UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-05-03 20:59

Norbert és az Alba

Az Alba Fehérvár együttese 15 év után nyerte meg ismét a fiú junior országos nyolcas döntőt. A nyíregyházi finálé után – amelyben a Debreceni KA ellen diadalmaskodott – megválasztották a torna legértékesebb játékosát, aki a Fejér megyeiek 16 esztendős játékosa, Lukács Norbert lett, aki az öt mérkőzésen 68 pontot és 43 lepattanót szerzett csapatának.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Az Alba Fehérvár 16 éves játékosa, Lukács Norbert nyolc éves korában kezdett el kosárlabdázni Székesfehérváron, miután a labdarúgás világában nem érezte otthon magát. Honlapunknak elmondta, hogy leginkább azért döntött a kosár mellett, mert itt talált rá azokra az emberekre, akiket valóban közel érez magához, és akikkel igazán egy hullámhosszon tud pendülni. Első nagy sikerét 2011-ben érte el, amikor a székesfehérváriak megnyerték az U11-es országos döntőt Sopronban. Ekkor szintén beválasztották őt a viadal All-Star csapatába. Tavaly bemutatkozott az U16-os magyar válogatottban, amellyel részt vett a győri EYOF-on, valamint a szófiai korosztályos Európa-bajnokságon. Norbert kifejtette, melyek a pozitív, illetve a negatív tulajdonságai: „Szerintem a sikerem kulcsa leginkább az, hogy védekezésben és támadásban egyaránt jól használom ki a magasságomat. Kétméteres vagyok, hosszúak a kezeim. Ez jól jön a blokkolásoknál és a lepattanóknál. Szerintem az erőnlétemen kell még sokat fejleszteni, mivel csupán hetvenkilenc kiló vagyok, és ez nagyon kevés a magasságomhoz képest. Emellett a labdavezetésem is hagy még némi kivetnivalót maga után.” A fiatal játékos arról is beszélt, hogy valamelyest meglepte a nyíregyházi döntőn nyújtott kiemelkedő teljesítménye, hiszen beteg volt, gyakorlatilag egész télen.

Lukács Norbert értékesíti a büntetőjét is a Debreceni KA elleni juniorbajnoki böntőben Forrás: Kosársport.hu
Lukács Norbert értékesíti a büntetőjét is a Debreceni KA elleni juniorbajnoki böntőben Forrás: Kosársport.hu
„Ősszel nagyon jó formában voltam, azonban januárban és februárban sokat bajlódtam a betegségekkel. Márciusban sem ment még igazán jól a játék, viszont a nyolcas döntő előtt egy héttel kezdtem érezni, hogy rátaláltam a csúcsformámra.” Ez a teljesítményén is meglátszott, öt mérkőzésen 69 pontot és 43 lepattanót szerzett úgy, hogy a Falco KC Szombathely és a Kosárlabda Akadémia Pécs ellen csak 18 percet töltött a pályán, de a Budapesti Honvéddal szemben is mindössze 22 percet játszott. A finálét a Debreceni KA ellen vívták, itt 16 pontot, valamint 8 lepattanót szerzett, így méltán érdemelte ki a torna legjobb játékosának járó elismerést. Lukács szezonjának közel sincs még vége, ugyanis június elején szerepel az Európai Ifjúsági Kosárlabda Liga közép-európai szuperdöntőjében az Alba U20-as csapatával. Természetesen itt is minél jobb teljesítményt akar nyújtani. Emellett ki szeretné harcolni az U18-as válogatottságot, már az idén. Norbert egyébként maximálisan lojális a csapatához, még soha nem fordult meg a fejében az, hogy valaha eligazoljon az Alba Fehérvár gárdájától. Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.