UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2018-05-03 10:50

Nyertes kettes

A KSI SE két tizenhét éves kajakozója, Bakó Olga és Biben Karina csak tavaly óta eveznek egy hajóban, de amint összeültek, azonnal sikeressé váltak, hiszen kétszeres ifjúsági Európa- (500 és 1000 méter), majd világbajnokok lettek (500 méter). A duót az egyéni sportágak csapatkategóriában a legjobbnak választották a Héraklész Gálán. De vajon hogy jutottak el idáig, és mik a távolabbi céljaik?

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Biben Karina viszonylag későn kezdett el kajakozni, 13 éves korában ült először hajóba, és ennek később érezte a hátrányait. „Öt évig úsztam, de azt nem szerettem igazán – mondja Karina. – Sokan mondták, hogy próbálkozzak meg a kajakkal, az sokkal szabadabb, nem annyira monoton, ráadásul a természetben űzhető. A KSI-be mentem le, és egyből beleszerettem a sportágba. Tudtam, hogy ha kitartó vagyok, meglesz az eredménye, be tudom hozni a lemaradásom, és ez szerencsére így is lett.”

Hátulról: Bakó Olga és Biben Karina öröme az ifjúsági világbajnoki cím megnyerésekor
Hátulról: Bakó Olga és Biben Karina öröme az ifjúsági világbajnoki cím megnyerésekor
Bakó Olga első nagy eredményét 2015-ben érte el, harmadik helyen végzett 1000 méteren az olimpiai reménységek versenyén egyesben. Egy évvel korábban ismerte meg Karinát. Elsőre cseppet sem voltak szimpatikusak egymásnak. „Nem tudom miért, de először egyáltalán nem kedveltük egymást. Ezután közös társaságba kerültünk, ugyanaz az edző foglalkozott velünk, mi pedig szép lassan összenőttünk. Olyannyira, hogy azóta legjobb barátok vagyunk. Nem csak a hajóban, a parton is segítjük egymást mindenben. Számíthatunk a másikra, és ez hatalmas pluszt ad a versenyek, valamint az edzések közben is, hiszen folyamatosan motiváljuk egymást.” A lányok korábban eveztek már együtt, de valamiért nem működött az egység. Igaz, akkor még fordítva ültek a kajakban. „Kétezer-tizenötben megpróbáltuk már együtt - emlékezik Karina -, de még teljesen más volt a technikánk, és nem is voltunk egyforma méretűek. Azt gondolom, emiatt nem működött a közös munka. Tavaly adtunk még egy esélyt magunknak, felcseréltük a pozíciókat, és a legnagyobb meglepetésünkre működött minden, mint a karikacsapás. Mindenki csodálkozott, mi pedig természetesen nagyon boldogok voltunk.” Először a hazai válogatón arattak sikert, majd az ifjúsági Európa-bajnokságon sikerült duplázniuk 500 és 1000 méteren. 1000 méteren az ifjúsági világbajnokságon is felálhattak a dobogó legfelső fokára. „El sem tudom mondani, mennyire boldogok voltunk. Először el sem hittük. Rengeteg ideig tartott, míg feldolgoztuk, ami történt velünk. Egy dolog biztos: nem ülünk rá az eredményre,  idén is hasonló sikereket szeretnénk elérni” – mondja Bakó. A lányok elmesélték, hogy idén nem lesz esélyük a duplázásra, ugyanis a szövetség nem ugyanazt az egységet küldi ki az Európa- és világbajnokságra. Másoknak is szeretnének lehetőséget biztosítani. A vb-re az a duó utazhat, amelyik megnyeri a hazai válogatót, míg az Eb-re az ezüstérmes csapat szerez kvalifikációt. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.