UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2018-05-07 15:58

Megvalósult célok, elmaradt feljutás

A B divízió harmadik, a torna összesített táblázatának tizenegyedik helyén fejezték be a magyar leány floorballozók a Svájcban megrendezett U19-es világbajnokságot, így 2016 után idén sem sikerült a feljutás a magasabb osztályba. A világversenyről és a korosztályos válogatott helyzetéről Jackzó Róbert, a Magyar Floorball Szakszövetség főtitkára beszélt honlapunknak.

Sztrik Martinutanpotlassport.hu Május 2. és 6. között rendezték meg a leány floorballozók U19-es világbajnokságát a svájci St.Gallenben és Herisauban. A magyar csapat nagy reményekkel vágott neki a tornának, hiszen a mieink miután 2014-ben kiestek az A divízióból, a két évvel ezelőtti versenykiírásban az elődöntőig meneteltek, és csak a feljutás kapujában véreztek el a későbbi B divízió győztes Németország ellen. Hasonlóképpen ígéretesen kezdték Varsányi Zsuzsanna játékosai az idei világbajnokságot is, ugyanis két meccset követően pontveszteség nélkül álltak a csoport élén, holtversenyben a szintén négy pontot begyűjtő Oroszországgal. Az volt a cél, hogy elkerüljük a nagyágyúnak számító, másik ágon csoportgyőztes Lettországot, ehhez Oroszország ellen bravúrra lett volna szüksége a csapatnak, ám ellenfelünk könnyedén, 5‒2-re nyerte a mérkőzést. A feljutásért folyó harc elődöntőjében a csoportmeccsek során 56 gólt berámoló lett csapat 3‒0-val búcsúztatta leányainkat, és jutott be a B divízió fináléjába, ahol 9‒2-re nyert Oroszország ellen, és harcolta ki a magasabb osztályban szereplés jogát.

A magyar leány U19-es floorball válogatott Fotó: www.hunfloorball.hu
A magyar leány U19-es floorball válogatott Fotó: www.hunfloorball.hu
A magyar játékosoknak egyetlen esélyük maradt a szépítésre, Ausztria ellen mérkőztek meg az utolsó napon a divízió harmadik és a torna összesített 11. helyéért. Ha eddig nem is, ezen a meccsen viszont  minden sikerült csapatunknak, amely így fölényesen,  6‒1-re győzött. A világbajnokságot 2004 óta kétévente rendezik meg különböző helyszíneken. Az eddigi hét kiírásban Svédországnak sikerült a legtöbbször győznie. Idén már a hatodik diadalnak örülhettek a háromkoronások, miután az A divízió fináléjában 7‒2-re megverték a szomszédos Finnországot. A bronzérmet Csehország szerezte meg, Lengyelországot legyőzve. A magyar leányválogatott teljesítményét és a nemzetközi tornát Jackzó Róbert, a Magyar Floorball Szakszövetség főtitkára értékelte. "Pozitívan értékeljük a világbajnoki szereplést, hiszen előzetes célunk az elődöntőbe jutás volt, amit meg is valósítottak a lányok, emiatt büszkék vagyunk a csapatra. Reálisan megítélve az esélyeket tudtuk, hogy a lettek nagyobb játékerőt képviselnek, mint mi, hiszen náluk mind játékosállományban, mind minőségben jóval előrébb jár a floorball utánpótlás-nevelés, mint a itthon. Sajnos, már a torna előtt borítékolható volt, hogy ők jutnak vissza az A divízióba." A főtitkár kitért arra is, hogy mit várhatunk majd a következő, két év múlva megrendezendő világeseménytől. "Amennyire át tudtuk tekinteni a fiatalabb korosztályokat, biztató, hogy lesz lehetőségünk minőségileg pótolni a kiöregedő játékosokat, és jó hír az is, hogy a jelenlegi csapat fele a következő világbajnokságon is bele fog férni az U19-es korosztályba, így komoly célokkal tudunk majd nekivágni a tornának."

A magyar U19-es leányválogatott B divízió 3. helyezett kerete: Kapusok: Judák Anna, Rácz Anna Mezőnyjátékosok: Benyó Blanka, Fertőszögi Zsófia, Fülöp Anna, Galambos Eszter, Gönczi Eszter, Magyar Petra, Nánási Enikő, Nyerges Dóra, Odor Gréta, Oravecz Kinga, Pádár Kitti, Pakodi Csenge, Stipsicz Orsolya, Szalai Dóra, Tényi Anna, Tóth Marcella, Trombitás Anna, Turi-Kováts Katalin Vezetőedző: Varsányi Zsuzsanna

Egyéb korosztályos hírek FLOORBALLBAN a sportági aloldalunkon.