UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2018-04-25 20:39

Kvótakvartett

Ahogy korábban már megírtuk, április 15-én véget ért a kajak-kenuzók ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenye Barcelonában, a magyar válogatott pedig mind a négy szakágban szerzett kvótát a Buenos Aires-i ötkarikás játékokra. Leány kajakban Rendessy Eszter, kenuban Gönczöl Laura, fiú kajakban Kiss Ádám, kenuban Pálla Balázs képviseli majd Magyarországot Argentínában. Cikkükben a főszereplőket szólaltattuk meg a siker kapcsán.

Sztrik Martinutanpotlassport.hu Ahogy arról már korábban írtunk, véget ért Barcelonában a kajak-kenuzók ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenye. A zárónapot követően kiderült, hogy a magyar válogatott mind a négy szakágban szerzett kvótát a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára. Leány kajakban Rendessy Eszter, kenuban Gönczöl Laura, fiú kajakban Kiss Ádám, kenuban Pálla Balázs képviseli majd Magyarországot Argentínában. A leány kajakosok között Rendessy Eszter az első napon még maga mögé tudta utasítani a mezőnyt, a másodikon viszont nehezebb dolga volt. A magyar versenyző teljesítménye így is magasan kiemelkedett a mezőnyből.

Rendessy Eszter
Rendessy Eszter
„Az első nap után eléggé elfáradtam, de ezzel szerintem mindenki így volt. A szlalom még nagyon idegen számomra, muszáj barátkoznom vele. Nehezítette a dolgot az is, hogy voltak kifejezetten szlalomos versenyzők, akiket látva kiderült, hogy mennyi mindenben kell még fejlődnöm” ‒ mesélt a versenyről Eszter, majd hozzátette: „sokat jelent számomra, hogy az európaiak között első helyen végeztem, viszont rengeteg idő van még októberig. Biztos vagyok benne, hogy addigra a vetélytársaim is sokkal felkészültebbek lesznek, ezért nekem is keményen kell edzenem tovább.” A munka most sem áll meg a fiatal lány számára, hiszen gőzerővel készül az következő megméretésekre. Nem az olimpia jár még a szeme előtt, ugyanakkor nagyon várja az utazást. „Elsősorban síkvízi edzéseim lesznek most, de természetesena szlalomot sem hanyagoljuk el. Mindig a következő versenyre szeretek koncentrálni, ezért még nem fogalmaztam meg célkitűzést az októberi olimpiára. Ettől függetlenül nagyon várom már, mert sohasem voltam még másik kontinensen. Remélem, hogy sok új dolgot fogok látni és tapasztalni” ‒mondta az UTE versenyzője. A kenuban kvótát szerző Gönczöl Laura teljesítményének értékét növeli, hogy öt éve még kajakozni tanult, aztán édesapja ‒ aki egyben az edzője is ‒ rábeszélésére tért át a kenura. Elmondása szerint egyből tudatosult benne, hogy ezt szeretné csinálni, és az óta az érzései még erősebbek lettek a kenuzás iránt. A spanyolországi megméretés remekül indult a fiatal lánynak, a zárónap második fordulójában viszont meg kellett ismételnie futamát, ezzel tíz másodpercet rontva idején.
A kép bal oldalán Gönczöl Laura Opavszky Rékával
A kép bal oldalán Gönczöl Laura Opavszky Rékával
„Nagyon rosszul éreztem magam, mert nem számítottam rá, először nem fogtam fel, hogy mi történik. Az öltözőben voltam már, amikor az egyik kajakos lány futott oda hozzám, hogy menjek gyorsan, de azt ő sem tudta, hogy miért. Kifutottam és az edzők mondták, hogy elmozdult a csúszda, és ezt csak utólag vették észre, ezért meg kell ismételni a futamot” ‒ idézte fel az eseményeket Laura, majd izgatottan folytatta. „Hihetetlenül jó érzés, hogy sikerült kijutnom az olimpiára, még nem is fogtam fel teljesen. Nagyon várom Buenos Airest, hiszen sosem versenyeztem még ilyen rangos eseményen, ráadásul egy másik földrészen.” Ahogy a legtöbb utánpótláskorú sportoló, ő is rengeteg támogatást kap szüleitől, sőt mindezt duplán, nagyobb dózisban. „Apa nagyon sokat segít, mindent meg tudok vele beszélni. Maximálisan támogat, mint edző, és mint szülő is. Biztonságot nyújt a versenyeken, mivel tudom, hogyha nem úgy sikerült teljesítenem, ahogy szeretném, akkor sincs akkora baj, megbeszéljük, hogy mit kell esetleg máshogy csinálni a jövőben. Mindemellett persze csalódást sem szeretnék okozni neki” ‒ zárta a beszélgetést a kenus leány. Kiss Ádám nyolc éves kora óta kajakozik, de csak a tavalyi olimpiai reménységek versenye után tudatosult benne, hogy ez az ő útja. László Csaba tanítványa magabiztosan szerzett kvótát Spanyolországban, ugyanakkor akadtak nehézségek a verseny során, erről ő maga mesélt. „A síkvízi rész nehezebb volt, mint ahogy vártam. Szlalomban az előfutamokból ítélve erre a végeredményre számítottam, mivel érezhető volt, hogy a szakág specialistái sokkal gyorsabbak a fordulókban. Ezen mindenképp dolgoznunk kell a későbbiekben, szeretném ebben a számban is felvenni a versenyt.”
Kiss Ádám (balról) is ifjúsági olimpiai kvótát szerzett
Kiss Ádám (balról) is ifjúsági olimpiai kvótát szerzett
Ádámnak a téli felkészülés során is voltak gondjai, ez pedig még jobban felnagyítja az érdemeit. „A téli betegségeket figyelembe véve a vízre szállástól mostanáig jól mentek az edzések, de még közel sem vagyok a versenyformámban. Augusztus közepéig a válogatókra és az országos bajnokságra készülök, utána pedig közös edzőtáborunk lesz az olimpiai résztvevőkkel.  Ez alatt az idő alatt a síkvízre szeretném kihegyezni magam, de a szlalomban is van még sok hiányosságom, főleg a fordulókat kell sokat gyakorolnom”‒ mondta a kvalifikációs verseny legjobb hazai kajakozója. Ádám azt is elárulta, hogy mi a jó eredmények titka: „teljesen a versenyre koncentrálok, próbálok mindent kizárni, hogy minél jobban teljesítsek.” A másik fiú, Pálla Balázs ellenfeleit sorra diszkvalifikálták a szombati napon.
„Ezekkel a kizárásokkal igazából nem nagyon foglalkoztam, csak a legvégén, amikor ellenfelem elrontotta a szlalompályát. Végül nem lett belőle semmi gond, mert ez már a legjobb nyolc közötti versenyben történt, és engem már nem érintett. A kvalifikáció során a hajót volt a legnehezebb megszoknom, mivel ilyen típusúban még nem versenyeztem. De az időjárással is meggyűlt a bajunk.” Arra a kérdésre pedig, hogy várja-e az olimpiát, annyit felelt: „persze, hogy várom, hatalmas megtiszteltetés lesz ott versenyezni, de addig még előttünk van egy teljes nyári szezon, ami alatt szintén szeretnék mindent beleadni. Most a jó szereplés a nyári versenyeken lesz a legfőbb cél. Örülnék, ha az állóképesség növelése mellett fel tudnék szedni egy kis izomtömeget is októberre. Az elmúlt pár hónap eléggé sűrű volt, de mindenképpen jó érzéssel gondolok vissza rá. Szerintem nagyon sokat fejlődtem.” További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.