UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2018-05-02 17:43

Olimpia helyett bajnokság

Tizennyolcadszor verekedtek meg az iskoláskorú taekwondósok legkiválóbbjai a magyar diákbajnokság keretében, amelynek az idén a Láng Vasas csarnoka adott otthont. Korábban diákolimpiának nevezték ezt az összejövetelt, de anyagiak dolgában nem tudtak megegyezni az érintett felek, így változott át olimpiából bajnoksággá a koreai eredetű küzdősport hazai legjobb fiataljainak találkozója.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Patakfalvy Miklós, a sportági szövetség elnöke a lényeggel kezdte, amikor az elmúlt hétvégi budapesti taekwondo-diákbajnokság „névadásáról” érdeklődtünk nála.

A 2018-as diákbajnokság  győztese a Budapesti Honvéd csapata lett Forrás: wtftaekwondo.hu
A 2018-as diákbajnokság győztese a Budapesti Honvéd csapata lett Forrás: wtftaekwondo.hu
„A diákbajnokság minden évben a legfontosabb utánpótlásversenyünk, amely igazából a diákolimpiát pótolja, ugyanis a diáksport-szövetséggel nem sikerült megegyeznünk abban, hogy milyen nevezési díjak mellett tudjuk a diákolimpia elnevezést használni – mondta a WT-szövetség első embere –. Ezért aztán az utóbbi évben kénytelenek vagyunk diákbajnokságként aposztrofálni a versenyt, mert a klubok költségvetésébe nem férne bele, hogy a Magyar Diáksport Szövetségnek a nevezési díjak után bizonyos százalékokat fizessünk. Így az elnökség, illetve a klubok tanácsa úgy döntött, hogy addig, amíg ebben nem tudunk megegyezni, országos-diákbajnokságnak nevezzük.” Ezzel együtt is az esemény népszerűsége és értéke változatlan, aki odamegy – szögezte le az elnök –, ugyanúgy bajnok akar lenni, s ez így volt az idén is, amikor másfélszázan indultak, közel két tucat klub képviseletében. Több kategória van, így gyerek-1, gyerek 2, aztán az általános iskolásoké, még a kadétek is ide számítanak, utána jönnek a középiskolások, akik pedig már az ifjúsági kategóriába tartoznak. – Egyetemistáknak még nincsen bajnokságuk, de az is tervbe van véve” – szögezte le Patakfalvy Miklós, aki még hozzáfűzte, hogy a rendezvény Engrich Mariann Emlékverseny is volt egyben. – Fontos megemlíteni, hogy diákbajnokságunkkal az egyik legeredményesebb versenyzőnk, a néhai Engrich Mariann előtt is tisztelegni kívántunk. Sportágunk emblematikus alakja a világ- és Európa-bajnok, az ő nevéhez fűződött az első nagy világversenyes magyar érem is. Úgy gondoltuk, hogy hozzá méltó emlék, ha minden évben, akár diákolimpia, akár diákbajnokság, de neki szenteljük a fő hazai versenyünket.” A 7 és 17 év közöttiek viadalán, amelyet a Koreai Kulturális Központ is támogatott, a Budapesti Honvéd szerepelt a legjobban, amely megnyerte a csapatversenyt a Tájfun és a Hwarang-Do együtteset előtt. További korosztályos hírek TAEKWONDÓBAN a sportági aloldalunkon.