szakította át a célvonalat az 5500 méteres táv végén.

Palkovits-ot a világbajnoki cím után a Magyar Diáksport Szövetség elismerésben részesítette
Palkovits-ot a világbajnoki cím után a Magyar Diáksport Szövetség elismerésben részesítette
A kecskeméti Bolyai János Gimnázium tanulója egyébként annyira szeret futni, hogy néhány évvel ezelőtt, a Ballószögi Nyakvágó-maraton hét kilométeres versenyének a felénél, ahol meg kellett volna fordulnia, egyszerűen továbbfutott. Csak ment, vágtázott előre, a szervezők hiába kalimpáltak neki, ő csak futott, és futott. Percekkel később azonban leesett neki, hogy itt valami nincs rendben. A mezőny sehol, bár azt sejtette, hogy nagy az előnye, de hogy ekkora?! Ez már neki is gyanús volt, így szólt a kísérőkocsi sofőrjének, hogy valami nincs rendben. Az autóban ülő személyzet pedig tájékoztatta Pisit, hogy valóban, nincs, ugyanis ő már kilométerek óta teljesen más irányba fut. Ekkor felvették őt, és szép lassan, ahogy a maratont futók szelték a métereket, Pistit a kísérőkocsi vitte vissza a célállomáshoz. Szerencséjére az összes kilométerjelzőt nézték a szervezők, és az ő órájában is benne volt, hogy bőven lefutotta a távot, így végül őt hirdették ki a 7 kilométeres táv győztesének. Edzője elmondta, hogy a srác szeret futni, de hogy ennyire?! Mégis. mi a jó abban a monoton futásban, amit Pisti csinál? „Pont egy ilyen világbajnokság” − mondja István. „Ilyen fantasztikus eredménye lesz annak, ha mindennap edzek, és szinte meghalok a pályán. Az, amikor átszakítottam a a párizsi célszalagot, egyszerűen felemelő érzés volt.” A kemény munkának, mint már oly sokan bizonyították, megvan a gyümölcse. A 17 éves atléta minden reggel, tanítás előtt lemegy a pályára, és fut öt kilométert. Majd szorgalmas diákként elfoglalja helyét az iskolapadban, délután pedig újra az edzésé a főszerep. Mint mondta, nagyon kevés ideje jut másra. Este mikor fáradtan hazaér, már nem sok kedve van a tanuláshoz, ám ez alól ő sem kap felmentést, így akármennyire is fáradt, muszáj leülnie a könyvek fölé. Április 29-én, vasárnap újabb nagy megmérettetése lesz a kecskeméti versenyzőnek. Budapesten, a Vasas Pasarét Sportcentrumban rendezik meg a 10 kilométeres országos bajnokságot, ahol Pisti szeretné megfutni a junior-világbajnoksághoz szükséges szintidőt. Ha pedig ez megvan, akkor irány a finnországi Tampere, és aki még nem tudná, merre van Kecskemét, annak Pistit szívesen megmutatja... Egyéb korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.