UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2018-05-01 14:54

Északi arany

A finn válogatott sikerével zárult az oroszországi U18-as A csoportos jégkorong-világbajnokság. Az északiak az egész tornán veretlenek maradtak, a döntőben az amerikaiakat győzték. A bronzérem a svédeké lett, a franciák pedig búcsúztak az élvonaltól.

B. V. – utanpotlassport.huVéget ért jégkorongban az év utolsó utánpótlás-világversenye, az A csoportos U18-as világbajnokság. A tíznapos tornát az oroszországi Cseljabinszkban és Magnyitogorszkban rendezték a világ tíz legjobb korosztályos együttesének részvételével.

Nagy az öröm, a finnek hibátlan teljesítménnyel nyerték az U18-as vb-t Fotó: Andre Cardin/IIHF
Nagy az öröm, a finnek hibátlan teljesítménnyel nyerték az U18-as vb-t Fotó: Andre Cardin/IIHF
A csoportkörben többnyire a papírformának megfelelően alakultak az eredmények, valamennyi nagy esélyes bejutott a legjobb nyolc közé, ugyanakkor a svájci válogatott némi meglepetésre csak ötödikként végzett közvetlenül a fehéroroszok mögött, így a végén a kiesés ellen kellett harcolnia. A negyeddöntőben már hatalmas rangadók következtek, a négy közé jutásért simán elvérzett a házigazda orosz csapat az Egyesült Államok gárdája ellen (1–5), a csehek pedig legyőzték a csoportból elsőként továbbjutó kanadaiakat (2–1). A döntőbe jutásért északi csatát rendeztek, a finnek 2–0-ra verték a svéd csapatot, míg a másik ágon az amerikaiak magabiztosan léptek tovább a cseh korosztályos együttes ellen (4–1). A finálét kitűnően kezdte a finn csapat, már az első harmadban elhúzott két góllal, de a második játékrész közepére kiegyenlítettek az amerikaiak. Az utolsó húsz percben már csak a finnek lőttek egy gólt, emberhátrányból, s ezzel megnyerték a meccset és a világbajnoki címet is. A bronzérmet a svéd csapat szerezte meg, a francia alakulat pedig búcsúzott az élvonaltól. A vb legértékesebb játékosának az amerikai Jack Hughest választották. A világbajnokság All Star-csapata: Kapus: Olof Lindbom (Svédország) Védők: Cameron York (Egyesült Államok), Anton Malisjev (Oroszország) Csatárok: Oliver Wahlstorm (Egyesült Államok), Niklas Nordgren (Finnország), Jack Hughes (Egyesült Államok)

U18-AS VILÁGBAJNOKSÁG, OROSZORSZÁG (CSELJABINSZK, MAGNYITOGORSZK) Az A csoport végeredménye: 1. Kanada 11 pont, 2. Svédország 10, 3. Egyesült Államok 6, 4. Fehéroroszország 3, 6. Svájc 0 A B csoport végeredménye: 1. Finnország 12 pont, 2. Oroszország 8, 3. Szlovákia 7, 4. Csehország 3, 5. Franciaország 0 Negyeddöntő: Finnország–Fehéroroszország 5–2, Svédország–Szlovákia 6–1, Csehország–Kanada 2–1, Egyesült Államok–Oroszország 5–1 Elődöntő: Finnország–Svédország 2–0, Egyesült Államok–Csehország 4–1 Döntő: Finnország–Egyesült Államok 3–2 A 3. helyért: Svédország–Csehország 5–2 Osztályozó: Svájc–Franciaország 2–0

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.É