UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-04-29 17:33

Az Alba a bajnok!

Az Alba Fehérvár alakulata 72-70-re győzött a fiú junior kosárlabdázók nyolcas országos döntőjének aranymeccsén a Debreceni KA csapata ellen Nyíregyházán, így a Fejér megyei gárdáé lett a bajnoki trófea. A harmadik a Nyíregyházi Sportcentrum együttese lett.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Lezajlott Nyíregyházán a fiú junior kosárlabdázók nyolcas országos döntőjének negyedik, mindent eldöntő napja. A szombati keresztbejátszás után kiderült, hogy mely csapatok küzdenek a hetedik, az ötödik, a harmadik és az első helyért. Az utolsó pozíció elkerüléséért a Falco KC Szombathely lépett pályára a Szedeák együttese ellen, és parádés ütközet alakult ki kettejük között. Az első negyedet a Falco nyerte meg, igaz, mindössze két ponttal (23−21), majd a második játékrészben a Szegednek sikerült elhúznia, s a félidőben már 43−35-re vezetett. A szombathelyieknek a harmadik negyedet 19−14-re hozták, így a két gárda között mindössze 3 pont volt a záró szakaszt megelőzően. A lefújás előtt fél perccel pedig döntetlenre állt a mérleg. Az utolsó lepattanó megszerzésével a Szeged fordulhatott, ám nem volt elég idő végigvinni a támadást, így Szatmári Zsombornak „háromnegyed” pályáról kellett kosárra dobnia, s parádés módon be is talált. Ezzel a Szedeák lett a hetedik. Az ötödik helyért valamelyest egyértelműbb siker született. A Vasas Akadémia találkozott a Kosárlabda Akadémia Pécs együttesével, s az első negyedben rögtön 11 pontos előnyt harcolt ki magának (22−11), ám a második és harmadik tíz percben elkezdett felzárkózni a baranyai csapat, így a pasarétiek előnyéből mindössze két pont maradt. Még időben váltott ritmust a Vasas, 17−11-re győzött az utolsó játékrészben, így 63−55-ös sikerrel a piros-kék lettek az ötödikek. Nem volt meglepő, hogy óriási küzdelem alakult ki a bronzéremért. A Nyíregyházi Sportcentrum mérkőzött a Budapesti Honvéd alakulata ellen, s rögtön 9 ponttal sikerült elhúznia a hazai gárdának (18−7). Meglepő lett volna, ha a Honvéd ebbe beletörődik. Ez nem is történt meg, ugyanis nem csak felzárkózott a második negyedben, hanem fordítani tudott. A harmadik játékrészt viszont ismét a szabolcsiak bírták jobban). Az utolsó tíz percben a budapestiek csak döntetlent értek el, így 80−76-os győzelemmel a Nyíregyházi Sportcentrum együttese állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Az Alba Fehérvár (fehérben) alakulata lett a junior bajnokcsapat Nyíregyházán Forrás: kosarsport.hu
Az Alba Fehérvár (fehérben) alakulata lett a junior bajnokcsapat Nyíregyházán Forrás: kosarsport.hu
A finálét egyértelműen a Debreceni KA kezdte jobban az Alba Fehérvár ellen, azonban 4 pontnál többel nem bírt elszakadni a hajdúsági gárda (20−16). A második negyed utolsó három percében ennek meglett a következménye, mivel az Alba gyönyörű és agresszív támadásokkal felzárkózott döntetlenre. A félidőben így 39−39 volt az állás. A fehérvári klub a harmadik játékrészben is rá tudta erőltetni akaratát az ellenfelére, s úgy tűnt, átvette az irányítást. Ezt bizonyította a hét pontos előny tíz perccel a lefújás előtt (57−50). A fehérváriak ennek ellenére továbbra sem érezhették biztonságban magukat, hiszen a Debrecen az egész torna alatt bizonyította, hogy a záró etapban a korábbinál egy fokkal erősebb játékra is képes. Ez most sem volt másképp: három percen belül 59-59-re feljött a hajdúsági csapat, majd negyven másodperc elteltével már vezetett is két ponttal. Két és fél perccel a vége előtt ismét feltámadt az Alba, és 3 pontos előnyre tett szert. Negyven másodperccel a vége előtt is 70−67 volt az állás, ekkor időt kért Ráthonyi Tamás, a debreceniek vezetőedzője. A hajdúságiak ezután két büntetőből csak egyet tudtak értékesíteni, viszont a visszatámadásból az Alba újabb kosarat szerzett Seyi Sodiq Awogbemi révén. A Debrecen dobott még egy kosarat, ám ez nem volt elegendő a végső sikerhez, így 72−70-re az Alba Fehérvár alakulata hódította el a junior bajnoki serleget Nyíregyházán. Amit eddig írtunk a juniordöntőről: Na, ki nevet a végén? Kezdésnek nem rossz  Két lépés maradt hátra Harc az érmekért

FIÚ JUNIOR ORSZÁGOS DÖNTŐ, NYÍREGYHÁZA A végeredmény: 1. Alba Fehérvár, 2. Debreceni KA, 3. Nyíregyházi Sportcentrum, 4. Budapesti Honvéd, 5. Vasas Akadémia, 6. Kosárlabda Akadémia Pécs, 7. Szedeák, 8. Falco KC Szombathely Negyedik nap Helyosztók Szedeák−Falco KC Szombathely 73−70 (21−23, 22−12, 14−9, 16−16) Vasas Akadémia−Kosárlabda Akadémia Pécs 63−55 (22−11, 9−15, 15−18, 17−11) Nyíregyházi Sportcentrum−Budapesti Honvéd 80−76 (18−7, 20−30, 26−23, 16−16) Alba Fehérvár−Debreceni KA 72−70 (16−20, 23−19, 18−11, 15−20)

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.