UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2018-05-05 18:37

Ketten egy repülőjegyért

Az ifjúsági világbajnok Varga Brigitta és a korosztályos Európa-bajnok, vb-harmadik Özbas Szofi immár egy súlycsoportban, az 57 kilogrammosok mezőnyében lép tatamira a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiai kvótáért. Nagy csata várható kettejük között, s erről a leányok vezetőedzője, Bejczi Zsuzsanna is beszélt.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu Izgalmas versengés várható a magyar leány ifjúsági cselgáncsozóknál. Varga Brigitta tavaly korosztályos világbajnok lett a 48 kilogrammosok között, míg Özbas Szofi aranyérmet szerzett 52 kilóban az U18-as Európa-bajnokságon, a vb-n pedig a dobogó harmadik fokára állt fel. Idén egyértelműen mindkét hölgy célkeresztjében a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia áll, amelyre nemenként és országonként egy-egy versenyző szerezhet kvótát. Nagy meglepetésre a két legütőképesebb magyar ifjúsági leány dzsúdós immár egy súlycsoportban küzd meg az argentínai repülőjegyért, méghozzá az 57 kilogrammosok mezőnyében. A két fiatal vasárnap a kolozsvári U18-as Európa-kupán méreti meg magát, itt azonban nem ugyanabban a súlycsoportban küzdenek, ugyanis Szofi a 63 kilósos között harcol az érmekért.

Varga Brigitta (balról a második) tavaly ifjúsági világbajnoki címet szerzett Forrás: JochaPress
Varga Brigitta (balról a második) tavaly ifjúsági világbajnoki címet szerzett Forrás: JochaPress
Bejczi Zsuzsanna, az ifjúsági leányválogatott szakágvezetője meg is indokolta a lépést: „Több szempontból is érdekes a kolozsvári viadal. Szofi azért indul az eggyel nagyobbak között, mert az ifjúsági olimpián nem szerepel az ötvenhét kiló, csak a hatvanhárom. Jó szintfelmérő, hol is tart jelenleg ebben a kategóriában. Brigivel más a helyzet, mivel eddig sérüléssel bajlódott. Neki ugyanúgy fel kell mérnie magát, de egyelőre csak az ötvenhét kilósok között.” Bejczi arról is beszélt, hogy nincs nagy jelentősége a kolozsvári versenynek a kvótát illetően. „Nem ezen a hétvégén kell eldőlnie az olimpiai részvételnek, ezért nem indokolt, hogy ugyanabban a súlycsoportban induljanak. Az Európa-bajnokságon majd kiderül minden. Úgy vélem, mindkettejüknek jó esélye van az éremre. A kérdés csupán az, hogy ki végez előrébb.” A szakágvezető elmondta, mi a két lány legnagyobb erőssége: „Brigi rendkívül jó harcos. Bárkinek nekimegy, senkitől nem riad vissza. Azt gondolom, ez teszi őt kiemelkedő dzsúdóssá. Ugyanez elmondható Szofiról is, aki fejben is nagyon erős, s emellett maradéktalanul betartja az edzői utasításokat.” A mester szerint az dönt majd, hogy melyikük ütőképesebb a nemzetközi mezőnyben. Hozzátette: e tekintetben jelenleg Özbas áll jobban, de bármi megtörténhet még. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.