UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Karate

2018-04-23 19:29

Tűz és láz a Jégcsarnokban

Az esztendő számukra kiemelkedően fontos eseményén, az országos bajnokságon mérettek meg a mögöttünk hagyott szombaton és vasárnap a legreményteljesebb magyar karatésok. A japán küzdősport honi seregszemléjén nemcsak a felnőtt, hanem valamennyi korosztály – így a junioroké, az ifjúságiaké, a kadétoké és a gyermekeké is – képviseltette magát, az utánpótláshoz tartozó lányokkal és fiúkkal együtt pedig sosem látott méretű ob zajlott le a hétvégén.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu A létszámot illetően rekordot jegyezhettek fel a szervezők a 2018-as bajnokságon, amelyen csaknem kilencszázan vállalták a megméretést egyéniben és csapatban a két nem mezőnyében, küzdelemben és formagyakorlatban. Verseny folyt az egyesületek között is, az utánpótlás-kategóriákban a KSI nyerte a legtöbb aranyérmet. A helyszín a tűz és a víz, a meleg és a hideg sajátos randevúját is jelentette egyben, hiszen a harci kedvet, a magasra szökő versenylázat valamennyi harcművész magától értetődő módon hozta magával az amúgy a téli sportokra „kitalált” Megyeri úti Jégcsarnokba.

Már kétszáz hazai iskolában van jelen a karate Forrás: pestbudakarate.hu
Már kétszáz hazai iskolában van jelen a karate Forrás: pestbudakarate.hu
Az idei ob azért is garantálhatott eleve túlfűtött hangulatot, mert a karate hazai művelői már mint az olimpiák történetében hivatalosan a 2020-as nyári játékokon, Tokióban bemutatkozó sportág elkötelezettjei versengtek a minél jobb helyezésekért, s azért – legalább is a legkiválóbbak – hogy megragadják az esélyt a részvételre. Meglehet, a fiatalok között már most ott voltak az olimpián debütáló honfitársaink is, legfeljebb még nem ismerjük őket. De könnyen lehet, hogy a 2018-as tini bajnokok némelyikét két, vagy inkább hat év múlva, Párizsban már a piros-fehér-zöld színek felnőtt ötkarikás sikeréért küzdő karatékaként fogjuk számon tartani. Viszont még nem rájuk, hanem a jelen legreményteljesebb versenyzőire gondolt a bajnoki döntőket megtekintő Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, amikor kijelentette: bízik benne, hogy lesz magyar karatés Tokióban. És még előtte, Buenos Airesben is, ahol idén októberben rendezik az ifjúsági olimpiát, melynek programjában ugyancsak helyet kapott a karate. Vannak jelöltjeink  Argentínára is, és a „kis” és a „nagy” olimpia közeledte nyilván hozzájárult ahhoz, hogy csúcsmezőny gyűljön össze az idei országos seregszemlén. A bajnokságon – s ezek már dr. Mészáros Jánosnak, a hazai karatésok első emberének a szavai – nemcsak a létszám, de a színvonal is tovább nőtt tavaly óta. Az MKSZ elnöke hangsúlyozta, hogy reálisak az olimpiai kvótaszerzési esélyeink, a jövőbeli sikerek alapja pedig adott a folyamatosan bővülő hátországnak, az egyre nagyobb létszámú utánpótlásnak köszönhetően. Honlapunk érdeklődésére Mészáros János külön is kitért rá, hogy a karate mind jobban megveti a lábát a magyar tanintézményekben is. Egyfelől azzal, hogy bekerült az iskolai kerettantervbe, másfelől a kitűzött célnak a megvalósulásával párhuzamosan, miszerint a következő években testnevelő tanárok, karateedzők hatékony közreműködése révén ezer hazai iskolában legyen jelen a sportág. „Jelenleg kétszáz iskolában tanítjuk a sportág alapjait, s úgy gondoljuk, a következő esztendőkben megötszörözhetjük ezt a számot – mondta az elnök, hozzáfűzve: nemcsak eredményesnek kell lennünk, hanem sokan is kell, hogy legyünk, hogy biztosítsuk az utánpótlást a tokiói olimpiát követő időszakra is.”