UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-05-04 14:46

Egy kosaras naplója

Jó úton jár a legfiatalabb Kerpel-Fronius fiú, hogy az élvonalbeli Jászberényben játszó 25 éves bátyjáéhoz, Balázséhoz hasonló profi karriert fusson be, ehhez azonban még rengeteg munka vár a 19 éves tehetségre.

Sztrik Martin ‒ utanpotlassport.hu „Mondhatjuk, hogy kosaras családba születtem, hiszen a két ikerbátyám is ezt a sportot választotta már jóval előttem, én pedig minden meccsükön ott voltam gyermekkoromban. Nyolcévesen döntöttem úgy, hogy lemegyek egy edzésre az általános iskolai csapatba, és már akkor világossá vált számomra, hogy ez az én utam. Két évvel később már a Budapesti Honvéd utánpótlásában játszottam, majd a tavalyi és az azelőtti szezonban a felnőtt csapatban is szerepet kaptam, az NB I/B-ben.” ‒ mesélte a 190 centis irányító, Kerpel-Fronius Gáspár.

A magyar utánpótlás-válogatott tagjaként is bemutatkozott már a 19 éves irányító Fotó: fiba.com
A magyar utánpótlás-válogatott tagjaként is bemutatkozott már a 19 éves irányító Fotó: fiba.com
„Tavaly nyáron úgy éreztem, hogy szintet kell lépnem, ezért elkezdtük nézegetni a lehetséges csapatokat. Fontos szempont volt, hogy olyan városba kerüljek, ahol a klub mellett az egyetemi oktatás is első osztályú, így esett a választás Szegedre. Tudtam, hogy a Szedeákban rengeteg fiatal játékos van, így ez egy nagy lehetőség számomra is, hogy fejlődjek.” A fiatal irányítónak remekül sikerült az idei, Szegeden eltöltött első szezonja. A felnőtt csapatban kapott hasznos játékpercek mellett oroszlánrészt vállalt az egyesület U20-as korosztályban elért sikereiből is. A játékos az évad során minden mérkőzésen pályára lépett, és a második legjobb gólpasszátlaggal büszkélkedhet a 20 évesek között. Ami pedig a legnagyobb dicsőség számára: a finálé legértékesebb játékosának választották, miután 8 lepattanója mellett 89 százalékos dobóátlaggal 22 pontot szerzett, és 11-gyel szolgálta ki társait, majd csapatával megnyerte a bajnokságot.
"Emlékszem, két éve Szkopjéban, amikor a bronzmeccsen egy utolsó másodperces triplával kikapva a földön fekve zokogott, és csak annyit ismételgetett, hogy mit kell még csinálnia, hogy végre nyerjen valamit, mi kell még?" ‒ olvasható a büszke édesapa facebook oldalán
"Emlékszem, két éve Szkopjéban, amikor a bronzmeccsen egy utolsó másodperces triplával kikapva a földön fekve zokogott, és csak annyit ismételgetett, hogy mit kell még csinálnia, hogy végre nyerjen valamit, mi kell még?" ‒ olvasható a büszke édesapa facebook oldalán
„A szezon kezdetekor már látszott, hogy nagyon jó csapatunk lehet, csak össze kell kovácsolódnunk. A második félévre teljesen összeállt a gárda, mindenki megtalálta a szerepét. Ennek volt köszönhető, hogy a tél után zsinórban 13 győzelemmel jutottunk be az országos nyolcas fináléba, ahova nagyon jó állapotban érkeztünk. Tudtuk, ha nem is mi vagyunk az esélyesek a bajnoki címre, ‒ mert a Pécs azért ott volt címvédőként ‒ akkor is bejátszhatjuk magunkat a döntőbe, ott pedig bármi megtörténhet” ‒ nyilatkozta a szegediek tehetsége. A Naturtex-SZTE-Szedeák a nyolcas döntő első mérkőzését a soproni MAFC ellen játszotta, és könnyedén nyert. A legjobb négy között a Szolnoki Olaj együttese következett, de ők sem okoztak gondot a szegedi kosárlabdázóknak, akik így bejutottak a fináléba. Itt a tavalyi bajnok, Pécsi VSK-VEOLIA várt rájuk.
A szegediek győztes csapata
A szegediek győztes csapata
„A pécsiek keményebb ágon voltak, mint mi, és szoros meccseket játszottak, ezért nálunk volt a lélektani előny. Ez egy tipikus döntő meccs volt, egyik csapat sem tudott ellépni a másiktól, végig kiélezett volt a küzdelem. A párharc során sokszor úgy éreztem legbelül, hogy nem lesz meg a győzelem, nagyon kemény csata volt. A hajrában már csak a szívünk vitt minket előre, rohantunk az eredmény után. A negyedik negyedben az elzárás-leválás játékot játszottuk, és ebből rengeteg pontot tudtunk szerezni, valamint fontos volt, hogy a kulcsszituációkban koncentráltak maradtunk. Ezeknek köszönhetően a javunkra fordítottuk a mérkőzést, és sikerült megnyernünk a bajnokságot, amiből mindenki egyaránt kivette a részét” ‒ vázolta fel a döntő emlékezetes momentumait Gáspár, aki nagyon jól érzi magát Szeged városában, és szeretne még hasonló fényes sikereket elérni a csapattal. Ami pedig a saját karrierjét illeti, nagy céljai vannak a jövőt illetően. „Ez a siker tökéletes állomása karrieremnek. A döntőben éreztem, muszáj többet vállalnom és beleadnom 110 százalékot. Ünnepelni még nem volt időm, hiszen a felnőtt bajnokság még javában tart, ahol szintén helyt kell állnom. Szeretnék minél többet játszani az élvonalban a felnőttek között is, és ehhez rengeteg segítséget és támogatást kapok az edzéseken mind az edzőktől, mind a csapattársaktól. Az utánpótlás válogatottakban is szerepeltem már, korábban az U16-ban, majd az U18-ban és tavaly az U20-ban is bemutatkozhattam. Ez utóbbi válogatott idén nyáron B divíziós Európa-bajnokságon vesz részt, ahol szeretnék ott lenni én is.” Egy ilyen szezon után pedig még kérdés lehet a 19 éves irányító Európa-bajnoki részvétele? Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.