UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2018-04-23 15:55

Nyeregben a gyerekek

A 15 éves Kakuszi Ádám a legendás holland aszfaltcsíkon, Assenben, míg a 11 esztendős Kecskés Bence Olaszországban, a Tazio Nuvolari versenypályán kezdte meg idei nemzetközi sorozatát.

K. N. utanpotlassport.huKakuszi Ádámra és Kecskés Bencére nem akármilyen feladatok várnak ebben a szezonban. A H-Moto Team 15 esztendős motorosa, Kakuszi a hollandiai Assenben állt rajthoz, ahol a múlt hétvégén két versenyt kellett teljesítenie az ADAC Junior Cup keretében. E sorozat futamait idén idén is rangos viadalok betétversenyként rendezik meg. Assenben például a Superbike-világbajnokság hétvégéjét színesítette a motoros utánpótlás egyik legrangosabb szériája. Ádám már az első időmérő edzésen a lovak közé csapott, és rögtön megdöntötte a pályán addig futott legjobb köridejét. A második kvalifikáció aztán borzalmasan alakult a 15 éves pilóta számára: egy fékhiba miatt elesett, így számára véget ért az időmérő edzés. A sorozat egyik egyébként éppen az, hogy vannak olyan versenyhétvégék, mikor nem rendeznek szabadedzéseket, így az ifjú pilóták rögtön a kvalifikációval kezdenek. Így volt ez Assenben is, ahol Kakuszi végül a 18. rajtpozíciót szerezte meg.

Ádám a rajt előtti pillanatokban, az asseni pályán Fotó: H-Moto Team
Ádám a rajt előtti pillanatokban, az asseni pályán Fotó: H-Moto Team
Az első versenyre az időmérő másnapján került sor, és további nehézséget jelentett a versenyzők számára, hogy aznap csak a versenyük szerepelt a programban, így motorjuk minden beállítását a felvezető körön kellett tesztelniük. „Az első futam rajtja nagyon jól sikerült, próbáltam minél jobban helyezkedni. A verseny folyamán végig nagyon jó csatákat vívtunk a többiekkel, és összességében sikerült hat pozíciót javítanom, így a tizenkettedik helyen értem célba. Az utolsó előtti körben nagyot harcot folytattam  két  versenytársammal is, és a dupla szélárnyéknak köszönhetően sikerült egyszerre megelőznöm őket, ami nagy élmény volt” ‒ értékelt Ádám. A szervezők a második megmérettetést a hétvége záróprogramjának szánták, vasárnap tehát az ADAC Junior Cup mezőnye vezethette le a Superbike-világbajnokság asseni hétvégéjét. „A második versenyen szintén a tizennyolcadik helyről rajtoltam. Sokkal jobban sikerült reagálnom a piros lámpák kialvására, mint az elsőn. Az utolsó előtti körben megint sikerült két versenyzőt megelőznöm, így ezen a versenyen öt pozíciót javítva, a tizenharmadikként értem célba.” Ádám összesen 7 pontot gyűjtött a két versenyen. Ezek gyarapítására legközelebb június 9-én és 10-én lesz lehetősége a H-Moto Team 15 éves pilótájának, amikor is az ADAC Junior Cup mezőnye újra két versenyt teljesít, méghozzá a németországi Oscherslebenben. Az Ádámnál négy évvel fiatalabb, mindössze 11 esztendős Kecskés Bence Olaszországban a CIV Junior versenysorozat Mini GP kategóriájában áll rajthoz ebben a szezonban. Az alsó korhatár 10 év, de maximum 13 évesek lehetnek a legidősebb pilótapalánták ebben a kategóriában. Itt kezdte egyébként pályafutását a kilencszeres világbajnok Valentino Rossi, vagy a szintén nagy ígéretnek számító, azóta már az égi pályán motorozó Marco Simoncelli is.
A 11 éves Bencének minden tanács jól jön
A 11 éves Bencének minden tanács jól jön
Bence csapata az RXP (Race for Passion), melynek főnöke a Moto2-ben versenyző, az idei Argentin Nagydíjat megnyerő Mattia Pasini édesapja, Luca Pasini. A magyar pilóta tehát a legjobb kezekben készülhet a versenyekre. Mint Bence anyukájától megtudtuk, a 11 éves pilótának a versenyhétvégéken semmi mással nem kell foglalkoznia, csak a versenyzésre összpontosítania, minden mást elvégez helyette profi csapata. Ez nagyban megkönnyíti Bence dolgát, akinek ilyen fiatalon van is mit tanulnia. Már ebben a korban olyan dolgokra kell figyelniük a gyerekeknek, mint a motorjukon lévő kijelzőre, ahol különböző adatok jelennek meg a versenyző számára, a gumik ideális állapotára, és természetesen a többi versenyzőtársra. A tempó pedig... „Anya, az egyenesben 143km/h-val mentem...” ‒ számolt be a száguldás élményeiről Bence. Az idény első versenyhétvégéjén 26 pilóta állt rajthoz a lombardiai Cervesinában. Bence ‒ a két futamot összesítve ‒ az előkelő 8. pozícióban zárt. A táv futamonként hat kör volt, ami a 2,8 kilométeres aszfaltcsíkon közel 17 kilométert tesz ki. Bencére a legközelebbi megmérettetés május 12-én és 13-án vár, akkor rendezik a CIV Junior versenysorozat idei második fordulóját a Castrezzato Motorsport Arénában. További korosztályos hírek MOTORSPORTBAN a sportági aloldalunkon.