UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2018-04-29 22:10

Pasaréti tízezer

A 10 ezer méteres országos bajnoksággal indult a pályaszezon a Vasas pasaréti sportcentrumában. A nők mezőnyében tizenketten, a férfiak versenyén huszonnyolcan indultak. A felnőttek mellett a junior, illetve az U23-as korosztályban is győztest hirdettek, többen biztató teljesítményt nyújtottak a közelgő nemzetközi versenyek előtt.

L.S. - utanpotlassport.huA 10 ezer méteres futók országos bajnokságával indult a pályaszezon, immár hagyományosan Pasaréten. A Vasas sportcentrumában a felnőttek mellett az U23-as, illetve a juniorkorosztályban is bajnokot hirdettek, s mivel a nevezők létszáma nem tette szükségessé, a férfi és női mezőnyben is csupán egy-egy futamot indítottak.

Tóth Lili Anna két érmet gyűjtött a 10 ezer méteres országos bajnokságon Forrás: atletika.hu
Tóth Lili Anna két érmet gyűjtött a 10 ezer méteres országos bajnokságon Forrás: atletika.hu
A női versenyen tizenketten álltak rajthoz, közöttük öten voltak utánpótláskorúak. Tóth Lili Anna és Weiler Virág az U23-as, míg Pavuk Tíra, Máté Anna és Bánhidi Eszter a junior bajnoki címért küzdöttek meg huszonöt körön keresztül. Az összetett verseny aranyérme egy pillanatig sem forgott veszélyben. Kácser Zita, a debreceniek címvédő, rutinos versenyzője már az első körben meglépett a mezőnytől, s folyamatosan növelte előnyét. A fiatalok – mintha tudták volna, hogy elsősorban egymással kell megküzdeniük – szoros bolyban kezdtek. Aztán Tóth Lili Anna váltott, és zárkózni kezdett a Kácser mögött haladókra. Fokozatosan lépdelt felfelé, a végén pedig az összetett verseny második helyén ért célba. Így természetesen nem is volt kérdés, hogy az utánpótláskorúak közül ő futotta a legjobb időt. A Honvéd mestere, Csoma Ferenc elégedetten értékelte az ifjúsági olimpián harmadik helyezett futó teljesítményét. „Fegyelmezetten versenyzett. Az elején ment a mezőnnyel, majd zárkózott az élbolyra, és végül remek időt futott. Alig négy hete edz, messze van még a csúcsformájától, célként a 36 percen belüli időt tűztük ki. A következő kihívás a berlini felnőtt Európa-bajnokságra való kvalifikáció. A 3000 méteres akadályfutáson szükséges szinthez még hét-nyolc tized hiányzik.” A juniorok között Pavuk Tíra védte meg címét. A békéscsabai atléta a táv felét követően váltott, és otthagyta üldözőit. Mögötte a kaposváriak futója, Máté Anna, illetve Bánhidi Eszter végzett – Csoma szerint mindhárman jó versenyt zártak
Palkovits István junior Eb-szintet futott Forrás: atletika.hu
Palkovits István junior Eb-szintet futott Forrás: atletika.hu
A férfiak mezőnyében huszonnyolcan küzdöttek meg a bajnoki címért, tizenhatan az utánpótlást képviselték. A juniorversenyt – amelyben öt fiatal állt rajthoz – Palkovits István nyerte, kiváló ideje ráadásul a junior-világbajnokságra is belépőt jelentett. Csoma Ferenc szerint kiemelkedő teljesítményt nyújtott, és Finnországban is sokat várhatunk tőle. Mögötte sorrendben Kovács Balázs és Bácskai Bence zárt a legfiatalabbak versenyén. Az U23-as küzdelmet az összetettben második Juhász Balázs nyerte, harminc perc alatti idővel. A debreceniek akadályfutója egy évvel ezelőtt is ezüstérmet szerzett a felnőttmezőnyben, ez pedig utánpótláskorúként figyelemre méltó teljesítmény. A korosztályban másodikként Dénes Ervin ért célba, míg a bronzot az összetettben győztes Kovács Benjámin öccse, Kovács Marcell nyerte. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.