UtánpótlásSport Vívás: bronzérmes a junior női kardcsapat a rijádi korosztályos vb-n (részletek hamarosan...)
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ifjúsági olimpia

2018-04-30 08:34

Ketten tollászkodhatnak

A dubrovniki megméretés után kiderült, hogy Sándorházi Vivien és Pápai Balázs is kvalifikálta magát az októberi Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára. A történet ennél azonban sokkal több izgalmat hozott...

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Lezajlott a horvátországi Dubrovnikban a tollaslabdázók utolsó, mindent eldöntő ifjúsági olimpiai kvalifikációs versenye. A magyarok közül Pápai Balázsnak, Sándorházi Viviennek és Madarász Rékának volt esélye a kvótaszerzésre, azonban nemenként és országonként csak egy versenyző utazhat Buenos Airesbe, így rendkívül érdekes helyzet állt fenn a versenyen. A megméretés előtt a világranglistán mindössze 700 pont volt a két magyar leány között, Vivien javára. A felállás a következő volt Dubrovnikban: ha Réka nyer, akkor ő utazhat, minden más esetben Sándorházit illeti a kvóta.

Sándorházi Vivien is kvótát szerzett a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára Fotó: Peter Nagy Photography
Sándorházi Vivien is kvótát szerzett a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára Fotó: Peter Nagy Photography
Vivien egyébként szépen menetelt most is. Először a cseh Jana Adamkovát múlta felül, majd legyőzte az ukrán Valerija Rudakovát, végül az elődöntőben, nagy csatában, de alulmaradt (21:19, 27:25) a negyedik kiemelt, indiai Purva Barvéval szemben, így harmadikként zárta a viadalt. Madarász a téthez méltón küzdött végig. A legjobb 32 között honfitársa, Varga Boróka ellen nyert, majd a svájci Dounia Pelupessy ellen. Következhetett a negyeddöntőben a cseh Tereza Svábikova, aki ellen rendkívül szoros, három szettes mérkőzésen aratott diadalt (19:21, 21:9, 21:10), majd a négy között a spanyol Elena Andreu sem tudta őt megállítani. Így egy lépésre volt attól, hogy 31 (!) ponttal megelőzze Vivient a világranglistán. A döntőben a Sándorházit legyőző Purva Barve várta őt. Az első szettet az indiai nyerte 22:20-ra,  a másodikban azonban Réka  feléledt, és 21:16-ta visszavágott. A mindent eldöntő utolsó szettet azonban Barve bírta jobban, s végül 21:16-al Madarász fölé kerekedett, így füstbe mentek a magyar lány olimpiai álmai. A fiúk mezőnyében Pápai Balázs a 64 között még felülmúlta szlovén ellenfelét, azonban a következő körben már nem bírt a svéd Ludvig Olssonnal, így búcsúzni kényszerült a versenytől. Szerencsére Balázsnak ennyi is elegendő volt a kvótaszerzéshez, így ő is ott lehet Argentínában. A szövetség elnöke, Csorba József így értékelte a fiatalok teljesítményét: „Az egyik szemem sír, a másik pedig nevet. Az lett volna a legtisztább, ha mindkét leány bejut a fináléba, és egymás között döntik el a kvóta sorsát. De ilyen a sport. Amennyiben jól számoltunk, így is mindössze kétszázötven pont döntött kettejük között. Nagyon megérdemelték volna mindketten, de sajnos csak egyikük utazhat. Rengeteget dolgoztak, és nagyon büszke vagyok rájuk, mint ahogyan Pápai Balázsra is, aki a fiúk között kvalifikálta magát.” További korosztályos hírek TOLLASLABDÁBAN a sportág aloldalunkon.