UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2018-05-01 10:40

Most jön a neheze

Kitűnően szerepeltek idei korosztályos Európa- és világbajnokságon a magyar vívók. Igaz ez a Diósgyőr VE versenyzőjére, a junior korosztályhoz tartozó Nagy Kingára is, aki a Szocsiban rendezett Eb-n ötödik lett, majd a veronai vb-n felállhatott a dobogó harmadik fokára. A MOL Új Európa alapítványa által támogatott 19 esztendős párbajtőröző szépen búcsúzott tehát utánpótláséveitől.

Bruckner Vince – utanpotlassport.hu Még az utóbbi évek fantasztikus eredményeihez képest is rendkívül sikeres évadot zártak az utánpótláskorú vívók. Az évközi világkupaversenyeken sorra szállították az érmeket, az értékes helyezéseket, s hasonlóképpen remekeltek a szezon legfontosabb megméretésein, a kadét és junior Európa-, illetve világbajnokságon is.

Micsoda boldogság! Így örült a párbajtőröző Nagy Kinga a veronai junior-világbajnokságon szerzett bronzéremnek Forrás: FIE
Micsoda boldogság! Így örült a párbajtőröző Nagy Kinga a veronai junior-világbajnokságon szerzett bronzéremnek Forrás: FIE
Különösen jól ment a párbajtőrözőknek, köztük a juniorkorú Nagy Kingának, aki mindkét viadalon kitűnően vívott. A szocsi Eb-n az ötödik, a veronai vb-n pedig a harmadik helyet szerezte meg. Ha választania kell, persze, hogy az utóbbira emlékezik vissza szívesebben. „Persze mindkét versennyel elégedett vagyok, azért dolgoztam hihetetlenül sokat, hogy idáig eljussak. Addig soha nem nyertem érmet korosztályos világversenyen, Veronában viszont úgy voltam vele, hogy most vagy soha, eljöhet az én időm. Ennek megfelelően próbáltam versenyezni, nagyon eltökélt voltam, s ennek meg is lett az eredménye.” A hazai juniorranglista első helyén álló versenyző azért is örül különösen az Eb- és vb-szereplésnek, mert előtte a szezon nem egészen úgy sikerült, ahogyan azt szeptemberben eltervezte. „Nem voltam elégedett minden szereplésemmel a világkupaévadban. Aztán a spanyolországi viadalon sikerült érmet nyernem, attól kezdve folyamatosan javultam. Na, meg persze kellett a siker ahhoz is, hogy egyáltalán bekerüljek az utazó csapatba.” Abban, hogy kevésbé sikerült Kinga szezonrajtja, közrejátszott az is, hogy egyetemi tanulmányai miatt Budapestre költözött, s a váltás eleinte kedvezőtlenül hatott a teljesítményére. „Az első hónapokban megszenvedtem, hiszen nehéz folyamatosan az iskolában és a páston is száz százalékot nyújtani. Aztán sikerült megtalálnom az egyensúlyt. Ebben sokat segített edzőm, Andrásfi Tibor, akinek irányításával a BVSC-ben készülök. Vele is mind jobban megtaláljuk a közös hangot, könnyebben megy a munka.” Kingára a vb-siker után is nagy kihívás vár, mivel korosztályváltás előtt áll. Ráadásul a legnehezebb lépcsőfokot kell megugrania, azt, amelyik az utánpótlásból a felnőttélvonalba vezet. „Biztos, hogy bele kell majd szoknom a felnőttmezőnybe, és az is világos, hogy nagyon sokat kell fejlődnöm ahhoz, hogy ez sikerüljön. Mindenesetre úgy érzem, jelenleg minden adott az előrelépéshez. Bevallom, konkrét célokon még nem gondolkoztam, egyelőre örülök a világbajnoki bronzérmemnek.” A szakemberek gyakran hangoztatják: vívásban nem mindenki lesz feltétlenül eredményes felnőttkorban, aki érmet, érmeket szerzett a korosztályos világeseményeken. De abban is egyetértenek, hogy az utánpótlásban sikeres versenyzőknek jó esélyük van eljutni a legmagasabb szintre. Kinga a MOL Új Európa Alapítvány támogatásából világkupa-viadalokra utazhatott az évadban, s ez a segítség – kell-e mondani? – nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az Eb-re és a vb-re egyaránt eljutott, majd a legfontosabb eseményeken sikeresen is szerepelt.