UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-05-04 12:48

Előtérben az egyéniség

Nem akármilyen szezont tudhat maga mögött az Alba Fehérvár fiú utánpótlásnevelő-bázisa. Nemrégiben megnyerte a fiú junior országos döntőt, s jó esélye van a bajnoki címre a kadétok között is. Mindemellett az U16-os és U20-as csapata is bejutott az Európai Ifjúsági Kosárlabda Liga (EYBL) közép-európai szuperdöntőjébe. Ennek apropóján gondoltunk arra, hogy betekintünk kicsit az egyesület munkájába.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Az Alba Fehérvár fiú junior kosarasai nemrégiben hódították el az országos bajnoki trófeát, április elején pedig a kadétok álltak helyt Rigában az EYBL közép-európai szuperdöntőjében. Mindemellett közeleg az U16-osok nyolcas országos döntője, s ennek is remek esélyekkel futhat neki a gárda, ugyanis másodikként végeztek a korosztályos bajnokság felsőházának rájátszásában. A székesfehérváriak U20-as csapata szintén bejutott az U20-as EYBL közép-európai nagydöntőjébe, amely június elején kezdődik Léván. De vajon mi a titka a fehérvári együttesnek?

Az Alba Fehérvár U18-as bajnokcsapata Forrás: BB1
Az Alba Fehérvár U18-as bajnokcsapata Forrás: BB1
Pethő Ákos, az Alba juniorcsapatának vezetőedzője szerint nagyon fontos a kosaras saját játékos-egyéniségének megtalálása, majd fejlesztése: „Gyakorlatilag folyamatosan arra koncentrálunk, hogy a kosárlabdázó rátaláljon a stílusára, valódi önmagára a pályán. Mindemellett szükség van arra is, hogy egyfolytában fenntartsuk motiváltságát. Ebből a szempontból is szerencsések vagyunk, mivel rengeteg kiváló adottságú fiúval dolgozunk, akik képesek egymást is ösztönözni. Nem felejthetjük el, hogy rendkívül fontos a srácok adottságainak maximális kiaknázása, s csak ezután formálhatjuk technikai és taktikai képességeiket.” Farkas Sándor, a Fejér megyei alakulat utánpótlás-szakmai igazgatója beszélt arról, hogy melyek azok a módszerek, amelyekkel ennyire sikeressé vált az Alba rendszere: „Rögtön az elején ki kell emelni, hogy ennyi tehetséges, jó alkatú srácot már nagyon régen láttam együtt. Azért is érdekes, mert az utánpótlás döntő többsége régóta együtt nevelkedik nálunk. Természetesen érkeznek más klubokból, akár Nigériából is, de ennek is megvan az oka. Tudják, hogy megfelelően felkészítjük őket a profi karrierre. Három-négy edző dolgozik velük folyamatosan, és abszolút egy húron pendülnek, nem is kérdés, hogy ez is hatalmas pluszt jelent.” Farkas arról is beszélt, hogy rengeteget foglalkoznak egyénileg a játékosaikkal. Gyógytornára és fizioterápiára is járnak, valamint fél évente Budapestre utaznak erőnléti felmérésre, s mindezt annak érdekében, hogy megtudják, milyen terheléssel lehet velük foglalkozni. Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy a megfelelő erőnléti állapot megteremtését sem tévesztik szem elöl. „Körülbelül tizennyolc éves korig testet építünk, de figyelnünk kell rá, hogy ne tegyük tönkre a gerincüket, s ne gátoljuk a természetes fejlődését sem.” A mester egyébként kiemelte, hogy a centerképzésükre a legbüszkébb. Mindemellett hangsúlyozta, hogy nem az utánpótlás-bajnokságokban szereplés a legfontosabb feladatuk: „Kétség sem férhet hozzá, hogy fő célunk az, hogy minél több fiatalt neveljünk a nagycsapat, az NB I, valamint felnőtt magyar válogatott számára. Úgy érzem, jó úton járunk, és módfelett büszke vagyok a munkára, ami itt zajlik.” Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.