UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2018-05-07 19:02

Gyermekverseny az esélyegyenlőségért

Magyarországról és a határon túlról összesen 152 sportoló lépett tatamira a Ceglédi Judo Központban rendezett Esélyegyenlőségi Nemzetközi Judo Kupán. Az eseményen részt vett Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke, Marius Vizer, a nemzetközi szövetség (IJF) elnöke, Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár és Dr. Nébald György, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke is. A viadal fővédnöke Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár volt.

UP-info A Ceglédi Judo Központban került sor az első Esélyegyenlőségi Nemzetközi Judo  Kupára, amelyen Magyarországról és a határon túlról összesen 152 sportoló lépett tatamira. Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnökének meghívását az eseményre elfogadta többek között Marius Vizer, a nemzetközi szövetség (IJF) elnöke, Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár, dr. Nébald György, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke. A viadal fővédnöke dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár volt. A kicsiknek játékos edzést tartott az Európa-bajnok Hadfi Dániel, majd a résztvevők személyesen találkozhattak az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklóssal is.

A Ceglédi Judo Központban rendezték meg az Esélyegyenlőségi Kupát Forrás: judoinfo.hu
A Ceglédi Judo Központban rendezték meg az Esélyegyenlőségi Kupát Forrás: judoinfo.hu
„Valójában sokkal kisebb létszámra számítottunk, de az eseménynek hamar híre ment – mondta dr. Tóth László. – Ez egy alulról induló kezdeményezés, amelyet a cselgáncsprogramunkban sikeresen működő apró településekről indítottak. Fontos számunkra, hogy a külhoni területekről származó, illetve hátrányos helyzetű gyermekek integrálódását a sporttal segítsük elő.” A magyar szövetség elnöke arról is beszélt, hogy minden gyermek számára sportolási lehetőséget biztosítanak; legyen akár roma származású, gyengénlátó vagy speciális nevelési igényű. „Meggyőződésünk, hogy a dzsúdóval nagyon sokat tudunk segíteni. Szeretnénk, ha ennek a rendezvénynek folytatása lenne, nemcsak Magyarországon, hanem a Nemzetközi Judo Szövetség más tagországaiban is” – folytatta Tóth. A nemzetközi szövetség elnöke, Marius Vizer is kifejtette véleményét az eseménnyel kapcsolatban: „Az IJF néhány évvel ezelőtt indította el iskolai világprogramját, amelynek egyik legsikeresebb szereplője Magyarország. Nagyon örülök ennek a kezdeményezésnek, hiszen nagyszerű példa arra, hogy a cselgáncs minden ember számára egyformán elérhető, s a hátrányosabb helyzetben lévő gyermekek számára is kitörési lehetőséget kínál.” Az ünnepélyes megnyitó után egyébként a Speciális Olimpia Szövetség dzsúdócsapata tartott bemutatót, majd elkezdődött a viadal. A tíz évnél fiatalabbak versenyében 56, a diák és a serdülő korcsoport küzdelmeiben pedig 96 sportoló lépett tatamira. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.