UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-05-01 13:10

Hol lesz a döntő?

Véget ért a leány kadét kosárlabda-bajnokság felsőházának rájátszása, így kiderült, melyik hat csapat jut be egyenes ágon a nyolcas országos döntőbe. Az első négy helyezett klub korosztályos vezetőedzője értékeli a rájátszásban történteket, beszél az erőviszonyokról és latolgatja az esélyeket is.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Véget ért a leány kadét kosárlabda-bajnokság felsőházának rájátszása, így biztossá vált, mely hat csapat jutott be egyenes ágon az országos nyolcas döntőbe. További két hely sorsa még függőben van, ezek elfoglalásáért a felsőház utolsó két helyezettje keresztbe játszik az alsóház bajnokaival. Így a Széchenyi KA, az MTK Budapest, a BEAC-Újbuda KA és a Bajai NKK még versenyben van a döntőért. Érdekesség, hogy három héttel a finálé előtt még nem tették közzé a megméretés helyszínét, s ennek bizony egyik csapat sem örül. Tursics Sándor, a Csata DSE kadét leányainak vezetőedzője például így vélekedik a helyzetről: „Még nem tudni, ki lesz a rendező, és ez nagy aggodalomra ad okot. Jó lenne, ha a vezetőség elgondolkozna az utánpótlás létesítményhelyzetét illetően, ugyanis nem arról kellene szólnia a felkészülési időszak végének, hogy az utolsó pillanatban szervezzük meg az utazást és a szálláskeresést. A szomorú helyzet az, hogy nincs is alkalmas helyszín, még Budapesten sem.” Tursics csapata egyébként végig remekelt a szezonban, hiszen veretlenül végzett az első helyen. A mester kifejtette, mit vár a döntőtől: „Stabil teljesítményünk ellenére kiszámíthatatlanok az erőviszonyok, mivel több olyan játékos is van néhány klubnál, akik – bár még kadétok –  a felnőttek között játszanak, s csak nagyon keveset szerepeltek ebben a korcsoportban. Ennek ellenére természetesen az a célunk, hogy bajnokok legyünk.” A KSC Szekszárd alakulata az előkelő harmadik helyen végzett a rájátszásban, a gárda edzője, Harsányi Mária mégsem elégedett maradéktalanul: „Több győzelmet vártam. A Kosárlabda Akadémia Pécs és a Vasas Akadémia ellen is nyerni szerettünk volna, de nem sikerült. Utólag visszagondolva csak a Péccsel szemben lett volna esélyünk, hiszen ezen a találkozón minimális, egy pontos vereséget szenvedtünk. Egyébként derűlátóan várom a döntőt. Bár nehéz dolgunk lesz a Vasas és a Csata ellen, de a fináléban bármi megtörténhet, természetesen győzni szeretnénk. Haag Panna, a védelem oszlopos tagja, sajnos sérült, nemrég műtötték. De Vincze Nikolett továbbra is húzóember, aki már a felnőttekkel edz. Örülök, hogy a többiek is szépen zárkóznak fel hozzá.” A Vasas kadét leányainak vezetőedzője, Diósadi-Deák Éva szerint erősebb az idei korosztályos mezőny, mint a tavalyi:

A Vasas Akadémia játékosa, Dombai Réka (fehérben) akár át is írhatja az erőviszonyokat a nyolcas döntőben
A Vasas Akadémia játékosa, Dombai Réka (fehérben) akár át is írhatja az erőviszonyokat a nyolcas döntőben
„Hullámzóan teljesítettünk, ennek ellenére sikerült megszereznünk a második helyet a tabellán. Valamelyest kiegyenlítettebbnek érzem az idei szezont, mint a tavalyit. Dombai Réka egészen eddig a felnőttekkel készült és játszott, viszont vasárnap a Csata ellen pályára lépett. Nagyon biztató volt a játéka. Csupán hat ponttal kaptunk ki, ami az előző, ötvenkét pontos zakóhoz képest mindenképp előrelépésnek számít. A lányok más attitűddel szálltak harcba. Sajnos „Csata-fóbiában” szenvednek, s ezen sportpszichológussal próbálunk segíteni. Úgy vélem, hogy eddig rengeteget segített a csapatnak. Emellett a védekezésen szeretnénk javítani a következő három hétben, mert még mindig nem állt össze teljesen. Szerintem okozhatunk meglepetést, bizakodunk. Biztosan éremért megyünk, de nem mondunk le könnyen a bajnoki címről sem.” Magyar Gergely, a diósgyőriek vezetőedzője elárulta oldalunknak, hogy együttese megtette az első lépéseket a nyolcas országos döntő megrendezéséért. A DVTK kadét leányai egyébként a negyedik helyen végeztek a felsőház rájátszásában. „Voltak jó periódusaink a szezonban. A lányok nagyon keményen küzdenek, és remek edzésmunkát végeznek. Ez mindenképpen pozitív előjel. A fináléig a formaidőzítés a legfontosabb feladatunk. Kiváló erőnléti edzővel dolgozunk együtt, aki a lehető legjobbra fejleszti a játékosok fizikai állapotát. Úgy vélem, hogy a Csata kiemelkedik a mezőnyből, s utána a Vasas, a Szekszárd, és mi hasonló erőt képviselünk. Alapvető célunk az elődöntőbe jutás, de bízunk az éremben. A hazai pálya mindenképp jó lenne. Fontolgatjuk a döntő megrendezését, ezt jeleztük is a szövetségnek. Szerdáig ígértünk végleges választ ezzel kapcsolatban.” Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.