UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2018-04-25 16:50

Felemás felkészülés, csekély esélyek

Sorsdöntő mérkőzések várnak e hét végén a leány U19-es és a férfi U20-as magyar röplabda-válogatottra. Míg a férfiak a sportág egyik bölcsőjében, Oroszországban, addig a lányok a szintén komoly erőt képviselő szerb válogatott otthonában fognak vendégszerepelni az Európa-bajnokság selejtezősorozatának második körében.

K.N. utanpotlassport.huMind az U19-es leány csapat, mind pedig az U20-as férfi együttes sikeresen túlvan az ilyenkor szokásos összetartáson. A lányok három edzőmérkőzéssel hangoltak a tornára. A Gyöngyös férficsapatát 5:0-ra legyőzték, a Jászberénnyel 2:2-es döntetlent játszottak, míg a Gödöllőtől 3:1-re kikaptak. Nagyon nehéz dolguk lesz a mieinknek, ha ki akarnak jutni az albániai Európa-bajnokságra. A csoportban három bivalyerős röplabdanemzettel kell megküzdeniük Jerome Dumas tanítványainak. A házigazda szerbek mellett Hollandia és Dánia lesz a mieink ellenfele. Halvány reménysugár lehet, hogy a szeptemberi Eb-részvételhez nem feltétlenül kell a csoport élén zárni,  ugyanis a második helyezettek, valamint a harmadikak közül a legjobb egy újabb selejtezőkörben vívhatják az indulás jogát. Utóbbihoz is legalább egy csapatot le kellene győzniük a mieinknek, ami a szövetség utánpótlás-igazgatója, Szabados István szerint nem lehetetlen, Dániát ugyanis az előzetes számítások szerint elkaphatja a magyar csapat.

Együtt a lányok, mindenkitől a maximum kell a szerbiai tornán Fotó: Magyar Röplabda Szövetség
Együtt a lányok, mindenkitől a maximum kell a szerbiai tornán Fotó: Magyar Röplabda Szövetség
Ám ekkor még mindig nagyon sok múlik a  szerencsén, hiszen figyelni kell a további hat csoport alakulását is. Esély tehát van a kijutásra, ám ha a realitás talaján maradunk, inkább abban bízzunk, hogy a lányok a legjobbjukat fogják nyújtani, aztán, hogy ez mire lesz elég, az majd vasárnapig kiderül. A fiúknak szintén erőn felülit kell nyújtaniuk, ha ott akarnak lenni a júliusi, holland-belga közös rendezésű Eb-n. Tomanóczy Tibor legényei Kazincbarcikán készültek a selejtezőkre, ahol a kupagyőztes házigazdáktól először 5:0-s, majd 2:1-es vereséget szenvedtek. A Pénzügyőrtől szintén kikaptak a fiúk, méghozzá 3:2-re, így nem mondhatni, hogy önbizalomtól duzzadva várhatják az oroszországi túrát. Ráadásul a lányokkal ellentétben a férfiak mezőnyben nem elég a csoport harmadik helyén végezni, az ugyanis automatikus kiesést jelent. A nyolc csoportgyőztes egyből kijut az Eb-re, a második helyezettekre viszont vár még egy pótselejtező valamikor a nyár elején. Ám ne szaladjunk ennyire előre, a magyar csapatnak az első körben meg kell mérkőznie Észtországgal, Oroszországgal és Izraellel.  E trióból talán utóbbi gárda legyőzésére van reális esélye U20-as válogatottunknak.

Az U19-es leányválogatott Eb-selejtező kerete: Király Anna (center, Penta Gödöllői RC), Kovács Lilla (center, MTK), Kökény Petra (ütő, HÉP-Röpke), Körtvélyessy Réka (ütő, Penta Gödöllői RC), Kundrák Eszter (ütő/liberó, Fatum-Nyíregyháza), Oláh Dóra (univerzális, UTE), Pap Dorka (liberó, Fatum Nyíregyháza), Petrenkó Brigitta (feladó, Linamar-BRSE), Sebestyén Flóra (univerzális, Linamar-BRSE), Szedmák Réka (univerzális, Linamar-BRSE), Tettamanti Virág (center, Penta Gödöllői RC), Tóth-Bagi Réka (feladó, Penta Gödöllői RC). Tartalék: Halla Gréta (átló, Penta Gödöllői RC), Berkó Vivien (liberó/ütő, Felsővárosi Fésűs RA). Szövetségi edző: Jerome Dumas.

A csapat Eb-selejtező mérkőzései (Zrenjanin, Szerbia): Április 26., csütörtök 17:30 Magyarország−Szerbia, Április 27., péntek 15:00 Magyarország–Hollandia, Április 28., szombat 15:00 Magyarország–Dánia

Az U20-as férfiválogatott Eb-selejtező kerete: Szabó Bence (feladó, Fino Kaposvár), Csizmadia Tamás (feladó, Dunaferr), Szabó Barna Frigyes (átló, Fino Kaposvár), Fülöp Péter (ütő, Szolnok), Horváth Kristóf (ütő, Fino, Kaposvár), Kiss Máté (ütő, Fino Kaposvár), Laczi Dominik (ütő, Dunaferr), Szabó Márton (center, HÉP-Kecskemét), Tomanóczy Bálint (center, Dunaferr), Flachner Dániel (center, Pénzügyőr), Farkas Róbert (liberó, Szolnok), Hartyányi Gergő (liberó, Dunaferr). Szövetségi edző: Tomanóczy Tibor.

A csapat Eb-selejtező mérkőzései (Vityazevo, Oroszország): Április 26., csütörtök: 19:00 Magyarország–Észtország, Április 27., péntek 19:00 Magyarország–Oroszország, Április 29., vasárnap 14:00 Magyarország–Izrael További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.