UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-04-29 08:47

Tengerentúli álmok

Eddig egyetlen hazai férfijátékos jutott el a világ legrangosabb kosárlabda-bajnokságába: Dávid Kornél az ezredfordulón pattogtatott az NBA-ben. A 206 centiméterre nőtt center négy együttesben is szerepelt a tengerentúlon. Nagyobbik lánya, Dominika is kosarazott, ám gyorsan búcsúzott a labdától, műkorcsolyázni kezdett, majd a jeges sporttól is eltávolodott. A húga, a 13 éves Mia azonban már hat esztendeje kosarazik, ráadásul nem is rosszul...

Horog LászlóDávid Mia a korosztályos válogatott keretbe már bekerült, és reméli, hogy az U14-es nemzeti együttesben szóhoz jut a közeljövőben. A kezdetekre így emlékszik vissza: „Hétévesen kezdtem kosarazni, természetesen a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémián, ahol azóta is pattogtatok. Nagy Sándor volt a nevelőedzőm, ő irányította az első foglalkozásaimat. Apu a példaképem. Nagyon örülök, hogy néhány mérkőzésen még láttam játszani, Spanyolországban, Vitórában és Gran Canarián, de ezek fátyolos emlékek, ami nem is csoda, hiszen még nagyon pici voltam. Az megmaradt bennem, amikor a mérkőzések előtt felsorakoztak, valamint a győztes meccsek utáni ünnepléseket sem felejtettem el.” Amikor édesapja befejezte a kosárlabdázást, a család hazatért, és Fehérváron telepedett le. Mia a koronázó városban kezdte a sportot, az édesapja nevével fémjelzett utánpótlás műhelyben.

Balról: Dávid Mia, Ugrics Blanka és Ehmann Tímea
Balról: Dávid Mia, Ugrics Blanka és Ehmann Tímea
„A nővéremet követtem a palánk alatt, ám Domi gyorsan abbahagyta, nem is neki való ez a sport, ő visszafogottabb, félénkebb, mint én. Apu rám bízta a döntést, nem erőltette, hogy kosárlabdázzak. Később nagyon sokat segített, megtanított labdát vezetni, dobni, és sokszor elmentünk együtt futni. Amikor ideje engedi, eljön a bajnoki meccseimre, de elég elfoglalt, sokat utazik. Viszont anyukám minden mérkőzésemen jelen van, idegenben is, valamint a nővérem is szurkol nekem. Remélem, büszkék rám, mindannyian.” Mia decemberben töltötte be 13. életévét, októberben szerepelt a válogatott Sopronban rendezett előkészítőjén három fehérvári klubtársa, Ugrics Blanka, Ehmann Tímea és Gugolya Eszter társaságában. Dávid Kornél lánya szívből reméli, a korosztályos válogatottba is meghívót kap a közeljövőben. Erősségének a középtávoli dobásokat tartja, ugyanakkor tisztában van a hiányosságaival is, a labdavezetést, a lepattanózást, a betörést még gyakorolnia kell. „Mindegyik edzőmtől sokat tanultam, a nyár óta Bekk Zsanett irányítja a gyakorlásokat. Imádok edzeni. A mérkőzéseket persze jobban szeretem, mint az edzéseket, de nagyon szeretek tréningezni is, mert tudom, hogy az ott szerzett tapasztalatoknak köszönhetően még jobb lehetek.” Iskolai tanulmányait a Comenius AngolMagyar Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Általános Iskolában folytatja, az általános iskola 7. osztályában. Azt mondja, a sport semmiben sem akadályozza, jut ideje a tanulásra, döntően ötös érdemjegyeket szerez, négyesnél rosszabb jegye nincs. Három tantárgyat kedvel leginkább: az angolt, a földrajzot és természetesen a testnevelést. Európai nagycsapatba nem vágyik, a magyar válogatottban szeretne kulcsfigura lenni, valamint majdan pályára lépni a tengerentúlon, a világ legerősebb női ligájában, a WNBA-ben. Dávid Kornél természetesen büszke a lányára. Az egykori klasszis szerint nem az a legfontosabb, hogy élsportoló váljon belőle, hanem az, hogy örömét lelje a kosárlabdában: „Nem presszionáltam a kisebbik lányom, hogy kosarazzon, ez az ő döntése volt. Természetesen örültem, amikor ezt választotta. A nővére sem volt ügyetlen, Las Palmason játszott az iskolai csapatban, de gyorsan hátat fordított a sportágnak. Mia Fehérváron kezdett, azóta is a DKKA sportolója. Imádja a kosárlabdát, de azt még nem tudni, meddig jut a palánkok alatt. A lelkesedése és a szorgalma példás, biztosra veszem, hogy az akaratereje a folytatásban is átlendíti majd a holtpontokon. Fehérváron jó kezekben van, az akadémián felkészült szakemberek foglalkoztak és foglalkoznak vele, remélem, a fejlődése töretlen marad. Mindenben támogatom, szeretném, ha sikeres lenne – közölte az édesapa.” Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.