UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2018-04-26 20:05

Hab a süteményen

Ezüstről aranyra váltott Bernáth Attila, a Debreceni VSC hajdúhadházi illetőségű ökölvívója. A 18 éves kiválóság a 2017-es korosztályos második hely után a szerdán zárult olaszországi kontinentális ifi csúcson Európa-bajnok lett a legkönnyebbek, a 49 kg-osok között. A jelentős sikernek eredtünk nyomába.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Az esti győzelem után nem sok idő jutott pihenésre, csütörtökön már újra magyar földön volt 17-18 évesek alkotta bokszválogatottunk, amelynek legnagyobb diadalát Bernáth Attila aratta azzal, hogy első lett súlycsoportjában, mind a négy mérkőzését megnyerve a 49 kilogrammosok kategóriájában. Amikor mobilon sikerült utolérni az újdonsült Európa-bajnokot, éppen félúton járt Budapest és Hajdúhadház között, hazafelé tartott edzője, Salánki László társaságában, aki autóval érte jött a fővárosba. Magától értetődő volt az indítás: mi, és persze kik fogadták őket a Liszt Ferenc repülőtéren?

aa Forrás: haon.hu
aa Forrás: haon.hu
„Én is a várakozók között voltam, s nagyszerű hangulatban köszönthettük a mieinket, akiknek üdvözlésére Erdei Zsolt elnök vezetésével a szövetség több tagja kijött, de ott volt  az olimpiai bizottság képviselője, no meg barátok, sporttársak jó néhányan, és persze újságírók is – bocsátotta előre a mester, aki akárcsak tavaly, az idei korosztályos Eb-re sem tudta elkísérni tanítványát. – Ahogy megláttam Attilát, az első kérdésem az volt: hol loptad az aranyat?...” A kitűnő hangulatról árulkodó évődés után maga a „medálcsenő” vette át a telefont, s boldogan idézte vissza az itáliai diadalút állomásait. Így az első, s értékelése szerint legnehezebb meccsét egy grúz fiú ellen. „Ez a grúz gyerek tavaly Eb-ezüstérmet nyert juniorként, akárcsak én elsőéves ifiként, úgyhogy tudtam, nehéz meccs vár rám” – mondta Bernáth, aki nagy csatában, de egyértelműen felülkerekedett riválisán, s 5-0-s pontozással jutott túl Luka Kublasvilin. Aztán már nem volt megállás: harcos mérkőzéseken verte lengyel, majd ír riválisát is, hogy aztán a döntőben az oroszok öklözője, a verekedéstől, a nyílt adok-kapoktól sem visszariadó Dmitrij Batjaj következzék – már az Európa-bajnoki címért. „Ő is nagy ütő, az elején egyszer meg is fogott, de aztán én jöttem, s amikor először számoltak rá, már éreztem, hogy meglehet a meccs, a második számolásnál meg már biztos voltam a győzelmemben” – mesélte Attila, aki most két-három hét pihenőt kap mesterétől, aztán folytatódik a kemény menetelés, egészen az augusztusi, budapesti ifjúsági világbajnokságig. „Ott még nehezebb lesz. Nagyon erős a mezőny, de jól fel akarok készülni, hogy Európa-bajnokhoz méltóan teljesítsek, pláne idehaza” – mondta a magyar fiú, aki azzal is tisztában van, ha sokra akarja vinni, márpedig el van szánva rá, hogy a felnőttek között is eredményes legyen, kitartást követelő, hosszú, nehézségekkel teli út várja. „Sok-sok meló kell még, tudom, de Laci bá’-val megyünk tovább, megcsináljuk” – jelentette ki az ifjú bajnok. Aki azt viszont nem tudta megmondani, lesz-e, és ha igen, mekkora ünneplés otthon, szűkebb és tágabb környezetében, abban azonban nagyon bízott, hogy édesanyja a kedvencével várja. „Nem vagyok egy nagyevő, de az édességet nagyon szeretem, remélem, lesz otthon friss habos sütemény, amit imádok…” A magunk részéről habozás nélkül kívánjuk: legyen így, ez a legkevesebb, amit a 18 éves Európa-bajnok megérdemel. További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.